Руснаците убедени във външна военна заплаха

Половината искат да видят свой роднина в редиците на армията
Обновена: 20 фев 2015 14:08 | 20 фев 2015 12:16, Елка Василева
186
Руснаците убедени във външна военна заплаха
Снимка: архив, Reuters

Външната военна заплаха изглежда по-реална за хората в Русия, отколкото преди - две трети от запитаните твърдят, че тя е налице, показва проучване на социологическия център ВЦИОМ, чиито данни цитира Интерфакс.

Русия е застрашена от външни сили според 68 на сто от участниците в анкета от средата на месеца. Преди година така са смятали 52 процента от хората в страната, а през 2000 г. - 49 на сто, пояснява агенцията.

Съмнения в съществуването на външна заплаха за Русия изразяват 28 процента от отговорилите срещу 42 на сто през 2014 г.

Нараснал е делът на положителните оценки за състоянието на руската армия: 49 на сто срещу 24 процента преди година и 14 процента през 2009 г. Съответно са намалели отрицателните - 6 на сто срещу 14 процента миналата година.

Няма единно мнение дали трябва да бъде увеличен личният състав на въоръжените сили. За по-голяма войска се обявяват 40 на сто от жителите на Русия при 30 на сто през 2014 г. - най-висок процент, откакто се правят подобни проучвания, отбелязват социолозите.

Четиридесет и двама на всеки сто участници обаче смятат, че няма нужда от разрастване на армията. Едва 7 на сто смятат, че са необходими съществени съкращения.

Близо половината хора в Русия (47 на сто) биха желали да видят свой син, брат, съпруг или друг роднина в редиците на въоръжените сили. Също толкова жители на федерацията напротив - не искат техни близки роднини да служат във войската. Шест на сто не дават отговор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: Русиявоенна заплаха
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъжни картини от огромната казарма Русия !
58
9
 
5
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Болни руски мозъци! После, защо нищо не ставало от тази държава. Ами мат'реалът е такъв, както би казал един наш любим политик!
57
3
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Все пак разгръщаме НАТО на изток със сигурност не срещу Киев...На никой не му е приятно навсякъде да му се моткат американски кораби или "мисионери" Но едни могат да се противопоставят, други просто си трайкат и поддакват по посока на вятъра. Не ги грижете руснаците, с този си инстикт са оцелели. А ние само се смаляваме, откъдето и да ни емнат.
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доколкото имам наблюдения параноиците са тези, които масово си строят бомбоубежища под къщите си от 70 години. Непрекъснато ги дават по NG.Колкото до Русия не руснаците вилнеят по света и раздават демократични бомби.И не руснаците имат 900 бази на територията на 130 страни по света. Нормално е народите по света да имат страх и да си пазят държавите.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първото изречение в статията ме кефи как е конструирани и какъв смисъл има
54
6
 
2
 
! Отговори
:) преди 9 години
Путин не е виновен, че западняците му поднесоха такъв подарък с глупостите си в Украйна. Почвам да си мисля, че Путин и Обама са направили мизерията в Украйна нарочно в пълно съгласие. Путин вдига рейтинга и става несменяем, а Обамата ще угоди на оръжейната мафия, която му дърпа конците. В новата обстановка страните от НАТО няма къде да ходят и ще купуват американски оръжия, за да се пазят от "лошите" руснаци. И така всички са доволни.
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Половината от руснаците вярват, че ВСВ не е свършила, а другата половина мислят, че Третата Световна Война е започнала !
52
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ксенофобия, мазохизм, алкохолизъм - идеални условия за всеки диктатор.
51
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми нормално, като се има в пред вид че 74 % от руснаците нямат и никога не са имали задгранични паспорти, респективно не са напускали Русия, а 67 % от тях не са напускали дори и областа, в която живеят. Вие какво си мислите, че там е като в европа ? да имате на телевизора си по 100-150 различни програми на различни държави, и навсякъде високоскоростен и-нет та хората да са информирани ? няма такива неща в Русия, там извън Москва и Питер и-нет извън руския пиъринг почти няма, чуждии медии също
50
7
 
11
 
! Отговори
Браво! преди 9 години
Браво на Путин! Зомбирането върви с пълна сила!Притрябвало му е на някой да се закача с откачалки, дето само гилзи им дрънкат в главите!
49
8
 
12
 
! Отговори
567 преди 9 години
"Шест на сто не дават отговор." Защото по време на взимане на анкетата са били в алкохолна кома :D
48
9
 
13
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Баси, тия от 90 години ги е страх от сянката им. От толкова оглеждане и параноя, съвсем са се чалнали. Русия бавно но сигурно се превръща в една огромна лудница.
47
7
 
14
 
! Отговори
345 преди 9 години
Н-та опорна точка. Който е против Русия е Еврогей и *** на САЩ.
46
8
 
16
 
! Отговори
123 преди 9 години
Пиянството и лудостта на едни народ.
45
7
 
10
 
! Отговори
Папата преди 9 години
Хазарите съвсем оглупяха... КОЙ ще иска да напада въоражена гладна държава с ядрено оръжие - че т това е в директна услуга на елита им... които нито ще се бият, нито ще пострадат...
44
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Ха сега, Запада ли ще напада Русия или обратното, големи пропаганди...от двете страни..
43
4
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
Народа на русия е инспирирал сериала The Walking Dead :)
42
9
 
10
 
! Отговори
тъжнво преди 9 години
Тъжно е като разбереш , че руския народ...народът на Толстой, Чехов, Лермонтов.....е отново наплашен и зомбиран....готов на всичко, само за да угоди на бащицата..../пред Ленин, Сталин, сга Путин.../. Тютчев и Достоевски ще се обърнат в гроба , ако разберат, че техните наследници ще се обръщат към китай, че руската култура...ще стане мост межуд китайска култура и западния свят. А Петър Първи ще падне от коня....
41
2
 
16
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Когато се срещнахме с великата "ДЕМОКРАЦИЯ", разбрахме, че преди можехме да се оплакваме по вестници или в централата на Партията. СЕГА АЙ СЕ ОПЛАЧЕШ НЯКЪДЕ И УМИРАШ ДЕМОКРАТИЧНО ОТ ГЛАД!!! Сега имаш право да си купиш Марс, Луната, Пъкала,Рая, но реално парите не ти стигат за хляб, ток, бензин.......................кисело мляко.....!!!!!
40
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Разполагането на крилати ракети в Полша, Румъния и възможно България си е като да гледаш бели гълъбчета. Това, че нашите неоснописти нямат реална представа какво се случва по време на война (защото това ще бъде на територията България) е трагично. Е, руснаците като цяло вече не се заблуждават.