Убива ли евтиният петрол планетата?

Експерти предупреждават за обратен ефект от ниската цена на черното злато
21 фев 2015 20:03,
157
Убива ли евтиният петрол планетата?
Снимка: Архив Reuters

Понижаването с близо 50% на цената на петрола в средата на миналата година беше приветствано като “светъл лъч” от редица държави-вносители, много от които веднага изнесоха прогнози за ръст в БВП. Що се отнася до околната среда – и благоденствието на човечеството в по-дългосрочен план – прогнозите са далеч по-мрачни и неясни, посочва СиЕнЕн.

Според различни световни организации изгарянето на петрол е причина за 1/5 от общото количество парникови газове, изпускани в атмосферата. От друга страна на локално ниво добивът на черното злато води до сериозно замърсяване на водата и въздуха.

Финансовият гигант Citigroup прогнозира, че цената на барел петрол може да падне до 20 долара и връщането до границата от 100 долара е твърде слабо вероятно. Това може да се счита за катастрофална новина за планетата. Най-малкото евтиният петрол ще бъде предпочитаното гориво за повечето хора и така усилията за еко транспорт ще получат сериозен удар. А емисиите вредни газове ще се покачат драстично.

Експерти често посочват, че високите цени на петрола в последното десетилетие са били катализатор за енергийна революция, давайки сериозен стимул за инвестиции в ел. коли, зелена енергия и нови технологии за редуциране на вредните емисии газове.

Но в същото време бяха разработени алтернативни източници на енергия и цената на петрола естествено тръгна надолу.

Моментният ефект от евтиния петрол ще зависи до голяма степен от това дали хората и индустрията ще използват много повече от горивото при настоящата ниска цена и ще изберат да купуват по-евтините бензинови коли за сметка на хибридните и изцяло електрическите.

СиЕнЕн отбелязва, че с изключение на Съединените щати, цените на горивата по бензиностанциите не бележат толкова драстичен спад, колкото се предполага при 50-процентно падане на цената на суровия петрол. В Япония понижението е с 16 на сто, във Великобритания с 18%.

Немалко големи развиващи се страни, които предлагат петролни субсидии за населението, неизбежно ще се възползват от ситуацията и ще намалят размера на въпросните субсидии или ще въведат данъци и мита, които реално няма да се усетят от крайния потребител, защото цената няма да се качи, дори напротив.

Подобна практика вече е налице в Индонезия, Индия и Китай.

По принцип петролът не е основно гориво при производството на електричество за разлика от въглищата и газта. Но оказва влияние върху цените им.

Това има огромно значение, защото прогнозите за цените на газта и въглищата са ключов фактор при взимането на решения за инвестиране във възобновяеми енергийни източници. Подобни решения на правителства и бизнес сега ще определят посоката на развитие за десетилетия напред.

Например, очаква се цената на газта в Европа и Азия да падне с 30% следващата година. На тази база доколко политиците под натиска на обществото за по-ниски цени на тока ще продължат линията за дългосрочни инвестиции, да речем в соларни инсталации.

Що се отнася до въглищата, ниските цени на петрола позволяват драстично съкращаване на разходите за добив и може да се очаква сериозно поевтиняване. А въглищата са “основният обвиняем”, когато говорим за вредните емисии газове. 

Лоша новина за климата, лоша новина и за здравето на хората. Вредните газове от горене на въглища са причина за смъртта на над половин милион души само в Китай вследствие на инсулти, рак на белите дробове и респираторни заболявания.

Когато се тегли чертата, може да се види ясно, че чисто икономически изкопаемите горива всъщност въобще не са толкова евтина алтернатива и прекалената зависимост от тях води до жестоки кризи. Настоящата ситуация, например, поставя на колене страни-износители като Русия и Венецуела.

Според СиЕнЕн правителствата трябва да се намесят и при ценообразуването да се взимат предвид дългосрочните последствия, а не краткосрочния ефект от ниската цена на бензин и ток за удовлетворяване на избирателите. Така ще се регулират резките амплитуди в цената на петрола и в същото време ще се гарантира продължаване на политиката за чиста енергия и енергийна ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
19
 
! Отговори
туте преди 9 години
В средата на мин година горивата при нас бяха най скъпи, в началото на тази паднаха с 50 ст за 1 месец, сега пак ги вдигат. Но няма как , нали трябва да реализират 100 % печалба иначе не им излизат сметките. Ех че сме свикнали да ни тъпчат от турското робство още. Ще дойде някой ден може след много години, ще настане революция и у нас. Нищо хубаво не ги чака децата на намазаните с власт. Всичко ще се стовари върху тях.
42
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убива ли евтиният петрол планетата?ДА
41
21
 
7
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
За ЦЕЛИЯ свят е важно Путин да бъде спрян. Никой нормален човек не иска втори Хитлер.
40
3
 
6
 
! Отговори
има надежда преди 9 години
Антиматерията му е майката.. прочетете шестото клеймо от Дан Браун а за мързеливите, просто проверете в гугъл.
39
3
 
6
 
! Отговори
преди 9 години
До от Каспичан Ти кво,не можа да продадеш земята на дядо си ? Да не мислиш че шеврон щяха да те направят милионер?
38
2
 
5
 
! Отговори
преди 9 години
До 57След септември ще разберем кой е прав,ако започнат постепенно да падат запасите на нефт,значи руснаците са прави,ако ти си прав то американците ще въведат в експолатация новите си кладенци и цената ще остане 50 долара.
37
6
 
14
 
! Отговори
до 57 преди 9 години
Всъщност преди месец вече фалира една от шистовите компании в САЩ, сигурно заради басните на Путин, а не заради нерентабилност, нали така?
36
2
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
и на други бензиностанции се усеща, не само на ЕКО.
35
8
 
6
 
! Отговори
от Каспичан преди 9 години
До руска *** 50еваларката ви правим,мноо сте добри..само 200 $ за барел петрол ще спасят рентиерите от Големата Бензиностанция и ОПЕК!Работете упорито с/у шиста и Маккейн !Слава на Срутин ина неговите *** в БГ !
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вярно е, че замърсяването на планетата става страшно. Така е, с това спадене на петрола само притискат бензиновата държава. Предполагам, че Германия си е готова с алтернативен източник на енергия.
33
2
 
15
 
! Отговори
до 48 преди 9 години
Също така е вреден за шистовите компании, чиято рентабилност е при над 60$ за барел.
32
6
 
6
 
! Отговори
руска подлога преди 9 години
Евтиния петрол е много вреден за екологията, цената трябва да е поне двойна за да има за олигарсите и за нас троловете.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато петролните компании са сити, тогава за планетата няма опасност. Какви са тези ниски цени за барел, тц, тц, тц... Я веднага вдигнете двойно, че и тройно цените на суровината! Обичам докато ми го нахакват да си мисля, че така спасявам планетата!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евтиният петрол е вреден за планетата и за печалбите.
29
3
 
2
 
! Отговори
Да! Евтиният .. преди 9 години
... петрол може да доведе до дефоационна спирала, която да вкара Света в икономическа депресия.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ybiva q prostotiqta na horata.
27
1
 
13
 
! Отговори
7 преди 9 години
Ай сиктир бре драги зрителиДосега не горяха сякаш петрол на високата цена? или въглища?
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къв евтин петрол, бе? Бензинът е 2,09ЛВ, дизелът 2,20лв, парното и то една скъпотия. Де го евтиния петрол. В США? Аха, да ама ние не сме в США, а в Булгарлумпенистан.
25
2
 
18
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Най-големият замърсител в света са Китай и САЩ.
24
7
 
7
 
! Отговори
Дмитрий Самозванец преди 9 години
Русия приятел ли е на България? Аз съм мислещ и знам отговора. Вие знаете ли го? Щом го знаете, отговорете си на многото въпроси, които вълнуват много хора - и в България, и извън нея. А ако не знаете отговора, толкова по-зле за клетата ни родина.