ООН обвини ИД във военни престъпления и геноцид

Иракски военни се опитват да си върнат контрола върху Ал Багдади
23 фев 2015 21:20, Анисия Иванова
24
ООН обвини ИД във военни престъпления и геноцид
Снимка БТА

Ислямистите от групировката Ислямска държава може би са извършили геноцид, като са атакували етнически и религиозни общности в Ирак, се казва в доклад на мисията на ООН в Ирак и на офиса на Върховния комисар за човешките права на ООН, цитиран от ДПА.

Екстремистите и свързани с тях групировки системно са вземали на прицел кюрди, язиди, туркмени и представители на други общности, което е преднамерена политика за унищожаване, подтискане и изгонване на тези общности постоянно от зоните под техен контрол, се казва в документа. Много от тези прояви на насилие и тези злоупотреби, извършени от ИД, могат да бъдат отъждествени като военни престъпления, престъпления срещу човечеството и като евентуален геноцид, се казва в доклада.

Най-малко 11 600 цивилни бяха убити, а около 21 800 бяха ранени в Ирак миналата година.

Същевременно в Ирак 800 военни започнаха офанзива, за да си върнат контрола върху град Ал Багдади, който е разположен в съседство с военновъздушна база, в която са разположени американски военни, предаде Франс прес, като се позова на американския генерал Джеймс Тери, командващ международната коалиция от държави, нанасящи удари по позиции на Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Операцията по връщането на контрола върху град Ал Багдади, се нарича "Отмъщението на лъва". В нея участват над 800 иракски военни, подкрепяни от бойци на сунитски племена.

ИД пое контрола върху град Ал Багдади, разположен западно от Багдад преди 10 дни. В намиращата се до него военновъздушна база Ал Асад има 300 американски съветници, натоварени със задачата да подготвят иракските военни в битката им срещу ИД.

Днес многонационалната коалиция срещу ИД е нанесла 25 въздушни удари по цели в Сирия и Ирак, предаде Ройтерс. (БТА)
 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше китайският външен министър да призове за повече международно сътрудничество, демокрация и върховенство на закона това ме напушва леко на смях предвид от къде идва
но явно останалите държави трябва да им се припомня.....
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ислямска държава може би са извършили геноцид" ВИЕ МАЙТАПИЕ ЛИ СЕ ?
Това, че в последните години в опит да не се нарушават "правата" на този или онзи Ви е взело акъла. Изколиха сума народ като кокошки, потрошиха паметници на културата, палиха библиотеки, дори от уж тяхната религия а тези МОЖЕ БИ ..... Нещата не се наричат с истинските им имена за някаква си политкоректност а хората си режат глави и хич не им пука за същата.... При нас в България е същото той не е крадец той е ....
9
0
 
1
 
! Отговори
Брей? преди 6 години
"Може би" са извършили геноцид? Ха ха, абе вие майтапите ли се? Не не е сигурно, още една година трябва да показват как режат глави, за да се убедите! Не знам какво чакате още, да ви извадят от леглата ли, що ли...?!
8
0
 
1
 
! Отговори
М дам преди 6 години
"Може би" Американските марионетки от ИД колко още народ трябва да убият за да го няма това може би. Или все още е необходима ИД за мръсните ви игрички. Най-интересно е че ИД убива само мюсюлмани и християни евреи не преследва.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не виждам никаква подкрепа за решението на оон сред коментарите по-долу. абе, хора, вие нормални ли сте?!
6
2
 
6
 
! Отговори
Илко преди 6 години
ИДИЛ са най-големите приятели на САЩ!
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е против американците на гости да му дойдат в къщи С ЯТАГАНИТЕ неговите приятели от ИД
4
0
 
5
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
Сетиха се хамериканците! И марионетките им..., че им застрашават петролодалаверата.
3
4
 
16
 
! Отговори
Водния мс преди 6 години
Само бойци от Донбаския и Луганския легион могат да се справят с ИДИЛ и Щатските пидиризи
2
7
 
14
 
! Отговори
а америка кога? преди 6 години
Държава с 1300 бази по света не знам да не е най големия терорист провеждащ геноцид и моенни престъпления в над 159 войни за последните 55г
1
1
 
17
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 6 години
А Киев кога? Колко народ и деца избиха? Или е Оооо, Не?