Еврогрупата одобри удължаване на помощта за Гърция

И ЕК даде зелена светлина за плана за реформи на Ципрас
Обновена: 24 фев 2015 16:52 | 24 фев 2015 16:51, Бойчо Попов
22
Еврогрупата одобри удължаване на помощта за Гърция
Йерун Диселблум. Снимка: Reuters

Министрите на финансите на страните от еврозоната одобриха удължаването на помощната програма за Гърция с още четири месеца, пише The Wall Street Journal.

Това стана по време на телеконферентно заседание на еврогрупата, след като в сутрешните часове на днешния ден гръцкото правителство представи в Брюксел подробния си план за реформи.

По-рано днес пред депутатите в ЕП председателят на еврогрупата Йерун Диселблум подкрепи плана за реформи, представен от гръцкото правителство, но предупреди, че за някои мерки, като създаването на функционираща система за събиране на данъци, е необходимо време и междувременно бюджетът не трябва да излиза "извън релсите".

Още по темата
Диселблум, който председателства срещите на финансовите министри от еврозоната, заяви, че списъкът е "първата стъпка" на Гърция към получаване на оставащия транш от спасителната програма и евентуалното договаряне на трети спасителен план.

Писмото от седем страници, получено от Ройтерс и  Financial Times, е само "първият изчерпателен списък от мерки за реформи", които ще бъдат „допълнително уточнени и договорени до края на април 2015 г.“, пояснява Диселблум.

По-рано стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) е удовлетворена от представения от  Гърция план за реформи и е готова да продължи да помага на Атина. Това заявиха заместник-председателите на ЕК - европейският комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис и комисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси в съвместно писмо до Диселблум.

„Според Европейската комисия този списък е достатъчно обстоен, за да стане отправна точка за извършване на поредния анализ (на икономиката на Гърция и програмата й за реформи) в  съответствие с решението на Еврогрупата (от 20 февруари)", се посочва в писмото. Домбровскис и Московиси потвърждават, че окончателната редакция и уточняването на реформите в ключови отрасли на гръцката икономика трябва да приключат до края на април.

„Европейската комисия изразява своя стремеж да оказва техническа помощ на Атина при по-нататъшното разработване и изпълнение тези стъпки", е отбелязано в писмото.

ЕК е само една от трите международни институции наред с Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които правят анализ на гръцката икономика, за да се вземе решение за отпускане на поредните траншове от международната помощ за страната.

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Гърцияекпрограма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
superMuzzy преди 9 години
И Ципрас нищо не направи!!! Приказки дуене, обещания за финансова независимост, излизане на Гърция от ЕС и накрая 4 месеца отсрочка на плащанията и още по лоши условия!!! Е са' ше разберат кво е политика на "Затягане на коланите"....ако разсъждаваме правилно тва е поредния полит "труп" и тоя ще бъде изритан като куче до следващата зима...
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Je suis Varoufakis.
18
2
 
6
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Гърците правят показно на всички роби.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Янис рокера!
16
1
 
4
 
! Отговори
еее преди 9 години
Аз разлика нам ирам от стария план само че получиха отсрочка със 4 месеца за плащанията иначе другото остава.Само дето ще им затегнат даначната система защото така са обещали Гърците за да имат по голяма събераемост на вземанията.Другото едно към едно като преди.Просто Гърците нямат такава икономика за да живеят на западноевропейски стандарт и са длъжни да се съобразяват.Сега докомента е поднесен все едно е успял ципрас
15
3
 
4
 
! Отговори
За първо ... преди 9 години
... време това е добър компромис.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щастието на българина е в неговото невежество..да се заливаш от радост защото съседът ти е успял да излъже (според теб) общият враг който е дисциплиниран и живее добре си е чиста проба идиотизъм.И после отричайте,че сме ретроградна нация..
13
6
 
5
 
! Отговори
КЪРИ преди 9 години
До VIVA GRECE... това което направи ЕК се нарича интелигентно споразумение.Убедиха Ципрас да направи това което искат(трябва) а те да поднесат така нещата,че управляващите да не изглеждат унизени...всичко което си беше преди си остана.Само вече ТРОЙКАТА НЕ СЕ НАРИЧА ТРОЙКА а ИНСТИТУЦИИТЕ..
12
7
 
14
 
! Отговори
Мемет преди 9 години
Евала на гърците. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не надупени като нас. За това ги уважавам. Зито и Еллас!
11
2
 
10
 
! Отговори
Да ама не преди 9 години
Как да не ги ожалиш гърците - минимална пенсия 390 евро + 13та пенсия, минимална заплата 600 евро ......
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ааа, можело значи. Само требе народа да избере някой дето да удари с юмрук по масата, а не да *** *** - както на север от Гърция. Де да видиме ...
9
1
 
18
 
! Отговори
ГГ преди 9 години
Ама защо тука някои си мислят, че нищо се е променило - гърците заявиха, че ще борят корупцията и ще попритиснат богатите дето живеят нашироко и не плащат данъци. Ама това го иска и обикновенния народ т.ч. не виждам защо са се прецакали - напротив постигнаха своето и без повече икономии, приватизация и съкращения им дадоха парите.
8
18
 
9
 
! Отговори
честито на гърците преди 9 години
Гърция вече загуби националната си независимост и вече се управлява от Германия. Това стана, защото гърците доказаха, че не могат да се управляват сами.
7
10
 
20
 
! Отговори
Афентико преди 9 години
Набирам РАБОТЛИВИ българи за работа в маслинено ТКЗС в Гърция. Заплащане срещу прехрана. Закуска,обед и вечеря (морска водица с лед, маслини и солена хамсия) на тумбак. All Inclusive!
6
19
 
17
 
! Отговори
555 преди 9 години
Берлин хвана гърците за ушите и започна да ги тръска, за да изпадат парите, които дължат. Нямало да го връщат а? Ще си ги върнат до стотинка.
5
9
 
14
 
! Отговори
факт преди 9 години
Гърците продължават да се загробват. За да връщат старите дългове, вземат нови дългове. Тази година ще върнат 21.3 млрд. евро с нови заеми. Тежките времена за гърците продължават и ще станат още по-тежки - увеличаваща се безработица, намаляващи доходи, увеличени семейни заеми и лихви, и т.н.
4
4
 
12
 
! Отговори
Varoufakis преди 9 години
Не бойте се децаЩе имаме хлеб тогава.Ще имаме хлеб! И радост в очите ще имате, мънички мои. Имам ли аз, то значи да има за теб, имаш ли ти, то значи да има безброя.
3
7
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Много неприятна новина. :(((
2
7
 
27
 
! Отговори
Секси Алекси !!! преди 9 години
Ха ха ха!!!Някои си имат калеко Алеко,а други-секси Алекси бре!Елините паре да връщат нивга!!!По е вероятно Средиземно море да изтече до капка в Атлантика отколкото елина да си разтури рахатя!Ясууу,секси Алекси!Ще издейства той милия още 20-50 млрд еуро като стой та гледай!После и да падне от власт то елините ги чака още 5-6 години ясуууу!!!До тогава ЕС и без тва ще се капичне бре!Еурото ще се обезцени и девалвира-хи хи хи!!!Само глупациту пари връща а тъпациту бачка!Ясууу-хо хо хо!Секси Алекси!
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очертава се трети спасителен пакет за 400 милиарда евро.