Куба връчи медали на шпиони, освободени от американски затвори

Раул Кастро ги обяви за герои
25 фев 2015 10:15, Елка Василева
6
Куба връчи медали на шпиони, освободени от американски затвори
Снимка: Reuters

Президентът на Куба Раул Кастро връчи медали на петима кубински шпиони, излежали дълги години в американски затвори, обявявайки ги за национални герои, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Трима от групата бяха освободени на 17 декември - деня, в който САЩ и Куба обявиха, че ще възобновят дипломатическите си връзки и ще положат усилия за приключване на противопоставянето, продължило над половин век. Другите двама бяха освободени по-рано.

Така наречената Кубинска петорка бе аплодирана от кубински политически лидери, офицери и стотици чиновници, събрали се в парламента.

Петимата мъже бяха арестувани през 1998 година, след като през 90-те години работили във Флорида, и по-късно обвинени в редица престъпления, включително заговор.

Хавана настояваше, че те не са работили срещу суверенитета на САЩ, а само са събирали информация за военизирани имигрантски групи, които Куба обвинява в серия терористични атаки. Американската прокуратура обаче твърдеше, че те също така са се опитали да проникнат във военни бази.

Те бяха част от сделка за размяна на затворници, по която Хавана освободи американеца Алън Грос и кубинец, шпионирал в полза на САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: кубашпиони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
До 4Съжалявам хора като вас ,казвате комунисти плюете ги а знаете ли колко от тях умряха за да опазят границите на България, точно в най мирното време когато вашите бащи се чудеха как да си построят вила или да вземат втора къща ,а знаете ли колко човека бяха убити от чужди служби по границите на НРБ?Съжалявам хора като вас които оставиха България без армия и я продадоха !!
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комуниста е"разузнавач", дори когато шпионира най-близките си приятели и роднини!Тази черта на комуниста му е вродена, както на пора да смърди.----------------------------И това какво общо има със случая, при положение, че са били зад граница?Или дай да покажем, че не сме си пили лекарствата и сме пуснали разваленият седерастки грамофон!!!
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комуниста е"разузнавач", дори когато шпионира най-близките си приятели и роднини!Тази черта на комуниста му е вродена, както на пора да смърди.
1
7
 
10
 
! Отговори
истински герои преди 9 години
Това са истински герои!