Варуфакис иска да спечели обратно доверието на ЕС

Гръцкият министър не се е отказал от идеята си за намаляване на дълга
Обновена: 25 фев 2015 13:35 | 25 фев 2015 13:34,
10
Варуфакис иска да спечели обратно доверието на ЕС
Снимка: Reuters

Новото правителство на Гърция иска да възстанови доверието на останалата част на Европа, заяви пред CNBC министърът на финансите на страната Янис Варуфакис, след като Атина получи четиримесечно удължаване на спасителната програма.

„Причината да имаме този четиримесечен период е да възстановим връзките на доверие между нас и нашите европейски партньори, както и с МВФ (Международния валутен фонд), за да подпишем нов договор между нас и нашите партньори, за да сложим край на тази дългова инфлационна спирала“, заяви Янис Варуфакис в интервюто. 

Във вторник финансовите министри от еврозоната приеха списъка с предложенията за реформи, предложен от Гърция. Те предупредиха, че реформите трябва да бъдат разширени и описани детайлно, преди да бъде отпуснато ново финансиране. Генералният директор на МВФ Кристин Лагард нарече предложенията „достатъчно изчерпателни, за да бъдат валидна отправна точка“, но заяви, че им липсват „ясни гаранции“.

Още по темата

Варуфакис заяви от своя страна, че прилагането на ново законодателство по отношение на корупцията и избягването на данъците е основният му приоритет. На въпрос дали европейските политици ще одобрят абсолютно всяка мярка, гласувана в парламента, той заяви, че „ще има сериозно движение напред-назад между нас и институциите и нашите партньори“.

Финансистът също така критикува процеса на напрегнати преговори с европейските финансови министри. Според него той е бил доминиран от „юридически термини“.

„Знаете какво си мисля, че е основният проблем. Европейските срещи на министрите рядко са за финанси, те се отнасят повече за процеси и правила... а аз не съм добър с това. Мисля, че когато говорим за макроикономика, когато говорим за възстановяването на Гърция, не мисля, че имаме моралното право да говорим, сякаш става дума за прилагане на правила“.

Крайнолявата партия СИРИЗА дойде на власт с обещания да премахне мерките за икономии, но основната ѝ цел да намали дълга от 240 млрд. евро на Гърция бе отхвърлена. Някои гърци, включително дългогодишният политик Манолис Глезос, твърдят, че партията се е огънала прекалено много пред европейските кредитори и заради това не е по-различна от предишното правителство.

Варуфакис отхвърли обвинението, че СИРИЗА е предала гърците. „Ние бяхме избрани да предоговорим сделката за Гърция с нашите партньори. Какво са преговорите: опит за намиране на компромис. Фактът, че постигнахме компромис, не е обръщане на посоката. Обръщане на посоката би било да доведем тази дискусия до задънена улица, а ние не направихме това, понеже сме заинтересувани от взаимно изгодно споразумение“.

Министърът твърди, че ще продължи да настоява за преструктуриране на дълга въпреки декларацията на Еврогрупата, че „гръцките власти трябва да препотвърдят своя категоричен ангажимент да изпълнят финансовите си задължения към всички свои кредитори напълно и своевременно“.

„Въпреки че ние сме правителство на радикалната левица, ние сядаме на масата с психиката на адвокат по банкрутите от лондонското Сити, който просто казва, че ако имаш проблем с дълга, трябва да го преструктурираш“, заяви той.

Остава неясно как страната би се финансирала в близко бъдеще без парите от Запада, особено при крайния срок през март за изплащане на висока вноска към МВФ. Въпреки това Варуфакис призова инвеститорите "да погледнат голямата картина".

„Посланието ми към пазарните участници е много просто. Те разбират, че когато има проблем с паричния поток, това практически е проблем за кратък период от време, но дългосрочната перспектива изглежда доста добра и те могат да са сигурни, че Европа ще намери начин да реши проблема с паричния поток“.

Темата за дълговете на Гърция може да следите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
АМИ , ДА ... преди 9 години
ВИЗАНТИЙСКИТЕ НОМЕРА --ВЕЧЕ НЕ МИНАВАТ В ЕС.С голо дупе ---не се ловят европейски шарани...нито па се ходи на гости у Сибир!НЕМА ДА Е ЛОШО И.... НАШ ГОЛЬО ДА ВЗЕМЕ ПРИМЕР ОТ ТЕХ!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия малаки трябеа да разберат.. Не става само с узо и сиртаки,и лужиТрябва и работа
7
0
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Гърците май искат отново да "прецакат" Брюксел ,а онези там мислят че могат да избегант развалянето на ЕС и затова се съгласяват с "номерата " на Гърция .
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този ,професор по математика е луд ,някъде ще изработи европейците , въпрос на време
5
4
 
4
 
! Отговори
Полковник от Хунтата преди 9 години
И Сериза в пандиза !
4
6
 
12
 
! Отговори
555 преди 9 години
Сириза ще доведе Гърция до фалит.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новото правителство трябва да намали логореята и да си даде сметка, че ЕС им направи компромис, отлагайки екзекуцията с няколко месеца. Решението беше правилно и даде възможност на Ципрас и компания да оцелеят политически, но след 4 месеца ситуацията ще е същата или дори по - тежка.
2
7
 
14
 
! Отговори
елементарно! преди 9 години
Варуфакис изфака Русия , и си остана в ЕС.А, руските дупедавци у нас --пикаят газ!
1
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция я очаква тежък колапс. По-тежък от всички наши кризи.