Пияни служители причинили катастрофата, в която загина президентът на "Тотал"

Това сочат предварителни данни на техническата комисия, пише руският печат
26 фев 2015 09:34, Елка Василева
21
Пияни служители причинили катастрофата, в която загина президентът на "Тотал"
Снимка: архив, Reuters

Нетрезви служители са причина за катастрофата на летище Внуково край Москва на самолета "Фалкон", в която на 20 октомври загинаха президентът на френския концерн "Тотал" Кристоф дьо Маржори и тричленният екипаж. Това сочат предварителни данни на техническа комисия, пише руският в. "Комерсант".

Според експертите пътят на излитащия бизнес джет случайно е бил препречен от пиян водач на снегорин, изгубил ориентация. Той междувременно "се изгубил" от погледа на началник-смяната, който би трябвало да наглежда снегорина, но също бил нетрезвен.

Излитането на "Фалкона" пък е било ръководено от девойка стажантка, която дори не е подозирала, че и двете писти на летището са заети от специална техника, обобщава вестникът.

Още по темата

При излитане от московското летище "Внуково" на 20 октомври самолетът на Кристоф дьо Маржори се блъсна в снегорин, падна на пистата и избухна в пламъци; загинаха четирима, включително шефът на "Тотал".

В рамките на наказателното дело за катастрофата бяха арестувани трима души: началник-смяната - главният инженер на координационната служба на летището Владимир Леденьов, отговарял за снегопочистването по време на инцидента, водачът на снегорина Владимир Мартиненко и авиодиспечерът Александър Круглов. Стажантката диспечер Светлана Кривсун и още двама обвиняеми бяха поставени под домашен арест.

По данни на комисията Леденьов и Мартиненко не са били подложени на медицински преглед според установените норми, а само на визуален; пияният водач на снегорина извършвал действия в разрез с всякаква логика; стажантката пък е била обучавана формално, а и не е можела да види маневрите на снегопочистващата техника.

Това са само предварителни изводи. Окончателен доклад предстои да изготви Междудържавният комитет по авиация (МАК), а въз основа на документа ще действа федералното следствие, за да повдигне окончателните обвинения по делото, уточнява "Комерсант".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Обяснение преди 9 години
Просто г-н Маржори отказва да участва в санкциите срещу Русия и "случайно" го убиха. С неговото убийство се слага край на най-големия френско-руски проект за изграждане на завод за втечнен газ на полуостров Ямал в Русия с капацитет 800 милиона барела. Това най-подробно беше обяснено в декемврийския брой на "Строго секретно.
11
1
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
Е ти да не мислиш че снегорина е седял на едно място и е чакал да го блъснат
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да Ви припомням ли какво беше сътворила преди няколко месеца охраната на Обама? Пиене, дрога, *** и всичко, което ти дойде наум! Класа и въпрос на възможности, разбираш ли.А Вие завидяхте на голата водчица на бедния руснак! Срамота!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без пиене НЕ СТАВА РАБОТАТА!!!Милко Калайджиев за президент!
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"пиян водач на снегорин, изгубил ориентация. Той междувременно "се изгубил" от погледа на началник-смяната, който би трябвало да наглежда снегорина, но също бил нетрезвен."По това време началника на летището изтрезнявал, а пък транспортния министър се наливал, щото Путин отварял шише с водка да сипе на Медведев. Ба и опиянчената нация.
7
3
 
9
 
! Отговори
Л.В преди 9 години
Навсякъде им ***--ми този случай е същият като в САЩ--при проверка на ядрените сили в Аризона,бяха спипали цялата дежурна смяна дрогирана.........Така че неможем да съдим за хората от няколко индивида.Елцин като ходеше пиян по света му ръкопляскаха-защото разпродаваше Русия на парче,НО беше добър за "цивилизованият свят"....нали така....
6
1
 
8
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Часове след трагедията видяхме водачът на снегорина Владимир Мартиненко по телевизията. Доколко беше пиян или трезвен не мога да съдя, но бях поразен, че след като го е блъснал самолет със скорост на излитане не по-малко от 200-220 км/ч той стоеше и даваше интервю на крака и по лицето му и по откритите части на тялото му не се видаше и една драскотина.
5
3
 
5
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Руснаците имат един термин, дето описва точно такова изпълнение - "непохуизм"
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"предварителни данни" значи версия от преди 4 месеца. Спомнете си думите на пилота на Фалкона, публикувани в руската преса в края на октомври 2014, веднага след разшифроването на "черните кутии". Преди да започне разбега той казва, че вижда пред себе си цялата писта, че тя е чиста и няма пречки за излитане. ... и след 12-15 сек удар в нещо си.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кратуната едно си знае, едно си бае.Ако се засъстезаваме кой е по по-най, не се знае кой ще грабне купата по пиянство.Всички северни народи пият, но "като нарекат едно куче, че е бясно ела гледай какво става".А от южните най-големите пияници сме ние.Така, че малко по скромно.
2
9
 
21
 
! Отговори
pepe преди 9 години
Съветска му работа..
1
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То има ли трезви ?