Русия иска международен съд за престъпленията в Украйна

Руският закон трябва да е над международния, предлага Бастрикин
Обновена: 27 фев 2015 09:43 | 27 фев 2015 09:36,
53
Русия иска международен съд за престъпленията в Украйна
Снимка: Reuters, архив

Председателят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин предложи да бъде създаден международен съд за военните престъпници от Украйна, пише "Московский комсомолец".

Освен това според него руското национално законодателство трябва да стои над нормите на международното право. По думите му конституционният текст за приоритета на международните норми "работи против интересите на Русия", съобщава "Комерсант".

САЩ и страните от ЕС активно използват международните правни норми в служба на собствените си стратегически интереси. Тези норми съдействат за санкциите срещу Русия, заяви по повод изявленията на Бастрикин Георгий Смирнов, старши следовател в неговото ведомство.

Конституциите на много държави като Великобритания, Бразилия, Индия, Испания, Италия, Северна Корея, САЩ, Франция и Япония или не споменават изобщо, че международното право има предимство пред националното законодателство, или предвиждат върховенство на националните закони, или пък придават юридическа сила само на онези международноправни норми, които са вградени в националното законодателство, казва Смирнов.

Инициативата на Бастрикин е неуместна, смята обаче Елла Памфилова, президентски пълномощник по човешките права в Русия. Според нея отказът от приоритета на международното право ще улесни живота на правоохранителните органи, но ще ограничи възможностите на обикновените хора да отстояват правата си, пише вестникът. Той цитира и други руски правозащитници, разкритикували предложенията на Бастрикин за конституционни промени.

Председателят на центъра "Мемориал" Александър Черкасов се изказа отрицателно и за инициативата да бъдат разширени правомощията на Следствения комитет за дейност извън пределите на Русия. Той нарече "абсурд" идеята за нов международен трибунал.

Независимо от критиките, предложенията на Бастрикин може да бъдат осъществени, смята политологът Евгений Минченко. "В момента се сондират мнения, но с оглед иска на Юкос е съвсем реално" Москва да се откаже от приоритета на международното право, казва той. Става дума за иска срещу Русия на стойност 50 милиарда долара, спечелен от компанията миналата година в арбитража в Хага, припомня изданието.

Принципът за приоритет на международното право може да бъде премахнат от руското законодателство само ако се приеме нова конституция, а сега "не му е времето", коментира председателят на Съвета при президента за развитието на гражданското общество и правата на човека Михаил Федотов, цитиран в "Независимая газета".

За промени в конституцията трябва да се свика конституционно събрание, а в Русия и до днес няма закон за такъв орган, посочва депутатът Михаил Емелянов от партията "Справедлива Русия".

Законодателите обещаха да проучат въпроса, поставен от Бастрикин, пише "Независимая газета". Според шефа на комисията по конституционно законодателство Владимир Плигин, той ще бъде анализиран "в рамките на подготвяния доклад на Държавната дума за развитието на законодателството през 2015 г."

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
31
 
! Отговори
sda преди 9 години
До Анонименnashite naprimer pone na 1 nivo sa
42
1
 
35
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 52Напиши си името да ти се смеем персонално1. САЩ чрез 10Млрд$ докара на власт чрез военен преврат НЕОНАЦИСТИ от ДЕСЕН СЕКТОР и Потрошенко2. "Узакониха" нац батальоните (разбирай нациски или национални както искаш) те иззеха функциите на полицията и понаха чрез ТЕРОР да гонят всеки НЕ СЪГЛАСЕН с Киев стига се до убийства и кланета - ОДЕСА3. Хвърля Армията и нац батальоните срещу взелите оръжие хора на Донбас мъчещи се да запазят живота и собствеността си. Ползва забранени оръжия
41
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първият подсъдим трябва да бъде Шутин!Какъв е този цинизъм , окупираш по най-зверски начин една държава, плащаш на главорези да убиват населението, опустошаваш икономиката и инфраструктура и РЕВЕШ ЗА СЪД НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, КОИТО САМ СИ ИЗВЪРШИЛ!!!!ПО-НАГЛИ СЪЩЕСТВА ОТ РУСКИТЕ КОМУНИСТИ-НЯМА!!!!!!
40
0
 
33
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
По думите му конституционният текст за приоритета на международните норми "работи против интересите на Русия"...s dve ruce za...... sledva promiana za napisanata ot vunsnia intervent konstitucia ot 1993 i nacionaliziraneto na Nacionalnata banka na Rusia, koiato e realno CASTNA banka i v nikakuv slucai ne e nacionalna...pri tova raboti v polza na vunsnia intervent...P.S. kak li e v BG...algorituma za suzdavaneto na ikonomiceska kolonia e edin i sust...
39
2
 
40
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Очевидец 47Лично аз съм анти САЩ настроен. Путин и сие са си диктатор и олигарси и това е гадно за Русия. Но това е същото както Founding Fathers в Хамерика дето държат акциите на мултинационалките.Най-големия номер който мога да извъртя на *** и САЩолюбците е да кажа истината за техните жертви.1945-2001 година тоест края на 20 век - 284 конфликта в 151 горещи точки САЩ имат участие в 201 от сваляне на правителство до участие във Война(ВИЕТНАМ)Колко са след това ти ги изброи
38
1
 
32
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Очевидец 47Няма новоросийски вестници но има новоросийски сайтове и не един и два. Влезни във фейсбук и пиши "сводки от срелкова" горе долу най-пълната колекция от новини около ЛНР и ДНРпиши 5 уа за да влезнеш в сайта на Потрошенко - малко трудно се чете че е написано на руско полски ама ставаПусни си и частния РТ който е англоезичния руски сайт със световно покритие подобен на Ал ДжазираПусни си СНН и ББСи последно прочети какво пише държавния ТАСС - кремълския сайт
37
6
 
35
 
! Отговори
Очевидец преди 9 години
До Боби1. няма новоросийски вестници, има платени от кремъл партенки на местните й терористи2. не ти вярвам за нито едно от посочените неща, по цял ден коментираш по сайтовете заработвайки девалвиращи рублиЛъжеш и подвеждаш най-долнопробно, точно както джуджето-идол който боготвориш.Всички видяха колко струва РУСКАТА ИСТИНА хахахаИ може да обясниш какво прави началника на руските войски преоблечен като командир-терорист в Източна Украйна? Само не казвай че е лъжа, защото всички видяха!!!
36
2
 
33
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Очевидец 45всеки ден чета по няклоко Български, Руски, Новоросийски и 5 канал на украйна(тоест този дето е собственост на Потрошенко)Също така гледам клипчетата в тубето.Та значи имам формално военно образование - ОЗ от ЯХБЗ - химически войски. Разбирам достатъчно от тактика до рота защото Химиците им четат курсове както кашиците така и танкисти и пво. Най-малкото защото трябва да ги къпем и дегазираме машините им при атака. Само ВВС имат собствени дегазатори. Тоест трябва да ги намираме.
35
3
 
35
 
! Отговори
Очевидец преди 9 години
До БобиТи си бил всестранно запознат значи!Разбираш и от икономика като гледам анализа ти за световните марки, разбираш и от геополитика като гледам анализа за Украйна, а явно си ходил и при самите терористи в източна Украйна(от страната на ***) щом като дори чеченците ги знаеш по бройка и име..Много сте жалки вие платените от руското посолство, добре че отдавна няма толкова прости хора дори в България да ви вярват. хе-хе
34
4
 
32
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 36До колкото знам има Чеченци и от двете страни на конфликта. Тези от страната на Киев са бивши Джихадисти наемници които на времето разказаха играта на Руската армия в Чечня 1 и след това им беше разказана играта на тях в Чечня 2.Чеченците от страна на Опълченците са не повече от Рота(около 100 човека) имаи някои соло личности. Това при условие че на фронта се бият около 100 хиляди от двете страни е просто поредния ПР.
33
5
 
32
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 42Около 80% от световните МАРКИ се държат от САЩ мултинационалки - съответно печалбата и контрола над политиците където са наложени марките е за САЩ.КАК ЛЕГАЛНО СЕ КУПУВА ПОЛИТИК и в БГ и на запад?Негова фирма става дистрибутор на дадена марка. Ако политика не слуша марката престава да му праща стока. Независимо че въпросната компания може да е топ селър в държавата.Пример Пепси дистрибутира Аспартам. Реално Пепси контролира цялото производство на безалкохолни в БГ и на БОЗАТА
32
7
 
34
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До хахаха 33САЩ са номер едно в света защо?ЗАЩОТО МУЛТИНАЦИОНАЛКИТЕ ИМ КРАДАТ ОТ ДРУГИТЕ СТРАНИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРИЯДа погледнем Запазените МАРКИ - Направи си собствена сметка колко са САЩ марки (тоест там отива печалбата и там е контрола) и колко са другитеРФ - ЛУКОИЛ и ОВЕРГАЗ(вече залезе беше посредник) някоя друга?ЕС - Кауфланд, Сушард, АЕГ, БАСФ, Шнайдер Електрик ...САЩ - КОКА КОЛА, Пепси(само тия двете какви обороти имат), ИНТЕЛ, АМД, 2/3 прахове, КФС, Мак Доналд(нарочно грешно)
31
3
 
33
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До хахаха 33Умнико ГРАНИЦА МЕЖДУ РФ И УКРАЙНА НЯМА - Има меморандум за съгласие но самата граница не демакирана(това е термина може и да греша) Няма ратификация нито от РАДАТА нито от ДУМАТА.Подобно е положението между Украйна и Полша, Румъния и т.н. Има граница СССР с Полша и Румъния
30
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-новите военни чинове в руската армия са шахтьор, старши шахтьор, шахтьор майор, генерал шахтьор и адмирал шахтьор на флота.
29
8
 
35
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
До БобиСмехотворен си.Значи целия свят са само поддръжници на САЩ и няма нито една държава поддръжник на рф.Брей поне веднъж да кажат истината, че отвсякъде са обградени от врагове хехехе.Сега сериозно, какви териториални спорове е имала рф с Украйна преди незаконната окупация на Крим? Хубаво е, че признаваш за безпардонните методи на рф, които са си чист геноцид.Хубаво е да си измисляш и вярваш, но не очаквай същата глупост и от другите.
28
4
 
37
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До хахаха 30Не се поддържа от САЩ и техните СМИ защото САЩ със собствените си действия развързаха ръцете на Рф да си оправи лесно всичките териториални спорове. А това не се харесва на САЩ. Защото РФ използва методите (ВКЛЮЧИТЕЛНО БЕЗПАРДОННИТЕ) на САЩ. САЩ дори казаха преди време че ако те спазват всички международни правила те няма да могат нищо да направят като СВЕТОВЕН БИЯЧ(ПЪЪЪРДОН СВЕТОВН ЖАНДАРМ)
27
5
 
38
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До ВеселПротекторат на ООН е заради неразрешения статус и защото страната не може дори да се изхрани. 2008 година Хашим Тачи обявява НЕЗАВИСИМОСТ с ДЕКЛАРАЦИЯ - САЩ и още 100 приятелско настроени към тях страни и техни пъпети подкрепя идеята.Случая КОСОВО на *** език:ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ има по-висок приоритет пред местните закони ако е подкрепена от член на СС на ООН с право на ВЕТО.Ето това напариха САЩ - могат с подставени лица да откъснат парче от почти всяка страна.
26
6
 
37
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
До БобиТолкова много съкровени мечти претворени в най-нагли лъжи. Типично по североазиатски маниер.Не се научихте, че хората вече не се информират само от работническо дело.Всичката тази пяна по устата ти е просто смехотворна предвид фактите, които целия свят вижда.Ако нещата, които говориш бяха истина то твоята любима русия би трябвало да е поддържана от целия свят, а не само от абхазия и южна осетия - единствените признали окупацията на крим и последвалата незаконна анексия.
25
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗА КАКВО Е НА НЯКОЙ ДА ПРИЗНАВА КРИМ,ТОЙ КРИМ ДА НЕ Е ОТДЕЛНА ДЪРЖАВА,КРИМ СТАНА ЧАСТ ОТ РУСИЯ И ТОЛКОВА И ДА НЕ ГО ПРИЗНАВАТ И ДА ГО ПРИЗНАВАТ КРИМ Е БИЛ РУСКИ И СЕГА ПАК Е В РУСИЯ И КРАЙ ,МАНДАЛОТО ЛОПНА .ЗА САЩ ,ЕС И УКРОПИТЕКИТЕ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА.!
24
2
 
35
 
! Отговори
Весел преди 9 години
До БобиНе смятам, че косово не е изобщо модел за сравнение.Въпреки това излиза, че нито китай, нито индия в които беше твърдо убеден не са се обявили против, а изчакват решение на ООН. Тъй като Косово е протекторат на ООН е ясно какво ще бъде неготово решение. Колкото до Бразилия те също не са се обявили категорично против.За твоя информация едва 23 страни са против, като между тях са Украйна, Молдова, Беларус и Румуъния, които след последните събития е ясно как ще реагират.Поздрави