Песимист съм за опозицията след убийството на Немцов

Каспаров: Не виждам как Русия ще еволюира от Путиновата диктатура
Обновена: 2 мар 2015 13:12 | 2 мар 2015 12:56,
98
Песимист съм за опозицията след убийството на Немцов
Снимка: Архив Reuters

Убийството на критика на Кремъл Борис Немцов попарва надеждите за мирен политически преход в Русия при управлението на президента Владимир Путин, каза в интервю вчера друг виден опозиционер - Гари Каспаров, цитиран от Ройтерс.

Бившият световен шампион по шахмат, който живее в самоналожено изгнание в САЩ, изложи песимистично виждане за руската политическа опозиция след убийството на Немцов само на метри от Кремъл в петък вечерта.

"Борис се надяваше, както виждаме - напразно, да види някаква форма на мирен преход към нормално, цивилизовано демократично управление", заяви Каспаров пред Ройтерс, описвайки Немцов като един от водещите руски привърженици на ненасилствено политическо поведение.

"Не виждам начин Русия да еволюира от бруталната Путинова диктатура към нещо поне толкова умерено, както преди 10 години", каза той и предрече, че към промяна може би ще се стигне чрез народно въстание с насилие.

Каспаров се присъедини към онези привърженици на Немцов, които подозират, че руските власти стоят зад убийството с цел да се изпрати недвусмислено послание към активистите, обявяващи се срещу Путин. "Това е сигнал към всички, ангажирани в опозиционното движение - ето, няма да си губим времето да ви преследваме по съдебен ред и да се правим, че спазваме върховенството на закона, а просто ще ви елиминираме", отбеляза Каспаров.

Бившият световен шампион по шахмат каза, че няма телохранители в САЩ и не чувства заплаха за живота си, докато е извън Русия. Той добави, че няма да се връща в Москва, дори и за погребението на Немцов. "Не купувам еднопосочни билети", посочи той.

Запитан дали има някаква политическа стратегия как да се върви напред, Каспаров бе лаконичен: "Нямам стратегия. Това не е игра на шах - в шаха има правила". Според него руските опозиционни активисти имат твърде ограничено поле за маневри, а още по-малко - да разработят политическа стратегия. "Каква стратегия да има, ако просто те убиват?", запита той риторично.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
5
 
! Отговори
до 83 преди 9 години
А не помниш ли какво каза когато се върна по времето на Елцин. Ако това е демокрацията то да не бе идвала.
64
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До неутраленИ Солженицин живя половината си живот извън Русия! И той ли е враг на Русия?! Солженицин беше руски националист! Но се бореше срещу диктаторите в Москва - и светът ще го помни като демократ и борец за човешки права! Нищо, че беше руски националист!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 60Мачът беше В РЕЙКЯВИК И НИКОГА НЕ СА ГО ХВЪРЛЯЛИ В ЗАТВОРА. ПРОСТО БЕШЕ МАЛКО ЛУД И САМ СЕ ОТКАЗА ОТ ШАХА.
62
10
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
С това убийство Путин затвърди убеждението, че Русия се върна Век назад. Той може и да бъде доживотен "президент", но цивилизованият Свят ще изолира Русия. Жалко за руснаците.
61
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
забележете само какво пише , че живее в сащ , как всички критици срещу путин живеят в сащ или имат фирми в сащ , защо не живее примерно в българия или румъния а е в сащ
60
7
 
6
 
! Отговори
си преди 9 години
Кaспaр, юдеино, от кaкто Топaлов те опукa 2005 в последнaтa пaртия от състезaтелнaтa ти кaриерa не си ти!Утре, обaче Кaрпов е в София нa митингa нa Aтaкa и лични ще се посмеем с него кaкъв кa**** си стaнaл!
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 64emi, to pri shaha trjaba da smisli:)))))P.S. she pogledna za picha sled rabota))) Mersi
58
3
 
18
 
! Отговори
До 75 преди 9 години
Да то и Борето Берозвски е от същата кохорта като Борето Немцов-дето докато Елцин се наливаше с водка те се нагушиха с милиарди за сметка на страната и народа си.После станаха опозиционери.Ти можеш ли соросоидче да ни припомниш само цената на имението дато Берозвски беше намерен мъртъв.Дали убит иби самоубит сега не е важно.Кажи за милиардите и как се става милиардер ей тъй за няколко месеца от тези най-честни според теб хорица
57
19
 
11
 
! Отговори
Кремлевские троли преди 9 години
Както беше казал "бащата на народите" Сталин: Есть человек, есть проблем, нет человека, нет проблема. Путин е достоен последовател на Джугашвили. Със завидно постоянство и методичност ликвидира физически политическите си врагове и неудобните. Да ги изброявам ли? Анна Политковская и поне още петима журналисити, ген. Александър Лебед, Александър Литвиненко, Борис Березовски, а сега и Борис Немцов. А на путинските *** им пожелавам съдбата на хилядите затрити в подземията на Лубянка и ГУЛАГ.
56
7
 
21
 
! Отговори
сова преди 9 години
Тези които убиха Немцов ей за това го убиха за да настройват света срещу Путин. Господа империалисти света вече е друг информацията е голяма и хората могат вече да четат и м/у редовете
55
16
 
9
 
! Отговори
дедовия преди 9 години
Повече НАТО в Източна Европа и оставете Джуджето да кудкудяка колкото си иска. Той и оня с перчемчето от Северна Корея кудкудяка, ама на кой му дреме.
54
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то в Америка има хиляди руски мафиоти дето спокойно могат да му видят сметката и на този виден опозиционер и после пак Путин ще им е виновен.То и вицове вече има от това ,че прекалиха с пропагандата срещу Путин и тя има по-скоро обатен ефект вече.Та в Русия се разправя следния виц.Докладвали на Путин ,че онази Нюланд дето каза "Майната му на ЕС " била бременна.А той попитал-и сега какво само аз ли съм виновен пак или целия руски народ
53
11
 
26
 
! Отговори
Кайо преди 9 години
Един изкукуригал шахматист.
52
12
 
27
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Каспаров беше велик шахматист. Жалко, съвсем си е загубил ума! Дълги години получаваше парични дажби от чужди фондации, работещи срещу руските интереси, добре че си го прибраха в САЩ, но да бяха го лекували поне!
51
5
 
19
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Руските демократи имат един много голям недостатък-пълна липса на патриотизъм!За тях времето на Елцин е най-доброто в историята на Русия!Е,как тогава да спечелят народната подкрепа?!Няма да стане по тоя начин!То и у нас е същото,че и по-лошо,освен измислените ПФ и Атака,другите даже и дума не дават да се каже за патриотизъм и национален интерес различен от наложения евро-атлантически!
50
12
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
Това беше историятя. Браво. Невероятен мъж имал участа да бъде световен шампон на Америка която се оказа малка за него. Поклон.
49
6
 
29
 
! Отговори
възмутена преди 9 години
Каспаров ,я си гледах шаха по-добре ,остави Путин ,той ще се оправи!
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 60.Interesno , ne sam chuvala za nego.Tova prez 80 godini na minalija vek li e bilo?
47
2
 
18
 
! Отговори
каро кан преди 9 години
само роберт джеимс фишер победи руските гросмаистори но тои бе поголям руснак и русофил от възпитаника на ботвиник гари каспаров
46
26
 
9
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
путин е ***, кво сaмо зa тоя дрънкaте? егaти сaйтa