Северна Корея е готова за война, ако САЩ я провокират

Пхенян: Военните учения в Южна Корея са агресивна акция
2 мар 2015 11:29,
113
Северна Корея е готова за война, ако САЩ я провокират
Снимка: Архив Reuters

Северна Корея смята започналите американско-южнокорейски военни маневри "Кий ризолв" и "Фоул ийгъл" за "агресивна акция в рамките на стратегията на САЩ, насочена към сваляне на социалния строй в народната република". Това заяви днес говорител на външното министерство в Пхенян, предаде ТАСС.

Още по темата
Дипломатът предупреди, че "при най-малката провокация от страна на САЩ (по време на учението, бел. на ТАСС) КНДР е готова в отговор да започне велика война за ново обединение на родината".

Чрез военен натиск САЩ "се стремят да отнемат от КНДР възможността да фокусира вниманието си върху икономическото строителство и повишаването на народното благосъстояние, да не допуснат нормализация на отношенията между Севера и Юга на Корейския полуостров", твърди Пхенян.

С тази цел САЩ "създават напрежение на Корейския полуостров, за да оправдаят увеличаването на американския военен потенциал в целия Азиатско-Тихоокеански регион", се казва в изявлението.

Тази година Северна Корея заяви, че е готова да обяви мораториум върху ядрените опити срещу временен отказ на САЩ и Южна Корея от редовните мащабни военни учения, и предложи преговори по въпроса, напомни говорителят.

Американското правителство обаче отхвърли тази инициатива, а президентът Барак Обама заяви, че има решение за нови санкции срещу КНДР. Северна Корея "е готова за всякакъв вид война със САЩ", а "народната армия ще реагира на враждебната политика на Вашингтон със справедливи удари за възмездие", увери дипломатът.

Учението "Кий ризолв" се осъществява чрез компютърна симулация. В него участват 10 000 южнокорейски военни и 8600  американски военни. За първи път ръководната роля в него е поверена на южнокорейския генерален щаб. Ще се включат също военни от Великобритания, Австралия, Дания, Канада и Франция.

В учението "Фоул ийгъл" участват 200 000 южнокорейски военни и 3700 американски военни. Това са реални маневри с участието на сухопътни войски, военновъздушни и военноморски сили, също и на военни разузнавачи.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: войнаСАЩПхенян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ясно че е виновен комунизма,я ти ми кажи защо тогава имаше нещо като икономика а сега няма?
26
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека изчакат още малко, да вземем заема, да купим старото оръжие на американците от Ирак, на цени за ново и да почва войната, ние ще бъдем готови, старите униформи и кубинки на американците, ще ни паснат точно! Пък за подарък обещаха да ни дадът изтреляните си патрони, по-точно на всеки четири, единия ще е подарък!
25
1
 
7
 
! Отговори
джугашвили преди 9 години
отдавна ви пиша тия работи четете внимателно в дуела русия и китаи ще наблюдават с голям интерес почти няма вариант да се размине без голяма воина този път в северна америка
24
3
 
13
 
! Отговори
do 35 преди 9 години
Не просят защото е забранено, а и няма кой да им даде. Живеят на милостинята на Китай, и 50% от БВП отива за армията.ПС: може да не просят но има няколко слуха за канибализъм.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че гроздето е кисело.
22
1
 
9
 
! Отговори
Одисей 3 преди 9 години
До Shark Там отдавна е построен рай. Вече е задължително висшето образование за всички граждани. Не може в халетата да сглобяват космически ракети с основно образование.Анадъмъ!!
21
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До SharkСеверна Корея от десетилетия живее под жестоки санцкии е ембарго. Без санкциите щяха да са по напред и от Южна Корея. И въпреки санкциите успяват да осигурят нормален живот на населенито и хората там не просят по улиците както в България, поне основните нужди са им задоволени. За последните десетилетия населението се е увеличило от 10 на 26 милиона. това не става с глад и терор.
20
4
 
9
 
! Отговори
Илко преди 9 години
А пък Германия и България са във ОТАН и са окупирани държави (демек свободни) от САЩ и имат по два летящи самолета!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tova sche e Super Ekschan kato Po USA Filmtite da ama ne as Sam sa Korea kitai japonia Tova e istinata jaltata Rasa isajda Dr rasi a evropeiizite schte go duhat
18
4
 
5
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Уффф и тея дръпнати мъници не са много в ред. Няма да вземат да си оправят страната, народа е работен и дисциплиниран, за 10-ина години там може да стане рай. Откачалници
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами айде тогава нека опитат американците като са толкова ербап, и ще видиш до къде ще стигнат севернокорейските ракети, ама само се дуят като пуяци, заплашват и подскачат, но не смеят нищо да направят срещу Северна Корея.
16
2
 
12
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До Ноа На тях не им трябва продължителна война,те знаят,че не биха издържали дълго!Но е достатъчно да поразят и само тия 5 града на САЩ, из "корен",както го казва прасето,за да върнат Америка с векове назад!Това и краварите го знаят,а те не са най-храбрите бойци на планетата,и затова си траят!Впрочем,ако им се види военната история,САЩ никога не са воювали срещу равностоен противник,всичките им войни са с далеч по-слаби народи,което не попречи,да се осерат във Виетнам!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има точно две държави в света, които са постоянно "провоцирани" от САЩ и всеки ден пълнят главите на населението си с тази мисъл, за да могат да се въоръжават до зъби и да нападат съседите си... дали пък не в "техния телевизор проблемът"? Или по-точно в параноичните ***, които ги управляват.
14
3
 
12
 
! Отговори
До 21 преди 9 години
Ей ,колко си умен.Ако американците започнат да въоръжават Украйна ,чудно ли ще ти стане ако руснаците снабдят тези хорица с някоя и друга ракета носител.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъзливите крави не смеят да направят нищо заради Южна Корея и Япония. От една война ще спечелят толкова колкото ще загубят.Ако в близост до СК нямаха верни съюзници до сега да се бяха пробвали. Другото е че заради 10млн. севернокорейци не си заслужава похабяването на ресурси който и без това са ценни. На САЩ им е по-изгодно да държат полуострова в напрежение и ЮК да им купува оръжието и да им плаща за присъствие на войска.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно е да имаш ядрена глава а съвсем друго междуконтинентален носител. Кога Северна корея е тествала такава ракета и до къде е стигала....Taepodong-1:Diameter: 1.80 mLength: 25.80 mRange with 1,500 kg of payload: 2,000 kmRange with 1,000 kg of payload: 2,500 kmRange with 50 kg of payload and third stage: 6,000
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми работата с Боинга се разсъхна, в Украйна Путин им наби кратунините и там работата се разсъхна, с Немцов имаше надежда но в Русия на никой не му дреме за Немцов, и там работата се разхъна и какво остава сега - Северна Корея и Иран, даже и и Иран не става, и там работата се разсъхна. Само Северна Корея им остана да предъвкват.
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната глупост си написал. Виж в уикипедия North Korea and weapons of mass destruction. Още от 90те години имат собствени ядрени ракети които можат да ударят Вашингтон. Затова бъзливите кравари не смеят нищо да направят срещу Севрена Корея.
9
4
 
7
 
! Отговори
Ким Чен Пън преди 9 години
"Чрез военен натиск САЩ се стремят да отнемат от КНДР възможността да фокусира вниманието си върху икономическото строителство и повишаването на народното благосъстояние"или с други думи - кой ми ака в гащите?
8
9
 
9
 
! Отговори
Канадецът преди 9 години
Да и войната ще приключи точно за 5 минути, докато дойдат ракетите от западното крайбрежие до КНДР. Прасчо да внимава, че си копае собственият гроб.