България не вижда алтернатива на руския газ за Европа

Да осигурим най-взаимоизгодните доставки, призова Калфин в Москва
Обновена: 5 мар 2015 12:17 | 5 мар 2015 11:27, Елка Василева
91
България не вижда алтернатива на руския газ за Европа
Ивайло Калфин. Снимка: архив, Булфото

България не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа, заяви българският вицепремиер Ивайло Калфин, цитиран от ТАСС.

Той каза това на среща в Москва с председателя на комитета по международните въпроси в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачов.

Още по темата

"Сега Европа се стреми да ограничи доставките на руски газ, но в този момент той няма алтернатива. Това не е само моя позиция, това е позиция на правителството на България: има смисъл да работим заедно и да осигурим най-взаимоизгодните доставки на руски газ в Европа", посочи българският вицепремиер.

Калфин не вижда икономическа целесъобразност в намаляване на обема на доставките на руски газ в Европа. „В момента Русия доставя около 40% от общия европейски газ, като в страните от Централна и Източна Европа тези числа достигат до 80%“, посочи Калфин.

Той подчерта, че при изготвянето на пътя на транзита за българската страна ще са важни условията, при които ще се доставя газът, пише ТАСС.

Икономиката на България понася загуби от антируските санкции на Европейския съюз и ответните мерки на Русия и българското правителство не е доволно от тази ситуация, заяви също така Калфин.

Според него може да се говори за приключване на трудния период в отношенията между Русия и Европейския съюз само след регулиране на ситуацията в Източна Украйна.

"България винаги е заемала и заема позицията - вярно, не така шумно като някои други - че ситуацията, създаваща напрежение в Източна Украйна, трябва да намери решение и че всички трябва да участваме в това", отбеляза той.

Калфин специално подчерта, че за България Русия е много важен партньор, а "отношението към Русия в България на равнище обикновени граждани е много топло и дружеско".

От своя страна Косачов отбеляза, че България, променяйки посоката на геополитическата си ориентация към НАТО и Европейския съюз, може да "играе в тези организации своя собствена роля в контекста на отношенията на тези организации с Русия".

"Според нас засега този очевиден потенциал на България до голяма степен не се търси и със съжаление можем да изтъкнем, че именно България се оказа такова непреодолимо препятствие на пътя за осъществяването на проекта Южен поток", заключи руският сенатор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин пратиха ли го да гледа анимационното филмче за добрия котарак Леополд?
59
0
 
5
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Анонимен 79Хайде, купи газ от Азербайджан, кой ви спира? Но първо да мисля и да разчита. Никой не иска да ви даде подаръци, но всеки иска да ги получите.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След дъжд качулка, нали? България, какво си мислехте последни осем години? Обаче... Аз съм наистина очаквам някой счастлив ден, когато майка-България най-накрая да бъде в състояние да каже на света: твърдо ДА или твърдо НЕ. Този ден ще бъде началото на възраждането на България.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука някакви спецове се радват , че не сме били зависими от руската газ, защото нищо не ни е на газ. Така е . Нямаме икономика, нямам битово газоснабдяване, нямаме производство. Виз, в Западна Европа е друго - там имат икономика и всичко битово - отопление, готвене, топла вода ...е на газ. 30 % руска. Е , те са зависими. Да му мислят.Ние си имаме светло бъдеще без нищо.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
62Не ни занимавай с "исоката си образованост и морал", които бликат от една ниша, намираща се под кръста на всеки човек.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В качеството си на какъв този хамелеон говори по тази тема?Нали е ужким "социален министър"?Ние му плащаме да ходи да прави руснаците на балами от името на едно некадърно и опасно правителство.Що не иде върховното посмешище да преговаря ?
54
0
 
5
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
Хайде , вчера намерихме газ от Азърбейджан , днес пак от Русия !А бе Калфа , май брадвата не ти сече на едно място! , а?Всички в тоя кабинет сте дърдорковци и лапачи и държите Борисов за пищемалите !***!
53
2
 
1
 
! Отговори
Stoedin преди 9 години
Алтернатива винаги има. На всичко. И по-добра. Няма вечни неща. Опиват се да ни попречат да търсим други източници за да си купуваме само от тях. Не сън съгласен това да е най-добрата идея. Винаги трябва да има конкуренция. Русия, или който и да е доставчик, трябва да се бори с ПАЗАРНИ МЕХАНИЗМИ да реша да си купувам от него. Най-добре ще е собствени находища да разработим. Тогава обаче първо "Зелените" ще ревнат, а цялата работа е, че защитават интересите на някой съществуващ доствачик с 80%
52
1
 
1
 
! Отговори
лошото е, преди 9 години
че ,топлото и дружеско отношение на обикновените пграждани не можа да помогне за построяването на Южен поток.Сегаи Шефчович да разбере,че никакво хъбове,хъбчета,пъбове,пъбчета не чинят пробит долар без руския газ.Браво на Калфин,благодарности на Борисов и Първанов,гарантни на това посещение.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кавал мазен, нали до вчера друга я пеехте. А между другото в ролята на какъв те пратиха там? Енергетик не си. Външен министър е онзи *** младенов (комуноиден истърсак). Или него не смеят да го пратят, че там такива като него ги сдъвкват и захвърлят.
50
0
 
8
 
! Отговори
в литва не крадат ка преди 9 години
ДО БАСТУНА СОРОСОИДЕН - А колко е руския газ за българските домакинства, надхвърля 800 долара. ДА ТАКА Е КОАГТО ДОЙДЕ ПУТИН В БЪЛГАРИ ЗА ПОСЛЕДНО КАЗА - НИЕ ВИ ПРОДАВАМЕ ГАЗ НА ЦЕНА 300 $ А РАЗЛИКАТА ДО 800 $ ОТИВАТ В ЧЕРНИТЕ ПАРТИИНИ КАСИЧКИ ТАКА Е И С ТОКА НА НЕК . ОТИВАТ В МОМЕНТА В ЧЕРНАТА КАСИЧКА НА БОЙКО И ГЕРБ. ТОВА ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ ГО ПРАВЯТ ВСИЧКИ ПАРТИИ НАЧИНАЯ ОТ СДС. Е ЧЕСТИТА ***. АКЦИЗА СЪЩО БЕНЗИНА СТРУВА ЛЕВ А ЛЕВ И ПЕДЕСЕТ УЖ СА ЗА ПЪТИЩА АМА ГИ НЕМА . КЪДЕ СА? ПИТАЙ РАЗБОЙКО РАЗЛИКАТА
49
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
А няма! Кеф ти от Норвегия, кеф ти от САЩ, кеф ти от Индонезия, кеф ти в кенове, каф ти в пластмадови бутилки.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DO 36Ti vmenjam li si izobshto???!!!ES i USA da spadjavat njakogo?!?!
47
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 63Ходи се застреляй бе, кои предприятия или учрежения толкова я ползват, едно неохим и това е, Химко фалира щото нали е много изгодна руската газ :) а и да се говори че няма алтернатива е абсолютно малоумие, при сегашните цени на петрола използването на мазут за топлофикациите е с над 50 % по-изгодно, за съжаление нашите коминтерновци умишлено възпрепиятстваха монтирането на очиставщи инсталациии
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък непознавам нито един човек, семейство или фирма която да ползав газ за каквото и да е, с изключение на топлофикация София, а за въпросната топлофикация ми е все тая, така че Калфин да си гледа социалнта политика и да не ни занимава с путинските глупости
45
4
 
12
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Чак сега ли се сетихте че няма алтернатива на руския газ. Това е децата го разбраха, само вие, управниците се правехте на луди. И като го знаете това защо не построихте Южен поток, а!!! За да угаждате на ЕС, затова, дупедавци такива.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 53Хахаха, и къде ги видя тия - 18 градуса бе :) ти да не живееш някъде у Масква, ползвам инверторен климатик от 3 години, живея в къща, нямам месец с повече от 1200-1300 киловата цялостна консумация с готварските уреди и т.н., което е неповече от 200-220 лева, да не говрим че климатика си върши работа и лятото в жегата и без него по нашите географски ширини не можеш да минеш, така че е абсолютно безмислено да даваш няколко хиляди лева за газификация и газови уреди
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сетила се Мара да се побара . Прадажен купелдак - американска *** !
42
4
 
8
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Правилно са му казали руснаците - Вие спряхте Южен поток, сега какво искате? Колкото до доставката на руски газ за Европа, със сигурност ще продължи доставката за Германия. Такива дребни и непостоянни клиенти като нас след 2019 година отпадат. Тогава сорусоидите сигурно ще са щастливи и може да докарват американска газ в бидони. Само че, като се пееше в една песничка - А-а, а-а, а-а, с нова цена-а-а!Съмнява ме ***, които им се връзват, тогава да са щастливи.
41
4
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 9 години
Ти си или голям лъжец или просто нямаш добра инсталация или изолация. Отоплявам се на газ. И в най-студените месеци за 150 кв.м. апартамент, с френски прозорци , на последния етаж, при минимална температура над 18 градуса, средно около 21-22 градуса, --защото имам дом. любимец папагал, не съм плащал повече от 270 лв. В тях е включена топла вода-бойлер, отопление и готвене. Ако не вярваш да ти изпратя и фактурите....