България не вижда алтернатива на руския газ за Европа

Да осигурим най-взаимоизгодните доставки, призова Калфин в Москва
Обновена: 5 мар 2015 12:17 | 5 мар 2015 11:27, Елка Василева
91
България не вижда алтернатива на руския газ за Европа
Ивайло Калфин. Снимка: архив, Булфото

България не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа, заяви българският вицепремиер Ивайло Калфин, цитиран от ТАСС.

Той каза това на среща в Москва с председателя на комитета по международните въпроси в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачов.

Още по темата

"Сега Европа се стреми да ограничи доставките на руски газ, но в този момент той няма алтернатива. Това не е само моя позиция, това е позиция на правителството на България: има смисъл да работим заедно и да осигурим най-взаимоизгодните доставки на руски газ в Европа", посочи българският вицепремиер.

Калфин не вижда икономическа целесъобразност в намаляване на обема на доставките на руски газ в Европа. „В момента Русия доставя около 40% от общия европейски газ, като в страните от Централна и Източна Европа тези числа достигат до 80%“, посочи Калфин.

Той подчерта, че при изготвянето на пътя на транзита за българската страна ще са важни условията, при които ще се доставя газът, пише ТАСС.

Икономиката на България понася загуби от антируските санкции на Европейския съюз и ответните мерки на Русия и българското правителство не е доволно от тази ситуация, заяви също така Калфин.

Според него може да се говори за приключване на трудния период в отношенията между Русия и Европейския съюз само след регулиране на ситуацията в Източна Украйна.

"България винаги е заемала и заема позицията - вярно, не така шумно като някои други - че ситуацията, създаваща напрежение в Източна Украйна, трябва да намери решение и че всички трябва да участваме в това", отбеляза той.

Калфин специално подчерта, че за България Русия е много важен партньор, а "отношението към Русия в България на равнище обикновени граждани е много топло и дружеско".

От своя страна Косачов отбеляза, че България, променяйки посоката на геополитическата си ориентация към НАТО и Европейския съюз, може да "играе в тези организации своя собствена роля в контекста на отношенията на тези организации с Русия".

"Според нас засега този очевиден потенциал на България до голяма степен не се търси и със съжаление можем да изтъкнем, че именно България се оказа такова непреодолимо препятствие на пътя за осъществяването на проекта Южен поток", заключи руският сенатор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 9 години
И сега как да направим така, че Овъргаз и останалите лапачи , пак да лапат.....Ето това е мисията на Калфин. Да направи така че БГ народа пак да плаща най- много. Единствената ми надежда е ЕС. След като дори и в Габон имат 3 пъти по-голяма минимална пенсия отколкото в БГ................Искам да съм ***, *** в Алабама, но уви тук ме роди мойта мама...........
39
1
 
1
 
! Отговори
бастун преди 9 години
До EU citizen ЕС и УСА нливат в българия джакпота от кенефите си
38
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисията на Калфин в Москва е обречена. Русия и документално вече не е стратегически енергиен партньор за ЕС. Газовият рекет на Русия е към своя край. С последните промени на енергийната стратегия, ЕС ще купува руския газ още на входа на територията на ЕС по единни цени. Руската политика "ще дадем по-ниска цена на този който си затваря устата за наште безобразия из Европа и света" е към своя край.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
моля Вицето с ресор социална политика да си гледа социалната политика, и да не се изказва по чужди и непонятни за него въпроси. Сега малко по темата, живея в газифициран район кубика е около 1,20 а един кубик осигурява неповече от около 7 килоавта, напрактика при цените в момента е абсолютно неефективно използването на газ и всичики, които се набутаха преди години с газифициране сега масово се отказват и преминават на климатици
36
2
 
4
 
! Отговори
бил и видял преди 9 години
НЕ ЛЪЖЕТЕ В ЛИТВА ГАЗТА НА ЕДРО Е 700 $ НО ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ТОКА ГО ДОСТАВЯТ ОТ РУСИЯ ЗАЩОТО ЕС ЗАКРИ ТЯХНАТА АТОМНА И ВЪПРЕКИ ЧЕ Е ВНОС ТОКА Е НАПОЛОВИНА ПО-ЕФТИН ОТКОЛКОТО У НАС . ЕРП-ТА СА ЛИТОВСКИ А НЕ ЧУЖДИ . НО БИЛЕТА ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ Е 2 ЛЕВА. ЧЕТЕТЕ ИНФОРМАЦИЯ ИМА В ТЯХНИТЕ САЙТОВЕ НО ТРЕБЕ ДА НАМЕРИТЕ ПРЕВОДАЧ.
35
2
 
8
 
! Отговори
бил и видял преди 9 години
До Я РусскийО ЛЪЖЛИВО ЮДА АЗ БЯХ ЗИМАТА В ЛИТВА Е ГАЗТА Е 700$ НЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ И ПРИ - 22 ГРАДУСА НАВЪН ЯКО ПЕСТЯТ. БЯХ В СЕМЕЕН ХОТЕЛ НА УЛ. ЛЕАКСМИНО. 6 ВИЛНЮС И ПОСТОЯНО СЕ КАРАХМЕ СО СОБСТВЕНИКА ЩОТО НЕ ПУСКА ПАРНОТО ДА Е ТОПЛО А ИСКАШЕ 50 ЕВРА НА ДЕН. ДОБРЕ ЧЕ ИМАШЕ ПЕЧКА С КЕРАМИЧНИ КОТЛОНИ И ГИ ПУСКАХМЕ НА МАХ И ПОСТОЯНО ВКЛЮЧЕНА ЮТИЯ. ТАКА СЕ ТОПЛИХМЕ. РАДИАТОРИТЕ БЯХА 37 ГРАДУСА . ПРОСТО В ЛИТВА Е КОШМАР ЗИМАТА И САМИТЕ ЛИТОВЦИ. СА ЯКО НА ДРЪВЦА А НЕ НА ГАЗ. НЕ ЛЪЖИ.!!!!
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имаме си газови находища ама политиците ни са купени от руската мафия и затова купуваме от русия
33
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хърватска също прави терминал. същото планира и гърция. Румъния вече има собствен добив от черно море и спира вноса на руски газ
32
5
 
5
 
! Отговори
Има газ в България! преди 9 години
Здравейте, ... а какво ще се каже за това че се предлага нефтени и газови находища на българска земя да се разработят? Доколкото се знае ще е 10 милиона цената и ще стане като арабски емират на балканите...!!! В Гугл всеки може да намери кой знае за газта ("...Под Карнобат има нефтено море, Червен бряг лежи върху газ ...." - Радиестезистът Иван Милев, феномен от Димчево). Ако и 1-на 10-та от това е вярно, да си таковаме политиците алчни в майките!!
31
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
литва си направи терминал за втечнен газ и си има алтернатива. ние нямаме алтернатива защото сме прости и руската мафия може да купи всеки бг политик
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо никой не споменава факта че при сегашните цени на петрола и руската газ за България е абсолютно не изгодно използването на газта за битови нужди в т.ч. и за отопление чрез топлофикациите
29
8
 
6
 
! Отговори
для Я Русский преди 9 години
Литва сложи ли ви пръста с руската газ с плаващия терминал за втечнена газ в Клайпеда? Мощността му е точно да задоволи нуждите на трите прибалтийски държави. Руснаците като тук дращещия "Я Руский" се опитаха да потопят плаващият терминал при преминаването му през шведски териториални води само че им се случи случка с подводницата та едвам отърваха кожите, без малко да ги изловят като мишки край Стокхолм.
28
1
 
1
 
! Отговори
Гошо с бошо! преди 9 години
Калфин не беше ли социален министър.. от месец време се занимава с газовите проблеми... или е универсален? това не е ли работа на външния министър и на министъра икономиката? И аз бъркам нещо?
27
1
 
5
 
! Отговори
умрелия бостан преди 9 години
НЕМА ТАКОВА НЕЩО ТИ СИ СЕ ОБЪРКАЛ. БОЙКО БУДАТА ВИЖДА И ЗАТОВА СПРЯ. ЮЖЕН ПАТОК. СЕГА ЩЕ ИМА БОЙКО ПАТОК-*** О Т КАТАР ПРЕВОЗВАН СО КАМИЛИ. АБЕ ВЗЕМЕТЕ И ГО ОРИЕНТИРАЙТЕ ТОЯ БОЙКО СЪВСЕМ СЕ ОПЛЕТЕ КАТО ПАТОК О КАЛЧИЩА - НАБУКО ТА НАБУКО. НАБУКО Е ОФИЦИАЛНО ЗАКРИТ И МЪРТЪВ. А ТОЙ. ЩЯЛ ДА ВЪЗКРЪСВА МЪРТВЕЦ. ЦЯЛ СВЯТ НИ СЕ СМЕЕ ЗАРАДИ ТОЯ ПАТОК ВИНЕТУ.
26
1
 
10
 
! Отговори
факт преди 9 години
Засега никой не може да достави газ, който е по-евтин от руския! Всичко останало е политика срещу Русия. Европа, за да може да бъде конкурентноспособна трябва да има възможно най-евтините енергоносители.
25
3
 
7
 
! Отговори
старшията преди 9 години
Един човек които разбра истината и има смелостта да е каже. Мислите ли че ако Европа имаше друга алтернатива нямаше до сега да е приложи. А не да налага безсмислени санкции на Русия от които ЕС губи много. ББ ще ме докарва газ от Катар от Америка Иран а сега и от Азербайджан.Може ама не вярвам.
24
1
 
4
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До DLYA января é В Русия има поговорка: Отморожу си ушите, за да се баба по-лошо. Така и ти. Купуването на по-скъп, но само да не е от Русия. Глупост.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Я Русскийрускиии, много си глупав, оябсни ми защо Полша ще се интересува от втечнен катарски газ, при положение че ако има терминал може да доставя втечнен газ от норвежки или холандски платформи в северно море за под 300 $, както почна да прави Литва :)
22
1
 
6
 
! Отговори
для Я Руский преди 9 години
Може цената да е и 6500 долара важното е че не е руска газ, и катарците в никакъв случай няма да искат от поляците вечна любов и признателност към доставчика, каквато искат руснаците от нас.
21
1
 
8
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
Няма алтернатива. Тръбата от Румъния се била пробила под Дунава?! Как стават тия работи? Чисто нова връзка, а не може да заработи? Наистина намирисва на активно мероприятие. И никой не говори за това. Не може и не може - нито да разработим собствените находища, нито да вкараме газ от Румъния или Гърция. Каква е тая дупедавщина ?!