ЕС има нужда от собствена армия, отсече Юнкер

"Ще покаже на Русия, че сме сериозни в защитата на ценностите си"
Обновена: 8 мар 2015 21:48 | 8 мар 2015 21:28, Веселина Йорданова
398
ЕС има нужда от собствена армия, отсече Юнкер
Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз трябва да има собствена армия, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в публикувано днес интервю, цитирано от световните агенции. С изказването си Юнкер разпали отново дебатите по обсъжданата отдавна идея в период на засилено напрежение с Русия, отбелязва ДПА.

"Подобна армия би ни помогнала да изработим обща външна политика и политика за сигурност и да поемем заедно отговорностите на Европа по света", заяви председателят на ЕК в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг". "Европейска армия няма да се създаде, за да се разположи незабавно. Но обща европейска армия би показала на Русия, че се отнасяме сериозно към защитата на ценностите на ЕС", заяви Юнкер, цитиран от Франс прес.

"Имиджът на Европа е пострадал сериозно. Изглежда не ни приемат сериозно във външната политика", добави той. НАТО не е подходяща структура за тези цели, смята Юнкер. "Не всички членове на Алианса са членове на ЕС. И тук не става дума за конкуренция с НАТО, а Европа да стане по-силна", цитира ТАСС председателя на Еврокомисията.

Заради кризата в Украйна, отношенията между Москва и Запада достигнаха най-ниската точка от разпадането на Съветския съюз. Но идеята за армия на ЕС вероятно ще срещне съпротива от страните членки на блока, които са против по-голяма интеграция, особено Великобритания. Евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) вече се е изказвала остро против подобна идея в миналото, припомня ДПА. Партията започна да печели популярност точно преди изборите през май.

"Такова нещо може да бъде възприето от американците като заплаха за НАТО, а това е във вреда на отбраната на всяка национална държава в Европа", написа през 2013 г. Уилям Дартмут, евродепутат от ЮКИП.

В миналото идеята е била отхвърляна и от други страни членки. Страните в ЕС по традиция се колебаят да прехвърлят правомощията за отбрана на Брюксел. През 2007 г. блокът създаде концепцията за европейски бойни групи, за да се гарантира бърза военна намеса в кризисни ситуации, но те никога не са били разполагани.

Идеята обаче вече получава подкрепа в Германия. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви в декларация, че "нашето бъдеще като европейци един ден ще включва европейска армия". Миналия месец тя изрази увереност, че ако не децата й, то внуците й със сигурност ще видят Съединени Европейски Щати със собствена армия.

В. "Велт ам зонтаг" цитира днес и председателя на германската парламентарна комисия по външна политика Норберт Рьотген, който заявява, че идеята за армия на ЕС е "европейска визия, чието време е настъпило". "Нашите отбранителни способности ще останат недостатъчни от гледна точка на политиката за сигурност, докато издържаме армиите на отделните държави. Те като цяло купуват едно и също, само че в малки количества", посочи той.

Аналогична позиция изказа и председателят на комитета по въпросите на отбраната на германския парламент Ханс-Петер Бартелс. Той заяви, че през последните 10 години европейската отбрана не е отбелязала особен напредък. "Нужни са ни нови инициативи. Именно затова приветствам думите на Юнкер. Сега е важно бързо да се пристъпи към реализацията на конкретни мерки.

Ние трябва не просто да чакаме да се появи обща концепция на всичките 28 страни на ЕС, а още сега да започне работа по споразумение между отделните членове".

Според същия вестник бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана ще представи утре в Брюксел доклад за нова европейска стратегия за отбрана, която призовава за по-голяма способност за военна намеса отвъд границите на ЕС. Работата по експертния доклад е продължила половин година./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още по темата: есЖан Клод Юнкер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напрежение от Русия,ами ако се появи от Идил или Китай.Свежата кръв в ЕС са араби и африканци,белите им се пропиха,дрогират се и се променят генетично.Арабите и африканците никога няма да приемат и се бият за *** ценности.Сащ не искат силна Европа.Съюз с Русия и една федерализирана Украйна,неутрална във всяко едно отношение,
166
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ааа,така значиНови войни ще разпалваме,вместо да додем пари на българите да си оправят животаИзверг
165
1
 
10
 
! Отговори
щаб преди 9 години
По голяма обида за НАТО от страна на ЕС не е имало никога. Защо ли една разединена Европа би желала това ? Преди 10 години би било даже нормално но днес ........
164
6
 
20
 
! Отговори
пътниче преди 9 години
Глобалисти - сатанисти, сега искат армия, утре може да кажат- ама защо ви са правителства...хайде да си направим едно европейско...а в други ден - а защо не и едно световно, ха познайте с кого начело...!!!
163
3
 
20
 
! Отговори
Скорпиона преди 9 години
ЕС няма ценности. ЕС има комисари, които ти заповядват какво да правиш. ЕС не зачита най-важните ценности - Християнската и Националната идея. Дано по-скиро се разпадне новия Вавилон.Европа на нациите, това е бъдещето !
162
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви мъже има в Европа? Ами има такива, които 6 дена в седмицата стават в 5:30 за да се приготвят за работа и ще направят всичко за да осигурят на семействата си добър живот. Естествено, има и такива, които за няколко сребърника са готови да величаят Вожда денонощно.
161
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще има ЕС армия, войниците са от източния блок, командването - естествено от западни Кончити ;)
160
2
 
7
 
! Отговори
до 276 преди 9 години
Какви мъже има в Европа бе,пич--освен емигрантите...ама те са ***,та едва ли ще защитават новите европейски ценности...по скоро ще е обратното....
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕСХАХАХАХАХАААА..............
158
9
 
5
 
! Отговори
преди 9 години
Не се притеснявай, в Европа има пичове. Не всички са като нископлатените *** на Путин, които по-цял ден само за гей секс си мислят.
157
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕС и армия...хааххаха че то европейците ще ходят в армията само да си правят селфита и да се чук.т бе....хааххааха
156
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За армията са нужни мъже.....мъже--господа брюкселски ***.....
155
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Армия от гейове и Кончити???!!??И какво ще защитава тази "армия"----правото на последен мин.т???????
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ммммдааааа армия от гейове,досега в историята на човечеството е нямало.....
153
1
 
5
 
! Отговори
Мислещият преди 9 години
"Ще покаже на Русия, че сме сериозни в защитата на ценностите си"-------------с тези ценности можете да защитите само гейовете бе....нали само това правите напоследък--та питам аз-----отглеждате гейове и после ги пращате в армията да плашат руснаците????? Вие съвсем отлепихте,господа брюкселски кратуни.....Повода за създаване на такава армия е друг------поредното събиране на пари от страните членки-демек поредното ограбване на европейските граждани---ДА НИ Е ЧЕСТИТО......
152
6
 
3
 
! Отговори
Priest преди 9 години
Това е страхотна идея. Помислете. Искате ли още турски военни кораби в пристанище Варна ? Ало, патриотите....Това предложение на Юнкер е гениално. То говори за повече военна и икономическа независимост на Европейския съюз, независимост включително от НАТО. Турция не е член на ЕС, нали ? Другият важен елемент е, че парите за втора и трета ръка военна техника ще се раздават от един и същ бюджет, т.е. ще има по-голям контрол вкл. и над БГ продажниците при търговията с оръжия...Браво на Юнкер.
151
1
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 9 години
Само требе една яка финансова криза, подплатена с недостиг на храна и вода и влошен климат и бурето с барут ще каже БУМ!!! Ни НАТО ни МАТО ще се справи.
150
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе къде е НАТО, щом ЕС се чуди как да се защитава? :D
149
2
 
1
 
! Отговори
жеко преди 9 години
тоя европеде.аст освен да лапондри ху.ови глави друго няма да може да направи
148
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
dqdkata na snimkata ne si e pil hap4etata prostatata mu alarmira