Губашев и Дадаев с обвинения за убийството на Немцов

Eдиният се признал за виновен
Обновена: 8 мар 2015 16:43 | 8 мар 2015 16:10, Веселина Йорданова
71
Губашев и Дадаев с обвинения за убийството на Немцов
Заур Дадаев. Снимка: Ройтерс

Московски съд предяви обвинения на двама заподозрени за убийството на руския опозиционер Борис Немцов, предаде ТАСС.

Още по темата
"Анзор Губашев и Заур Дадаев са обвиняеми", съобщи прессекретарят на съда в московския район "Басманний" Анна Фадеева. "Молбите за разглеждане на процесуални действия по техните дела ще се разглеждат отделно", добави тя. Дадаев ще остане под стража до 28 април, когато трябва да приключи предварителното следствие. Съдия Наталия Мушникова е приела, че само арестът му ще гарантира интересите на правосъдието. Дадаев беше поискал по-малко строга мярка за неотклонение.

Заур Дадаев се призна за виновен, предаде ТАСС. При обявяването на постановлението за ареста му съдия Наталия Мушникова обяви, че Дадаев е признал вината си в показанията си пред следствието. В съда той не коментира въпроса за вината си, а само поиска справедлив процес според закона. Другият обвиняем Анзор Губашев заяви, че е невинен пред съда, който разглеждаше мярката му за неотклонение. Той обаче също ще остане в ареста.

Съдът остави в ареста и другите трима заподозрени за съучастие в убийството на Немцов. 45-годишният Хамзад Бахаев, 34-годишният Тамерлан Ескерханов и 31-годишният Шагид Губашев ще останат в ареста до 28 април. Те са заподозрени в съучастие в убийство, извършено като част от организирана престъпна група с користни цели, както и за незаконно притежание на оръжие от организирана престъпна група.

Съдия Мушникова подчерта, че те са заподозрени по особено тежки престъпления, за които се предвижда наказание от 8 до 10 години затвор или доживотна присъда. Според нея при по-мека мярка за неотклонение има риск те да се укрият или да се опитат да възпрепятстват следствието.

Dkkd Фадеева съобщи също, че Ескерханов, Ш. Губашев и Бахаев ще бъдат изслушани на едно съдебно заседание. Засега не са им предявени обвинения и те са само заподозрени. Те са отричали вината си за съучастието в убийството, но съвкупността от доказателства и свидетелски показания я доказва, заявил е следователят на съдебното заседание.

Мерките за сигурност около сградата на съда са засилени. Дежурни са около 10 автобуса с полицаи, подстъпите към сградата са затворени. Петимата обвиняеми бяха доведени в съда под засилена охрана на бойци от специалните части.

Вчера ръководителят на Федералната служба за сигурност Александър Бортников съобщи за задържането на двама заподозрени по делото за убийството на Немцов - Анзор Губашев и Заур Дадаев.

По данни на следствието те са заподозрени за причастност към организирането и изпълнението на убийството.
Секретарят на Съвета за сигурност на Ингушетия Алберт Барахаев заяви, че Губашев и Дадаев са били задържани на територията на кавказката република. По думите му, задържан е също брат на Губашев.

Секретарят на Съвета за сигурност на Ингушетия Алберт Барахаев съобщи, че обвиняемият Заур Дадаев е служил 10 години като заместник-командир на полк в батальона "Север" към чеченското МВР.  През 2010 г. като сержант на 46-а бригада на Вътрешните войски на руското МВР, той е награден с Орден на мъжеството "за мъжество, решителност и самоотверженост, проявени при изпълнение на войнския дълг в Севернокавказкия регион".

Наградата му е връчена от Рашид Нургалиев, тогава вътрешен министър на Русия. Другият задържан, Анзор Губашев, работел в частна охранителна фирма в Москва. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: РусияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
спец в ТЕА работи преди 9 години
повече от сигурно е,че руснаците няма да си цапат ръцете и ще поискат от иранските молли да се разправят с проскубаните шейхове от емиратствата-поръчители...а моллите знаят как да се оправят с тях...цялия йемен вече е превзет вече от шиитите..това е подробност...а взривилия се чеченец не е интересен-факта,че се е самовзривил доказва само,че е фанатик и след разкритието е по добре да върви при аллах..
7
2
 
14
 
! Отговори
спец в ТЕА работи преди 9 години
по мюсюлм.линия оскубаните шейхове от залива имат хора в кавказ-мисля,че руснаците са наясно вече по въпроса..мотива е дестабилизация на русия и иран-все пак двете държави пречат на емиратите да построят нефтопровода от залива до турция и европа,като подкрепят асад...
6
1
 
14
 
! Отговори
спец в ТЕА работи преди 9 години
нямах и грам съмнение,че издирваните са дребни риби от кавказ,на които е платено да гърмят по обект-вероятно и не са знаели кой е,а им е било указано да се ориентират по мадамата..проблема ,че плащането е станало чрез мин. два ако не и три повече посредници,за да се прикрие поръчителя..това ще бъде трудно да се докаже..затова се появиха данни,че следователите са привикали роднини на убийците-за да може с тяхна помощ да ги убедят да кажат поръчителя,за да спасят куршума..роднините също биха искали това..ако те кажат и тръгне да се разплита поръчката,тя ще отведе към обединените арабски емирства
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакайте бе, руские друзя! Много спешите. Американците още разследват за Кенеди, снимат игрални филми, пишат книги, конспирации... А вие - разкривате.
4
28
 
10
 
! Отговори
Москва преди 9 години
За всички тук е ясно, че убийството е дело на Кадировците, с мълчаливото съгласие на Путин, а тия просто трябва да оберат пешкира
3
8
 
35
 
! Отговори
факт преди 9 години
Истеричната американска и европейска преса нещо замлъкна. Допреди няколко дни имаше по няколко статии само в един сайт против Путин как той лично поръчал убийнството на тоя *** Немцов. Да видим сега какви дивотии против Путин ще измислят - очаквам да го обявят за злобен марсианец, който е дошъл да завладее земята.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя дето е знаел, кой е поръчал Немцов вече се е "самовзривил".
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така и не разбрахме, кой от всичките заподозряни е карал "снегориниа" на Кремъл !!!