Губашев и Дадаев с обвинения за убийството на Немцов

Eдиният се признал за виновен
Обновена: 8 мар 2015 16:43 | 8 мар 2015 16:10, Веселина Йорданова
71
Губашев и Дадаев с обвинения за убийството на Немцов
Заур Дадаев. Снимка: Ройтерс

Московски съд предяви обвинения на двама заподозрени за убийството на руския опозиционер Борис Немцов, предаде ТАСС.

Още по темата
"Анзор Губашев и Заур Дадаев са обвиняеми", съобщи прессекретарят на съда в московския район "Басманний" Анна Фадеева. "Молбите за разглеждане на процесуални действия по техните дела ще се разглеждат отделно", добави тя. Дадаев ще остане под стража до 28 април, когато трябва да приключи предварителното следствие. Съдия Наталия Мушникова е приела, че само арестът му ще гарантира интересите на правосъдието. Дадаев беше поискал по-малко строга мярка за неотклонение.

Заур Дадаев се призна за виновен, предаде ТАСС. При обявяването на постановлението за ареста му съдия Наталия Мушникова обяви, че Дадаев е признал вината си в показанията си пред следствието. В съда той не коментира въпроса за вината си, а само поиска справедлив процес според закона. Другият обвиняем Анзор Губашев заяви, че е невинен пред съда, който разглеждаше мярката му за неотклонение. Той обаче също ще остане в ареста.

Съдът остави в ареста и другите трима заподозрени за съучастие в убийството на Немцов. 45-годишният Хамзад Бахаев, 34-годишният Тамерлан Ескерханов и 31-годишният Шагид Губашев ще останат в ареста до 28 април. Те са заподозрени в съучастие в убийство, извършено като част от организирана престъпна група с користни цели, както и за незаконно притежание на оръжие от организирана престъпна група.

Съдия Мушникова подчерта, че те са заподозрени по особено тежки престъпления, за които се предвижда наказание от 8 до 10 години затвор или доживотна присъда. Според нея при по-мека мярка за неотклонение има риск те да се укрият или да се опитат да възпрепятстват следствието.

Dkkd Фадеева съобщи също, че Ескерханов, Ш. Губашев и Бахаев ще бъдат изслушани на едно съдебно заседание. Засега не са им предявени обвинения и те са само заподозрени. Те са отричали вината си за съучастието в убийството, но съвкупността от доказателства и свидетелски показания я доказва, заявил е следователят на съдебното заседание.

Мерките за сигурност около сградата на съда са засилени. Дежурни са около 10 автобуса с полицаи, подстъпите към сградата са затворени. Петимата обвиняеми бяха доведени в съда под засилена охрана на бойци от специалните части.

Вчера ръководителят на Федералната служба за сигурност Александър Бортников съобщи за задържането на двама заподозрени по делото за убийството на Немцов - Анзор Губашев и Заур Дадаев.

По данни на следствието те са заподозрени за причастност към организирането и изпълнението на убийството.
Секретарят на Съвета за сигурност на Ингушетия Алберт Барахаев заяви, че Губашев и Дадаев са били задържани на територията на кавказката република. По думите му, задържан е също брат на Губашев.

Секретарят на Съвета за сигурност на Ингушетия Алберт Барахаев съобщи, че обвиняемият Заур Дадаев е служил 10 години като заместник-командир на полк в батальона "Север" към чеченското МВР.  През 2010 г. като сержант на 46-а бригада на Вътрешните войски на руското МВР, той е награден с Орден на мъжеството "за мъжество, решителност и самоотверженост, проявени при изпълнение на войнския дълг в Севернокавказкия регион".

Наградата му е връчена от Рашид Нургалиев, тогава вътрешен министър на Русия. Другият задържан, Анзор Губашев, работел в частна охранителна фирма в Москва. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: русияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
5
 
! Отговори
Аха преди 9 години
В Русия са тръгнали едни убийци, страшна работа! Трепят който им падне без мотив, без да подбират! Само не е ясно как попадат все на журналисти, политици и дейци, които се обявяват срещу режима на Путин? Сигурно е съвпадение...?!
47
1
 
3
 
! Отговори
капитана преди 9 години
Преписвачката на статията Веселина Йорданова, явно не е ходила в казармата, а и общата и култура по военни въпроси куца много. Само ще е светна, че заместник-командир на полк не може да бъде подофицер, т. е. сержант. На тази длъжност е военен с чин не по-нисък от подполковник, т. е. старши офицер. Най-високата длъжност на сержанта, която може да изпълнява в мирно време е зам. командир на взвод. Относно залавянето на заподозрените се учудвам, че бяха толкова бързи. Дано са хванали виновните!
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това атакистите и комунистите много лесно и охотно желаете нечия смърт.Но в такъв случай вие с нищо не се различаватe от животното на снимката.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"На кучето, кучешка смърт"......Само да не се окажеш ти кучето.
44
0
 
4
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Заур Дудаев със звание сержант бил заместник командир на полк в батальон ,,Север". *** това сериозно ли го пишите? За пореден път убихте змея с плюнка!!!
43
2
 
6
 
! Отговори
Йосиф преди 9 години
Не само ще си признаят но и ще се самонакажат!
42
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е тая дестабилизация на страната? Съвсем очевидно е, че Путин утрепа Немцов съвсем безнаказано.
41
26
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредния сапунен сериал за ***, а *** ни лук ял ни лук мирисал.
40
2
 
2
 
! Отговори
спец по ТЕЯ работи преди 9 години
до долния-напълно си прав приятел...по принцип евреите никога не служат само на една специална служба,а винаги се подвизават на две-три места-при тях празно няма...а тов.немцов е бил в близки отношения и с тов.путин-знае се..
39
4
 
5
 
! Отговори
юличка милая преди 9 години
мноооого си ***...за какъв му е на кадиров ад парви услуги на тов.подполковник,като резултата е ясен-и целтта също,дестабилизация на страната...това ли мислиш,че е целтта на тов.кадиров...а и тов.немцов е бил човек на руските служби,ако не го знаеш...плоска рускиня си...кат тъза на нашия дан колов-ако си го чувала скъпа..
38
18
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Путин не го закачайте, той има алиби. По време на убийството е мочал в сортире.
37
1
 
11
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
И това казваш, че тези убийци са достойни хора? Явно си на много ниско еволюционно стъпало.
36
18
 
8
 
! Отговори
Юлия Латынина преди 9 години
другаря Кадиров се е опитал да угоди на на другаря Путин по същия начин както с Политковская и останалите, но другаря Путин изведнъж е решил, че този подарък му идва малко в повече, не че нещо от морална гледна точка, не - просто не му е изгоден.И сега изпълнителите - прости чеченски главорези които са си мислели, че са недосегаеми - ще го отнесат.по-долу беше казано, че путин е барикадирал Кремъл с чеченски главорези - това е самата истина.
35
9
 
6
 
! Отговори
много олигофрени тук преди 9 години
и един през 30 минути ака едно и също..който пишел с гл.букви бил ***...на *** черната гарга,платен ***...тоз стрелял,оня карал колата...абе ***,в русия е криза,хората нямат парички,рублата падна,за малка пачка могат да те стрелят от всеки ъгъл...и на тия *** са им платили...дори не са знаели по кого ще гърмят...показали са им оная засуканата на снимка и те като са видяли,че държи обекта за ръчичка и хоп...поръчителите са платили през 3-4 посредника-не са руснаци,ясно е...
34
11
 
22
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 години
Алоуу, обонговците, забравихте да пишете, че в снегорина са били тримата приятели Путин, Сталин и Хитлер и тримата са стреляли с картечници по Немцов! Добавете този важен факт към опорните точки, които са ви спуснали да не се обърквате.
33
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще излезе, че лилиПутин е барикадирал Кремъл с чеченски сатрапи !
32
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Губаидзе и Дадаидзе, Губаян и Дадаян. Почерка е един и същ. А Путин е невинен, лошите избиват всичките му опозиционери - от Политковская, та до Немцов. Тия лоши вършат цялата работа на Путин
31
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чеченцо-ингошетенци сега вместо в Украйна действат в Масква.Нали има примирие мeжду тях и праваславните християни от Украйна.
30
4
 
3
 
! Отговори
от 22 преди 9 години
Знае се,Кабаева даже го приспивала.
29
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 22: "Важното е ,че *** няма нищо общо с убийството."...Путин има алиби - бил в тайгата !