САЩ изпратиха танкове на балтийските републики

Целта е да възпрат евентуалната руска агресия
Обновена: 10 мар 2015 07:19 | 9 мар 2015 20:30, Камелия Цветанова
434
САЩ изпратиха танкове на балтийските републики
Снимка: Ройтерс, архив

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде Франс прес.

Още по темата
Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АФП.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1-1
3
6
 
71
 
! Отговори
Al Hasan преди 9 години
До Анонименда се чете: Абе аз досега не съм видял Русия кой знае колко да агресира.А Анонимен, ти не разбра ли че великия миротворец Обама получи нобелова награда за мир? ще се спукам от смях. Това няма , ако го сравня с Джак изкормвача например, няма да е адекватен примера. Та Обама е избил стотици пъти повече невинни хора. Това си е подигравка.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тогава да минавам, в анонимка!
1
4
 
71
 
! Отговори
Al Hasan преди 9 години
Абе аз досега не сусия кой знае колко да агресира. Виж, САЩ е друга история. Краварите не могат да се удържат да нападнат всяка по-слаба страна, която може да им донесе каквито и да е дивиденти. Ако почна да изреждам войните им за последните години няма да ми стигне мястото. Който не вярва да провери и сравни. Пред фактите нали знаете...