САЩ изпратиха танкове на балтийските републики

Целта е да възпрат евентуалната руска агресия
Обновена: 10 мар 2015 07:19 | 9 мар 2015 20:30, Камелия Цветанова
434
САЩ изпратиха танкове на балтийските републики
Снимка: Ройтерс, архив

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде Франс прес.

Още по темата
Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АФП.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
3
 
17
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
100 машини щели да спрат Русия ,това възможно ли е ?)
163
2
 
6
 
! Отговори
баба Пена преди 9 години
Ама що тъй тоз танк съ е капичнал? Нема му колелетата и призорците му виснали, кат на мойат дедо ***...т! Завалийките балтийчета, ша тряба го тътрят към обора /дет ша го слагат, де/!
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поканата е за всеки българин който пише в сайта.Търсете управителя.
161
1
 
11
 
! Отговори
до 268 преди 9 години
Щом виждате заплаха , наведете се със свлечени панталони и отбранявайте родината.
160
0
 
2
 
! Отговори
до 261 преди 9 години
Хапчетата....
159
21
 
6
 
! Отговори
фил преди 9 години
Министърът на отбраната трябва да вземе решение да се засили военното присъствие на НАТО в източната част на страната. България е пълноправен член на НАТО и ЕС , като такава е в правото да поиска 100 бойни единици за отбрана. Агресията от страна на азиатски нашественици е заплаха за националната ни сигурност !
158
0
 
7
 
! Отговори
до 264 преди 9 години
Днес рано сте се надрусали.
157
3
 
9
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
САЩ и НАТО / ЕС никой не го базара и за слива/ си ядат майната, ама да да видим !!
156
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние също имаме нужда от единици за отбрана. Болшевишката инвазия у нас е твърде вероятна. НАТО трябва да действа по бързо !
155
4
 
13
 
! Отговори
коментатор преди 9 години
Господинът от Сидни е добре запознат със селския бит на българите.По това колко е злостен в коментара си подозирам пръкнал се и той от село ....или просто си е *** по манталитет.
154
2
 
11
 
! Отговори
333 преди 9 години
до 260 още един комплексарза новината - и сега кой е агресор и за какво се готви. Големи лицемери
153
18
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Знае се че Путин ще прати в прибалтика елитните части на Атака. Танковете въобще няма да им помогнат. Още не е сътворено биологично или механично оръжие което да се противопостави на Сидеровия башибозук. Времето им изтича там. Следва България и Молдова.
152
8
 
5
 
! Отговори
до 257 преди 9 години
волен и руското посолство плаща
151
1
 
1
 
! Отговори
rustam преди 9 години
Голяааам праз
150
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе момчета и момичета от двата полюса вие на работа ходите ли? Или ви храни някоя парламентарно представена партия.
149
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Филм: Дънди Крокодила 4Място: Лудницата в КарлуковоДействащи лица: Човека $ от Манхатън отивав Сидни и от финансист става инженер т.е. Сидни Ав$$$$тралията.Действие: Всички завиждат, включително бай Пешо, койтопреглежда новнините по интернета преди да издои козите.Заключителна част: Бай Пешо си пие козе млекце в къщата сидокато сиднито драска от лудницата.
148
0
 
7
 
! Отговори
коментатор преди 9 години
На Европа,на Америка ,какго и на Русия им дреме на лявата п.тка за нас Другари и Господа,социалисти ,демократи либерали .Само дето тия от вас които цъкате плюсове и минуси живеете в некви паралелни светове и всеки според потеклото си е с бетонирана глава в едната или другата посока.
147
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КЙОКО 252Очаквай скоро и в България.Между другото в Балтийските държави няма такава "братска" русофилия както в Украйна. Там Украйна гнилото русофилство отвътре и руските *** свършиха по-голямата работа.Така ще стане и в България. Слушай ми думата!
146
2
 
19
 
! Отговори
КЙОКО преди 9 години
Абе те и на Порошенко дадоха ДОСТА ТЕХНИКА АМА ЯДОХА ДЯДОВА
145
3
 
27
 
! Отговори
уйо преди 9 години
А специализираната американска войска изпрали си гащите които *** след две-три кръгчета на руски бомбардировачи около фрегатата "Дръзки" и останалите риболовни американски лодки.