След година: MH370 още го няма, технологиите ли са виновни?

Обсъжда се самолетите да бъдат проследявани постоянно
9 мар 2015 22:05,
21
След година: MH370 още го няма, технологиите ли са виновни?
Снимка: Reuters

Навърши се една година, откакто самолетът на Малейжа Еърлайнс, полет MH370, изчезна с всички 239 пътници на борда. Тази годишнина постави под напрежение самолетната индустрия, която иска да покаже колко са се подобрили технологиите за проследяване от инцидента насам, пише сайта Mashable.

Безплодното търсене на Боинг 777, който загуби сигнал 40 минути, след като излетя от Куала Лумпур, постоянно напомня колко неадекватно е проследяването на полети. Как може самолет, който е 330 тона, просто да изчезне?

Разбира се, мястото, където машината може би се е разбила, е огромно. Сегашното търсене обхваща над 23 хил. кв. мили в Индийския океан. Премиерът на Малайзия определи издирването на MH370 като най-сложното в историята на авиацията.

В скорошна позиция на Международната организация за гражданска авиация, която е специален орган на ООН, се предлага полетите да бъдат проследявани на всеки 15 минути. Организацията предлага това да започне през ноември 2016 г.

Изискванията също включват да се получава информация за самолета на всяка минута в случай, че има проблеми с полета като пожар на борда или промяна в налягането. Но това ще може да се приложи само за самолети, които са произведени след 2020 г.

"2014 беше една от най-безопасните години за авиацията, защото бяха регистрирани само няколко инцидента", се посочва в доклада на Международната организация за гражданска авиация. Събитията с MH370 и сваленият MH17 над Източна Украйна обаче показват сериозни пропуски, които могат да се допуснат при редки обстоятелства. Ние трябва да можем да реагираме във всякакви случаи, особено когато става дума за обществено доверие.

Малейжа Еърлайнс започна да тества нова система за проследяване през февруари.

Проследяващата система AIRCOM цели да изпраща информация не само за мястото, където се намира самолетът през определени интервали, а и превозвачите да могат да извличат полезна информация от нея.

Ако авиокомпаниите нямат система за обработка на съобщенията за позицията на самолета, тази информация обаче няма да бъде много полезна, твърди вицепрезидента на AIRCOM.

Разбира се, един от основните проблеми, които ще срещне въвеждането на постоянно проследяване на самолетите, е финансирането.

"Има съществени критики от страна на индустрията относно сумите, които трябва да се похарчат. Моето собствено предположение е, че по-скоро тази идея ще остане като препоръка, отколкото да се наложи като стандарт на всички авиолинии", казва пенсиониран експерт от американската Федералната авиационна администрация.

Неуспешното търсене на самолета на Малейжа Еърлайнс разкри и слабостите на сателитните изображения. Много хора си мислят, че снимки от сателит могат да покажат как самолетът се е отклонил и евентуално да покажат останки, както гледаме по филмите. Действителността обаче е друга - сателитите не правят изображения на отдалечени места в океана, а дори и да има снимки, те са неясни и експерти трябва да ги разчитат.

Но дори и най-високотехнологичното проследяване не би могло да предотврати едно - инцидентите.

Критиците на препоръките на Международната организация за гражданска авиация твърдят, че проследяването е нямало непременно да предотврати трагедията с MH370.

"Съществуващите проследяващи системи не са перфектни, но работят. По-добрите системи само ще ускорят намирането на изчезнал самолет, но няма да предотвратят инцидента", казва критик на идеята за въвеждане на постоянно проследяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С риск да ми нацъкате минуси-помните ли какво каза ПЪРВИЯ очевидец,оказал се в района на сваления близнак на боинга в украйна-цитирам:"Миришеше на ***" Е нема начин от току що унищожен самолет да мирише на ***-на обгоряло месо да но не и на ***.
14
0
 
2
 
! Отговори
емилчо преди 9 години
От статията става ясно,че самолетите произведени след 2020 година ще бъдат проследявани от Ноември 2016 година.Ква е тая технология да проследява самолети в бъдещето?Ало редактора..
13
0
 
1
 
! Отговори
до#15 преди 9 години
И аз ги гледам.Има доказани 8 случая,при които причината е умишлена намеса или на член на екипажа,или на трето лице.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със сина ми гледаме редовно Самолетни катастрофи по NG, дори в неделя даваха пак за този полет. Случва се самолети да изчезнат от радарите - особено над океаните. НОООООО - ВИНАГИ, ВИНАГИ, ВИНАГИ намират някакви останки. А тук дори и една гайка не намериха. Един косъм не откриха... Е как става това ?!?! Изпари ли се? Или извънземни са го засмукали.Или военните нещо крият.... Обаче като лъжат, никой не им вярва.
11
0
 
2
 
! Отговори
може би преди 9 години
Индийски многоъгълник.
10
1
 
4
 
! Отговори
Офчий мозък преди 9 години
Най-вероятно е имало някой на борда който по една или друга причина е трябвало да бъде ликвидиран. Следва умишлено изключване на всички системи на самолета и свободно падане над предварително избран район над океана. Предварително планиран ход на тайните служби.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доколкото знам черните кутии излъчват сигнали и могат да се проследят къде са, дори и самият самолет да е разбит. Това с телефоните също е вярно. Трудно ми е да повярвам, че просто ей така ще изчезне самолет с толкова пътници в 21 век.
8
2
 
3
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Много ясно че няма да го намерят и че не го търсят сериозно.....Нали ще лъсне как и кой го е свалил....
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво значение има.Очевидно самолетът го няма а тези на борда са мъртви.Тия па да им имам проблемите..1 година не разбраха че самолет няма да има.
6
1
 
5
 
! Отговори
rainbou1 преди 9 години
Невероятно е, че с тези технологии този самолет се изгуби. Но мисля, че нищо няма да е толкова скъпо, ако на 15 мин самолетите се проверяват. Предполагам, че няма да е толкова скъпо, защото 2/3 от трафика е над сушата и няма смисъл да се проверяват.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Технологиите глупости - хванете и раздрусайте силно ЦРУшниците.
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината се крие умишлено! Нали не мислите че от тези 240 човека не е имало нито един с включен телефон, интернет и GPS.... естествено че е имало и много добре се знае къде за полседно са имали обхват. От началото на 2013 (European Aviation Safety Agency) Европейска Агенция за Безопасност, разреши ползването на телефони и интернет, така че просто всички ни правят на ***, на 15 минути да се проследявало къде бил самолета, ами то телефоните непрекъсното се знаят къде са, просто неудобно истина
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е ясна и на малките деца! В самолета са пътували едни от най-добрите китайски компютърни специалисти! Това е истината!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЪВ ВЕКА НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ" ДА НЕМОГАТ ДА НАМЕРЯТ САМОЛЕТ. А НИ РАЗКАЗВАХА ФАНТАСТИКИ КАК ОТ КОСМОСА МОГАТ ДА ВИДЯТ ИГЛА В КУПА СЕНО. ДА ОБАЧЕ НЕ.
1
1
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Явно самолетът се е насочил някъде към Хималаите,попаднал е...случайно в Шамбала,а тя е в...четвъртото измерение.Може би единични пътници ще се...върнат,но след десетилетия.