В Китай засилват контрола върху търговията в нета

"Интернет не е рай за беззаконието"
Обновена: 9 мар 2015 11:54 | 9 мар 2015 11:53, Елка Василева
3
В Китай засилват контрола върху търговията в нета
Снимка: архив, Reuters

Китайското правителство е взело решение за по-строги мерки в сектора на интернет търговията. Това заяви ръководителят на държавната служба, отговаряща за промишлеността и търговията, Чжан Мао, цитиран от ТАСС.

"Интернет не е рай за беззаконието. Интернет платформите за търговия трябва да поемат ключови задължения," подчерта той.

Чжан Мао допълни, че държавните служби трябва да вземат повече мерки за защита на правата на потребителите, които пазаруват в интернет. Сред тези мерки са нови законопроекти и създаване на база данни за онлайн магазините с цел засилване на надзора върху този сектор.

По думите му Китай трябва да създаде система за регистриране на компаниите за интернет търговия, които нарушават правилата за фалшиви стоки, отбелязва Ройтерс.

Цената за нарушаването на съществуващите правила за продажба на стоки менте онлайн сега е прекалено ниска, заяви Чжан Мао на пресконференция в Пекин.

Ако наказанията са по-тежки, пазарът ще се подобри и фалшивите стоки ще изчезнат, допълни той, отбелязвайки, че интернет търговията се развива по-бързо от законовата регулация, а компаниите и правителството трябва да си сътрудничат.

Думите му косвено са реакция на неотдавнашната проверка на търговските интернет платформи, чиито резултати бяха публикувани в началото на тази година. Тогава службата установи, че в най-големия интернет сайт за търговия в Китай Taobao почти две трети от стоките са фалшиви. Компанията майка Алибаба Alibaba оспори резултатите от проверката, като заяви, че направената от регулаторния орган извадка не е представителна, припомня ТАСС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фалшивите стоки се продават защото има търсене, и повечето хора си ги купуват с ясното съзнание какво купуват."Оригиналните" също се произвеждат я в Китай, я в Индия (ако говорим за дрехи), използвайки същата евтина (и понякога незаконна) работна ръка, само че тук се продават на двойна, тройна и по-висока цена... Е как няма да има търсене?!Изразът "китайско менте" е доста грешен - не всички китайски стоки са ментеливи. Просто са евтини и достъпни, а това не се нрави на големите играчи.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
trudna rabote e tova.