Обама решил през февруари: Без оръжия за Киев

ЕС готви нова помощ за Украйна от 110 млн. евро
Обновена: 10 мар 2015 08:06 | 10 мар 2015 07:24, Веселина Йорданова
43
Обама решил през февруари: Без оръжия за Киев
Туск и Обама. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама и председателят на Европейския съвет Доналд Туск призоваха за единство по украинския въпрос и обсъдиха предизвикателствата за сигурността на Европа, в това число и тероризма, съобщи ДПА.

Още по темата
Обама поздрави германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за работата им по сключването на споразуменията от Минск за спиране на огъня в Източна Украйна.

"Но от опита през изминалата година знаем, че ако не бъдат приложени и не се извършва контрол върху прилагането им, тези споразумения са безсмислени", каза Обама на среща в Овалния кабинет.

Според Туск не е важно да има единство само по Украйна, но и по други въпроси като нарастващата терористична заплаха в Либия и Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП).

Той каза, че ЕС трябва да съдейства за спирането на ширещия се екстремизъм в Африка.

"Не можем да имаме провалена държава, в която властват военачалници и цари анархия само на 100 мили от южните брегове на Европа", каза Туск.

Бившият полски премиер каза, че недоброжелателите на американско-европейския съюз "се опитват да ни разделят". "Трябва да използваме кризата в Украйна за урок колко сериозни могат да станат нещата. Трябва да започнем да живеем без илюзии", каза Туск.

Решението да не се доставя американско оръжие на Украйна е било взето на 9 февруари от президента на САЩ Барак Обама на среща с Ангела Меркел в Белия дом. Това съобщи германският посланик в САЩ Петер Витих в интервю за Асошиейтед прес.

Американският президент и германската канцлерка сметнали, че е важно "да се даде възможност на впрегнатите дипломатически и политически усилия" за уреждане на конфликта в Украйна. "Лидерите на двете страни обмениха мнения по този въпрос и достигнаха до извода, че в настоящия момент не трябва да се правят доставки на смъртоносни отбранителни оръжия за Украйна", каза германският дипломат.

"От началото на кризата вниманието ни е насочено към това да подкрепяме Украйна и да търсим дипломатическо решение, запазвайки суверенитета и териториалната й цялост", допълни Витих.

Междувременно стана ясно, че ЕС смята да отпусне тази година нова финансова помощ на Украйна в размер на 110 милиона евро. Това съобщи в Европейския парламент европейският комисар за разширяването Йоханес Хан, цитиран от ТАСС.

Пред комисията по външни работи на европарламента Хан обясни, че по-голямата част от сумата - 95 милиона евро ще е предназначена за "подкрепа на частния сектор, възстановяването на икономиката с наблягане на отраслите, пострадали от конфликта в Източна Украйна, включително реформи за подобряване на бизнес климата и за подкрепа на малките предприятия".

Останалата част от сумата ще са за подкрепа на изпълнението от украинските власти на програмата за реформи, предвидена в споразумението за асоцииране с ЕС.

ЕС е готов да координира процеса по изпращане в Украйна на политически и икономически консултанти от различни страни, каза Хан.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Украйнаес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
18
 
! Отговори
US democracy преди 9 години
Сегодня Япония отмечает 70-ю годовщину Великой бомбардировки Токио американскими ВВС, которая уничтожила большую часть города и унесла жизни 100 тысяч его жителей.
8
15
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
*** си призна вчера, че отдавна е точил зъби за Крим... - и само е чакал удобен случай...
7
2
 
6
 
! Отговори
Солидарност преди 9 години
по 2 евро на калпак..
6
1
 
15
 
! Отговори
55 преди 9 години
А ще има ли топки някои от нашите "управници" да попита еврогейците, защо ще помагат на Украйна / която не е член нито на ЕС, нито на НАТО/, а не на нас ? Ние защото сме много "добре", за това ли не ни помагат ? Как така от парите на европейските данъкоплатци, ще се разпореждат някакви евробюрократи ?
5
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато в Будапеща САЩ, Русия и Великобритания гарантират териториалната цялостност на Украйна в замяна на унищожаването на ядрените оръжия няма проблем от страна на Украйна да се разоръжи, сега САЩ дори не могат да пратят оръжия, за да се защити от тези, които и обещаха цялостност. Фарс от страна на САЩ, а Русия, че не са изпълнили един международен договор изобщо не подлежи на коментар. Това не е държава, а недоразумение с византийска външна политика!
4
4
 
24
 
! Отговори
Циганин91731 преди 9 години
Тази приказка ми харесва "Обама няма да дава оръжие" .но интересното е ,какво щяха да правят 300 американски инструктури-военни в Лвов преди няколко дни когато щяха да кацнат там ,ако не са и там вече .Нещо миротворчеството на Обама ме съмнява , там украйнците се ПРЕгрупират за нов удар към Донбас .
3
26
 
4
 
! Отговори
до 1 и 2 преди 9 години
Русия нали щеше да залее с поток от изобилие Крим.....Ха-ха-ха............сега в Крим няма нито туризъм, нито износ, нито внос...но има руска кръв и руска пот....ще избавят от неволя братски...."всякакъв "народ.......Когато Вазов е пишел това още не е имало бомбардировки над Варна и Балчик , след това на въпроси към Русия Вазов гордо отговарял , аз съм българин. На това трябва да се поучат нашите платени ***............
2
2
 
23
 
! Отговори
анонимко преди 9 години
И това им е много!След като могат да си позволят да харчат за война срещу собственното си население блезо 4 милиарда долара.dnes.bg/iztochna-evropa/2015/03/09/ukraina-harchi-za-otbrana-blizo-4-mlrd.256797
1
7
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
110 милиона евро за 50 милионна Украйна ! ...Недейте така бе, господа еврогейци ! Ще се чудят украинците за какво да ги изхарчат толкова много пари. :)