Украинските сили се изтеглили от фронтовата линия

Военната техника е близо, може да се върне, смятат от ДНР
10 мар 2015 11:28,
12
Украинските сили се изтеглили от фронтовата линия
Снимка: Reuters, архив

Украинските въоръжени сили изтеглиха всички свои тежки артилерийски системи от фронтовата линия, заяви представителят на щаба на операцията в Източна Украйна Анатолий Стелмах, цитиран от ТАСС.

"Към настоящия момент сме изтеглили всички тежки артилерийски системи, в това число самоходните артилерийски установки "Акация", МТ-12 (противотанкови оръдия) "Рапира", БМ-21 (реактивни системи за залпов огън) "Град" и РСЗО (реактивни системи за залпов огън) "Ураган", съобщи той.

На 8 март Стелмах заяви, че е завършен четвъртият етап от изтеглянето на тежкото въоръжение на украинските войски.

Представителят на министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин обаче заяви, че почти цялата изтеглена от украинската армия военна техника "се намира на 20-30 км от фактическата фронтова линия и може за броени часове да бъде върната на предишните си позиции".

По думите му Киев "нарочно никъде и никога не оповестява разстоянията, на които е трябвало да изтегли тежката си артилерия и които са ясно указани в Минските споразумения от 12 февруари".

По данни на разузнаването на ДНР сепаратистите "продължават да получават тревожни сведения за увеличаване числеността на украинските войски в зоната на безопасност". По-конкретно, по информация на сепаратистите, в района на Артьомовск "в нарушение на всички постигнати договорености сега са съсредоточени над 200 единици бронетехника, 9 комплекса РСЗО "Ураган" и 6 артилерийски оръдия калибър 122 и 152 милиметра".

Вчера Басурин съобщи, че сепаратистите изцяло са завършили изтеглянето на тежкото си въоръжение, в това число 24 тежки миномета. За завършено изтегляне на тежкото въоръжение съобщиха и представители на самопровъзгласената Луганска народнарепублика.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците не могат ли да си изтеглят всичките тежките оръдия в Донецк? Да се свърши веднъж завинаги с тези "отпускари".
10
0
 
6
 
! Отговори
EU Акбар преди 9 години
До Ценител 7Киевските мизантропи и геронтофили от "misanthropic division" 100% съм сигурен ,че лъскат на Нюланд на Меркел!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Войната си продължава с почти същата интензивност както преди...Просто на медиите тук е забранено да я отразяват...
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички знаем, че мария лъже, че укрите са си там и стрелят. Отворете ютюб и вижте филмчета от днес и от вчера. Марийо п8тко умряла, ще те хвърля на бедуините да те направят на камила
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
украинският фашизъм беше бит, но не доубит.затова е виновен световният терорист сащ който ще продължава да въоръжава укросите и да пречи на русия и европа.европа е загубена без русия трябва да знае това
6
0
 
14
 
! Отговори
Ценител преди 9 години
Тоя постер лепнат на БТР-а - Меркел ли изобразява?
5
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според споразумението от Минск:'Изтегляне на всички тежки въоръжения от двете страни на равно разстояние с цел създаване на зона за сигурност с ширина най-малко 50 километра една от друга...'или всяка от страните би трябвало да изтегли тежките въоръжения поне на 25км в своя територия за да се осигури тази 50километрова зона за сигурностбасурин от какво се оплаква не е ясно
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
are be? v Minsk ne se li dogovoriha doneckata republika da si prisaedini Kiev? sto nespazvat dogovora be?
3
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак препечатвате дезинформация от ТАСС
2
0
 
14
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
абе защо нищо не пише за потънал кораб до Варна, вчера се начетох на статий и се пукнах от смях. NEWS BG
1
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна спазва договореностите от Минск-2, а руските терористи - НЕ.