Скарамела, човекът до Литвиненко в деня на смъртта му

"Индипендънт" разкрива защо двамата са се срещали
Обновена: 14 мар 2015 15:46 | 14 мар 2015 13:30, Александър Попов
76
Скарамела, човекът до Литвиненко в деня на смъртта му
Литвиненко в болницата преди да умре. Снимка: telegraph

Разследването за смъртта на Александър Литвиненко разкрива все повече доказателства срещу руските агенти Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, но почти нищо не се говори за другия човек, който се е срещнал с бившия шпионин в деня на отравянето му, пише британският в. "Индипендънт".

Става въпрос за Марио Скарамела, който твърди, че е предупредил Литвиненко, че е включен, заедно със самия него, в списък с хора, които Кремъл искал да бъдат убити.

Първоначално подозрението за убийството на Литвиненко падна върху Скарамела, като хипотезата беше, че италианецът е сложил радиоактивна отрова в храната на бившия агент на КГБ, докато двамата са обядвали в суши бар в Лондон.

Тази теория беше отхвърлена, но Скарамела, който за разлика от двамата руски агенти, не е имал видим мотив да убие Литвиненко, продължава да е загадка, отбелязва изданието.

Скарамела е бил съветник на комисията "Митрохин", създадена от бившия италиански премиер Силвио Берлускони по време на управлението му с привидната цел да разкрие тайната роля на Русия и КГБ в Италия. По-късно стана ясно, че действителната й цел е била да открие - или ако е необходимо, да измисли - свързана с Русия мръсотия, с която Берлускони да очерни политическите си врагове и по-конкретно съперника си Романо Проди, изтъква вестникът.

Според автора на статията няма съмнение, че Скарамела се е срещнал с Литвиненко на 1 ноември 2006 г., но истинската причина е била друга.

Берлускони, който загубил изборите с малка разлика през същата година, се опитвал да свали правителството на Проди с големи демонстрации и отчаяно търсел доказателства, с които да очерни своя съперник. При предишна среща със Скарамела Литвиненко очевидно му дал уверения в подкрепа на твърдението, че Проди бил инструмент на Кремъл.

По неизвестни причини той "решил да каже това, което Скарамела искал да чуе", както твърди друг руснак, присъствал на срещата. Този път Скарамела се бил върнал, за да иска доказателства, но Литвиненко нямал какво да му предложи, се казва в материала на "Индипендънт".

Литвиненко се разболява неочаквано на 1 ноември 2006 г. На следващия ден здравословното му състояние се влошава и той е приет в болница. Първоначално лекарите предполагат вирусна инфекция. След като лечението му обаче се оказва безуспешно и състоянието му продължава да се влошава, те обръщат внимание на предположенията на пациента, че може да е отровен. На 23 ноември Литвиненко умира в болницата. Като причина за смъртта е потвърдено отравяне с радиоактивен полоний-210.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
14
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До ЛитвиненкоИсторията с полония е измислена..дирижира се от ЦРУ за да се хвърли кал върху руските служби. .питане под масата винаги е имало. .другото после се раздухва от пресата..
29
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както винаги КГБ се изложи и в този случай. От близо 100 години руските *** търсят някаква незабележима отрова за да унищожават с нея многобройните си врагове и не могат и не могат да открият такава.
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До !Не вярвах че има толкова големи ***.Че нали Берлускони е пръв приятел на Путин. Така че мислете.И много измислено ми се струва някой да помъкне ампула с радиоактивен матирал през половин Европа за да отрови един човек.Да изхарчи 1 милион долара - толкова струва 1 грам, като може да го отрови за 1 долар. Явно много фантастика.
27
5
 
6
 
! Отговори
за 34 преди 9 години
Радиоактивния полоний (полуразпад 138 дни) е бил изпробван най-напред на един чеченски затворник. Бил е поканен на чай в кабинета на директора на затвора и загадчно е починал след 3 дни със симптоми като на Литвиенко. Вероятно загадката щеше да си остане, ако не беше забележката на главния токсиголог на UK, който след прегледа на Литвиенко е казал че не вярва да е отровен с тантал тъй-като ръкостискането на Литвиенко и било много силно и е потърсил съветите на радиолог заради 0-та левкоцити.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Liutvieno dal ne si e kupil liutenica ot Bankia v edni 6 apartamenta s pari ot edno ***, maina?Liuvenkovica da proveri i ustanovi 4e vliutenicata ima tikvi premeseni s piponi i poruseni s kratuneni fashkii da si poiska SeReSeto ot Ceceto i da si zeme biouletinite ot Kostinbrod s koito da zapusi trubata na hubata 4e mi pisna da smardi na Buda-tuba-Govnuda
25
12
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
До Бригадир с ушанкаДругарю бригадир, сега разбирам защо в Украйна беше унищожен почти целия наличен спецназ на Русия. Било от разликата в класите.
24
8
 
8
 
! Отговори
! преди 9 години
Нищо чудно, затова италианците са първи кипри в руските енергийни проекти.
23
3
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Сноудън не се знае за кого работи.В кои ли тайни служби има такъв човек който да знае всичко?Тоя им разравя врели некипели и баламосва руснаците,че е ценен.На бас,че и той няма да е вечен.И покрай него ще кръжат доктори които ще се чудят от какво ли ще е болен.
22
6
 
14
 
! Отговори
Т,Т,Б, преди 9 години
До Бригадир с каскет---------евала и аз съм на същото мнение.Макар че си мисля ча англичаните са го утепали тоя--просто си е изиграл ролята вече,а обществото трябва да "разбере" колко е "лош" Путин.
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки предател е със смъртна присъда - или от своите, или от чуждите. Даже по-често, ако не си супер ценен, както Литвиненко, може да те свитне врагът, за да го припише на твоите...
20
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убии Путин - спаси света!
19
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
20 без да искам ти сложих минус. Ако имаше някаква българска или съветска връзка за "убийството" на Марков, отдавна щеше да е излязла. никога англетата не биха го пропуснали. Това е по-голяма партенка и от случая с папата. А така е лесно, хвърлят някакви недомлъвки в пространството и остават да гледат сеир.
18
2
 
13
 
! Отговори
Цуки преди 9 години
Море ако янките докопат Сноудън, полоний ли?!!! Ще хабят една кола *** за един предател! Ще го одерат жив с *** нож!
17
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отдавна вече никой не вярва на западната пропаганда--и тоя на снимката и Немцов са ги убили ЦРУ и МИ-6 ---те просто са жертвените агнета.Такава практика я имат отдавна--щом неможеш вече да имаш успех по зададените ти задачи--те убиват....последната работа която ще свършиш за ЦРУ--НО ще има голям обществен резонанс.....
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Холандия излязла детска книга за Хитлер. "Моя приятел Адолфчо".
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде сега са наред "скелетите от гардероба" !Приключихме с раждането, аутизма, рака и пр. дивотии.
14
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С карамела, с ванилия.....Западните доказателства ги видяхме, някой бил казал във fb! Имало било руски войски, съседката ги била видяла, а Пена казала на секретаря на НАТО, че имали оръжия за масово поразяване. Когато обаче трепят хиляди цивилни по света , демократите, при това има не снимки, а цели клипове, мълчание.....
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗНАЕЩИЯМного си то закъсал, щом на улицата си спрял да пишеш глупости от телефона!
12
3
 
6
 
! Отговори
ЗНАЕЩИЯ преди 9 години
-----Плутони----да се чете------Полоний------извинете,от телефона на улицата пиша и съм расеян.
11
1
 
11
 
! Отговори
eee преди 9 години
А този, който му сложи отровата жив ли е? Полоният не е като цианкалий, хапваш и умираш.