Премиерт Ли Къцян: Китай трябва да защити границата си с Мианма

Той отказа да отговори пряко на въпроса чий е Крим
15 мар 2015 09:25, Анисия Иванова
16
Премиерт Ли Къцян: Китай трябва да защити границата си с Мианма
Китайският премиер Ли Къцян. Снимка БТА

Китай подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, заяви днес китайският премиер Ли Къцян, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция в края на сесията на парламента в Пекин, той каза, че украинската криза е усложнила допълнително геополитическото положение и се е отразила на процеса на възстановяването на глобалната икономика.

"Що се отнася до Крим, там има допълнителни усложняващи фактори. Ние се надяваме, че той ще бъде решен политически, чрез диалог и се надяваме, че съседите ще могат да съжителстват мирно", каза Ли, след като беше запитан кой притежава Крим според Китай - Русия или Украйна.

Ройтерс пояснява, че Китай и Русия са единодушни по много въпроси на международната дипломация, но Пекин не желае да се въвлича в борбата между Запада и Русия за бъдещето на Украйна, нито иска да се скарва със съюзника си Русия.

Премиерът заяви още, че правителството на страната му има отговорността и способността да защити границата с
 Мианма, предаде Ройтерс. Изявлението бе по повод твърдение на Пекин, че мианмански самолет е навлязъл в китайското въздушно пространство и е пуснал бомба, която е убила четирима селяни.

"Ние имаме отговорността и способността твърдо да браним стабилността на китайско-мианманската граница, и твърдо да защитим живота и сигурността на имуществото на нашето население", каза Ли в края на парламентарната сесия, която прие правителствения план за реформи в икономиката, съобщи Ройтерс.

Служител от канцеларията на президента на Мианма отхвърли днес обвиненията на Пекин, че бомбата е пусната от самолет, докато е участвал в операция срещу бунтовници в Мианма. Служителят изрази съжаление да човешките жертви, но заяви, че  това е дело на други сили, които искат да злепоставят неговата страна. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Китайукрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В средата на месец февруари по някой руски и запдани медии изтече информацията,че Китай е готов да налее милярди за въстановяването на Донбас,само по това си правете изводите Китай срещу кого е и с кого е ,останалото са ционистки *** брътвежи и медийна пропаганда.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ййй
8
2
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Не се притеснявай баце, ДАНС ще ти провери сметката вместо теб.
7
13
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Тук няма фоби и фили. Само Българи и *** на които Путин плаща за да предават родината си.
6
1
 
1
 
! Отговори
Иво Димов преди 9 години
Много си ***, Любо!
5
1
 
6
 
! Отговори
ЛЕВСКИ преди 9 години
Хайде да пишем под всеки коментар "РЕВОЛЮЦИЯ"Нека стигне до управляващите.
4
1
 
8
 
! Отговори
До 1-ви: преди 9 години
Мат! Както се казва "умна глава прости косми не държи"... та в та`я връзка - и Анжела Дейвис би ви завидяла на русофобите за окосмяването по чутурите!
3
10
 
4
 
! Отговори
Любо преди 9 години
Анисия , простакесо , каква е тази държава Мианма , какви са тези мианмански самолети ,ти география учила ли си някога ?
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1:) зомбирани уса - последователю, тази "новина " я чакаме от дни! Още като почнаха да се появяват станни симптоматични статийки за Китай... Краварите са предсказуеми в действията си и не сме изненадани!
1
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шах, русофилите си скубят останалите три косъма от главата :)