Бежанска криза очаква Либия

Стотици граждани бягат от джихадистите и напускат размирния град Сирт
17 мар 2015 15:05, Екип на Bulgaria On Air
10
Бежанска криза очаква Либия
Снимка: bgonair.bg

Районът около град Сирт в Либия няколко дни е арена на въоръжени сблъсъци между джихадистите и бойци, лоялни на правителството в Триполи.

Хората в Сирт събират най-необходимите си вещи и се качват на автомобилите си. Засега посоката на бежанците е на Запад към град Мисрата, който се контролира от Либийска зора.

Гражданите разкриват, че в разговори с бойци на Ислямска държава те са получили уверение, че бойните действия едва сега започват и ще продължат дълго. В Сирт вече горивото недостига. Хранителните магазини също затварят и са на лице предпоставки за хуманитарна криза.

В това време регионът източно от Сирт в посока Бенгази също е бойно поле от декември. Там Либийска зора води битки за най-големите нефтени находища Ес Сидер и Рас Лануф. Противници са войниците на ген. Халифа Хафтър, лоялните на международно признатото управление на премиера Абдула ал-Тинни.

Ислямска държава използва нестабилността в страната и споровете между двете паралелни правителства. В Сирт групировката превзе административни сгради, болница и университет.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
! преди 9 години
И в хода на ожесточени сражения либийските терористи,т.нар.борци за демокрация създават...централна банка .theeconomiccollapseblog/archives/wow-that-was-fast-libyan-rebels-have-already-established-a-new-central-bank-of-libya.Сценарият в Либия е чернова за другите държави считани "на пътя"на нареклите се израел ционисти.Зона забранена за летене бе измамата довела до изтриване на Либия от картата и нахлуване на крадливи хиени на два крака,както и установяване на терористични бази за прехвърляне в Сирия и другаде за балканизиране на Средния изток.
4
1
 
11
 
! Отговори
@ преди 9 години
Какво бе престъплението на либийския лидер?Национализация на петрола,чиито приходи бяха използвани за благополучието на либийския народ във всяко отношение,стремеж за единство в арабския свят,планове за динър със златно покритие,пречещ на окрадването на африканските ресурси,премахване на чуждите бази от стратегически разположена Либия.
3
0
 
11
 
! Отговори
... преди 9 години
Престъпленията ставащи на международната сцена нямат равни на себе си в историята.Либия бе чудото на Африка,стандарт достоен за завист на Европа,всичко построено без заеми от международните,най-яростния преследвач на алкайда защото знаеше,че ги използват за сваляне на лидери,които сплотяват страните си и са подкрепяни от народите си,пръв сложил бин Ладен в листа на интерпол и убит показно за пред света .
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че какво от това? имаме свободни много военни поделения. А нали и Кристалина (Сталинка) Георгиева каза че с бежанците ще ни оправя демографския срив.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДУМУКРАЦИЯ БРАТЧЕ ПО ХАМЕРИКАНСКИ. КАДАФИТО КАТО НЕ СЪУМЯ ДА СИ ЗАПАЗИ ДЪРЖАВАТА А САМО СЕДЕШЕ У ПАЛАТКАТА СИ И СЕ ЧУДЕШЕ НА КОЯ ДА И ГО НАФЪРФОРИ.. ТАКА ДЪРЖАВА НЕ СЕ УПРАВЛЯВА. ДЪРЖАВА СЕ УПРАВЛЯВА СЪС СИЛНА АРМИЯ И ЗДРАВА РЪКА. ОТ ЛИБИЯ В БЛИЗКИТЕ 100 ГОДИНИ И *** ЗА ЗЕЛЕ НЕСТАВА.