Може ли Атина да задейства ефекта на доминото в еврозоната

Всеки един ден приближава Гърция до напускане на валутния съюз
19 мар 2015 11:16,
38
Може ли Атина да задейства ефекта на доминото в еврозоната
Снимка: Reuters

Финансовите проблеми на Гърция приличат на състезание по разопаковане на подаръци, в което всеки следващ участник разкъсва по един лист хартия, като в крайна сметка кутията се оказва празна. С течение на времето и парите привършват, като успешният финал е все по-малко вероятен, отколкото преди една седмица или един месец. Все по-очевидно е, че предизборните обещания на правителството са несъвместими с икономическите потребности на партньорите на Атина от еврозоната и изглежда някой ще трябва да отстъпи, пише Bloomberg.

Сегашният финансов баланс е неустойчив. Европейските данъкоплатци финансират техните правителства, които от своя страна насочват средства към Европейската централна банка. Парите от схемата за спешна ликвидност на ЕЦБ потичат към гръцките банки, те купуват държавни облигации на правителството в Атина, което използва постъпленията, за да... изплаща своите дългове към Международния валутен фонд! Нищо чудно, че неотдавнашно проучване на германския телевизионен канал ZDF показа, че 52 на сто от германците искат Гърция да излезе от еврозоната, в сравнение с 41% през миналия месец.

Има обвинения и от двете страни за настоящата безизходица. Лидерите от еврозоната трябва да дадат по-голяма глътка въздух на Гърция, за да видят желаните резултати. Но гръцкото правителство пък прекалява в отношението си към своите кредитори. Властите в Атина подходиха аматьорски с неясното си обещание пред Германия и нейните съюзници да съберат повече данъци. Това се оказа видимо нереалистично въпреки очакванията на ЕЦБ за политическо споразумение и избягване на неплатежоспособност.

Едно видео от YouTube от 2013 г. се върти от известно време в социалните мрежи. В него Янис Варуфакис, тогава университетски преподавател, изнася лекция в Хърватия. Най-интригуващата част идва около две минути след началото, когато настоящият гръцки финансов министър буквално шокира с думите си:

Според мен Гърция трябваше просто да обяви, че е в неплатежоспособност, точно както Аржентина направи, напускайки еврозоната през януари 2010 г., и с размахан към Германия пръст да каже: "Е, сега можете да решите този проблем сами".

Може би Варуфакис е израснал в мисленето си откакто зае държавен пост и вече не е просто преподавател. Нещо повече, той казва, че видеото е фалшифицирано, въпреки че германският телевизионен канал, който излъчи кадрите в неделя, не откри доказателства за манипулация. Но образът на неговият среден пръст е емблематичен за начина, по който гръцкото правителство в момента се отнася с най-големия си кредитор.Hidden Field

И ако това, което Варуфакис посочва през 2013 г. е поучително за стратегиите в Теорията на игрите, която той преподава, то липсата на напредък в преговорите с кредиторите не е толкова изненадваща.

Най-ефективната радикална политика за гръцкото правителство би била да издигне гръцки премиер или министър на финансите, който да излезе пред Еврогрупата и да каже: "Хора, ние фалираме. Не можем да изплатим през май следващата година 6 млрд. евро, които се предполага, че дължим на ЕЦБ."

Доходността по 3-годишните държавни ценни книжа на Гърция се върна обратно над 20 на сто, което е два пъти над равнището преди Алексис Ципрас да бъде избран за министър-председател през януари. При това ниво Гърция няма начин да сложи край на своята спасителна програма и да загърби окончателно помощта от своите европейски партньори в скоро време.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле излезе с унищожителна критика спрямо Атина в началото на седмицата: 

"Нито един от моите колеги, или някой в ​​международните институции, не може да ми каже как това ще се случи. Гърция е в състояние да продава тези държавни облигации само в Гърция. Няма чужд инвеститор, който е готов да инвестира. Това означава, че цялото доверие отново е разрушено."

Всеки ден закъснение от постигането на сделка за Гърция приближава Атина до напускане на валутния съюз. Това би било жалко, тъй като може да отприщи зараза и ефект на доминото в еврозоната, но изглежда все по-неизбежно.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже , колко сте зле умствено , ами нали към 500хил българи ще се върнат ,къде ще отиде безработицата , ами парите който изпращат вашите майки,жени , сестри ,вие ще сте за оплакване ,аме немислите с ума ,а с *** ,това сте вие български неблагодарни попивки
24
2
 
3
 
! Отговори
За съжаление преди 9 години
няма механизъм по който Гърция да напусне и еврозоната и ЕС. Т.е. сега се очертава напусналата еврозоната неплащаща Гърция, да остане пълноправен член на ЕС и да тормози и изнудва ЕС, блокирайки всички решения освен ако няма полза, разбирай парични облаги. По-голяма бомба от това - здраве! Значи, ЕС ще продължи да плаща гръцките сметки отбранявайки се от критиците. В крайна сметка, така или иначе, ЕС ще изпадне в криза като политически и финансов съюз. Хитро!
23
6
 
3
 
! Отговори
емигрант преди 9 години
Никакъв ефект на доминото. Испания бавно ,но сигурно излиза от кризата.Португалия ...по трудно...., а Италия...Ами тя винаги е играела на....мафиотско въже, но са се опрвяли някак си... Сиртакитата да му мислят. Доста са зле.
22
4
 
1
 
! Отговори
bros преди 9 години
Добре де, коментирате разните куманоиди на килограм, колко щяло да е добре за Гърция да не е в ЕС... А, пък, твърдя и обратното - ЕС ще си отдъхне без подобен товар и ще продължи напред. А Малякаленд що ше чини, питам? Да отваряме шивашки цехове по Неврокопско за професионалистки с Български...?!?!?!
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той Ципрас и сега го е ударил на просия.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе то е ясно кой иска да срине ЕС. То е видно, и откъде вее вятъра на мераците. Германия все ще си е добре, другите мръвкари да му мислят. Такива михлюзи като гърците ще си останат все бедни като църковни мишки.
19
5
 
2
 
! Отговори
Може , може... преди 9 години
...ама после Ципрас требва да го удари на просия...ха,ха,хааааааааа....НЕ ВСЕКА ЦИЦКА ----Е ЗА УСТИЦА КОМУНИцКА...!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Razbirase che shte ima efekt domino, v Ispania veche e fakt. Horata prosto iskat Dostoinstvo, nishto poveche. Niakoi po dolu kaza che gurcite sa murzelivi a bulgarite kradlivi. Tezi reformi ni napraviha takiva.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** чакат да падне ЕС, ама тя и лисицата чакала да паднат на коча мамкарите....
16
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦИПРАС, КАТО ВСЕКИ КОМУНИСТ Е НАУЧЕН САМО ДА ЦОЦА ОТ ГОЛЯМАТА НЯНКА!АМА ТОЗИ ПЪТ МАЙ ЩЕ НАЛАПА НА ХЕР ШОЙБЛЕ "ИНСТРУМЕНТА"
15
5
 
4
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
Не! ......Варуфакис не знае какво е домино!....на него му е позната само думичката "искам".
14
2
 
10
 
! Отговори
Кефал преди 9 години
Правите ли разлика между валутен съюз и европейски съюз? Става въпрос за напускане на валутния съюз а не на европейския съюз...
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ефекта на доминото е започнал вече--просто ситуацията е безвазвратна....Искуствено създадена организация като Е.С. няма бъдеще....Жалко но е така....
12
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците са мързеливи, българите крадливи, а САЩ кога ще върне 16 трлн.долара дълг?!Никога, просто нямат такова намерение. Затова такива като нас будали ще викаме "Да живей" и ще ги захранваме.Някога се чудех какви са тези анти глобалисти и за какво протестират ? Е, сега ми се изясни.
11
5
 
11
 
! Отговори
До 17 дедо... преди 9 години
Преди да се пише нещо би трябвало да има някакъв малък поне мисловен процес! Гръцката иконимика била само 2%. А колко процента от световната икономика беше банката Леми брадърс в краварията. Па като се срути.... и тръгна по цял свят! ПРОБЛЕМЪТ НА НАШИЯ СВЯТ СЕГА Е ЧЕ ВСИЧКО Е СВЪРЗАНО, ПОВТАРЯМ - СВЪРЗАНО! Като свински черва. Това е заслугата на краварчетата, че изградиха тази финансова пирамида, която знаете, облагодетелства горните етажи, а като изпадне една тухличка - долните биват ЗАТРУПАНИ!
10
5
 
19
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Мисля си, че прекаляват със страховете относно този "ефект на доминото". Гръцката "икономика", крепена от ефтина българска и румънска работна ръка с само 2 % от икономиката на ЕО. Ако ЕО припада от страх заради тази лъжлива държава, по-добре е да се разпадне! Германците са съгласни да загубят 93 милиарда евро, което е техният дял от парите, с които ЕО подкрепи до сега Гърция. "По добре ужасен край, отколкото ужас без край!"Проблемът на ЕО с Украйна е стократно по-голям. Моето скромно мнение.
9
9
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
"Германия" сама се вкара в гръцкия капан
8
2
 
2
 
! Отговори
polo преди 9 години
germanyte i amerikanite iskat da navigirat evropeicite s srednia prast na gr finance ministarite :)
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Попитали радио Ереван: Защо еврейнът заплакал, когато гъркът се родил ? Защото еврейнът измислил лихвата, а гъркът решил, че може да не я плаща.
6
2
 
2
 
! Отговори
Осмоза преди 9 години
Не, ДГД - аман от селски тарикати.