Четвърти ден стачка в "Луфтханза": Отмениха 74 полета

Това засегна плановете на 20 000 пътници
21 мар 2015 14:27,
2
Четвърти ден стачка в "Луфтханза": Отмениха 74 полета
Снимка: БТА

Четвърти ден стачкуват пилотите на германския авиопревозвач "Луфтханза", съобщиха осведомителните агенции. Заради трудовия спор около условията за ранно пенсиониране и плановете за намаляване на разходите днес бяха отменени 74 от общо 160 полети на големи разстояния.

Това засегна плановете на 20 000 пътници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Анулирани са и около 60 процента на товарните полети.

Авиокомпанията иска да съкрати разходите си приблизително до равнищата на конкурентите й нискотарифни компании Райънеър и Изиджет за близки дестинации и турските авиолинии и тези на ОАЕ - за далечните.

Миналата година стачките вече струваха на "Луфтханза" повече от 200 милиона евро. От април миналата година това е 15-ият стачен протест на пилотите на компанията.

Профсъюзът на летците иска да принуди авиопревозвача да запази схемата си за ранно пенсиониране. Тя позволява на пилотите да излизат в пенсия на 55 години и да продължат да получават 60 процента от заплатата си, докато не започне изплащането на държавната пенсия.

Според социологическо допитване, цитирано от ТАСС, 55 процента от германците смятат методите на профсъюза са непропорционални на реалното положение, но като 83 на сто от анкетираните подкрепят като цяло правото на стачки за уреждане на трудови спорове.

В понеделник се очаква "Луфтханза" да започне отделни преговори за заплащане на труда с профсъюза Верди, който представлява около 33 000 наземни служители на компанията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: стачкаполетиЛуфтханза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
дарт вейдър преди 9 години
време е и западноевропейските граждани да усетят модела на строгите икономии
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно време ги пенсионираха рано защото се грижеха за здравето на хората, а сега няма такъв момент. Гледат се печалбите и да няма разходи. Така няма да може още дълго да бъде. Народа е огромна маса и може да направи всичко на пух и прах.