На четири очи: Ципрас отива при Меркел в Берлин

Двамата ще обсъдят важни теми за двустранните отношения
23 мар 2015 11:50, Екип на Bulgaria On Air
10
На четири очи: Ципрас отива при Меркел в Берлин
Снимка: bgonair.bg

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига в Берлин за своята първа среща на четири очи с германския канцлер Ангела Меркел. Визитата идва на фона на трескавите преговори за гръцкия дълг и на напрежението между Атина и Берлин заради исканията от властите в южната ни съседка за изплащане на репарации за престъпленията на националсоциалистите през Втората световна война.

Изправеното пред големи финансови проблеми гръцко правителство поиска неотдавна от Германия да му изплати обезщетение за събитията, станали по време на нацистката окупация през Втората световна война, което бе отхвърлено от Берлин. Според някои източници от Атина, Германия трябва да изплати на Гърция около 162 млрд. евро, което е половината от гръцкия дълг.

Ден преди да замине за Берлин Ципрас заяви, че не приема да има натиск по време на разговорите с бундесканцлера. По думите му срещата е изключително важна и за двете страни, които ще могат да обсъдят важни проблеми както за Европа, така и за двустранните отношения.

Преди срещата стана ясно, че германското правителство не очаква от Ципрас да получи нов списък с реформите. От офиса на Меркел обявиха, че няма договорена конкретна дата за предаването му, но това трябва да бъде направено „сравнително бързо“.

Междувременно гръцкият в. Вима писа, че Атина трескаво подготвя новият списък с реформи. Наречената от изданието „Програма за промяна“ от 50 страници ще съдържа "сурови" мерки, предвиждащи увеличения на данъци, в това число и на ДДС, както и на акцизи върху цигари и алкохолни напитки.

Очаква се новият списък да бъде обсъден на извънредната среща на Еврогрупата, насрочена за 27 март. Атина се надява, че ако на тази среща финансовите министри от еврозоната одобрят списъка с реформи, на страната ще могат да бъдат преведени 1,9 млрд. евро, които ще дойдат от печалбите на Европейската централна банка заради изкупените от нея гръцки облигации.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: МеркелЦипрасBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
10
 
20
 
! Отговори
333 преди 9 години
няма как да се уважават тарикатлък и мързел
5
6
 
30
 
! Отговори
муспи преди 9 години
До 333:Евала на гърците. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не... надупени като нас. За това ги уважавам.Зито и Еллас!
4
11
 
17
 
! Отговори
333 преди 9 години
ще бие чело на мокетя
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ:А кога турция ще плати за геноцида на българи, гърци, арменци и кюрди?
2
3
 
26
 
! Отговори
Ципрас преди 9 години
До Анонимен 1:Немкините много им харесва да пият узо, но на другия ден се оплакват, че ги боли дупето.
1
3
 
22
 
! Отговори
знайко преди 9 години
ха...тоя пак ще излъже бабката,за некой друг милярд!!!