Ципрас и Меркел разчупиха леда, радва се гръцката преса

Въпросът за нацизма е приключил, коментира канцлерът
Обновена: 24 мар 2015 14:25 | 24 мар 2015 09:16,
14
Ципрас и Меркел разчупиха леда, радва се гръцката преса
Снимка: Reuters

Критичните решения за Гърция ще бъдат взети по линия на Еврогрупата, но след оценка на институциите; не мога да обещая нищо за ликвидността. Тези думи на германския канцлер Ангела Меркел по време на срещата й с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Берлин вчера цитират гръцките вестници днес.

В. "Имерисия" коментира, че разговорите са протекли в добра атмосфера, но различията между двете страни остават. Меркел казала, че иска Гърция да е една стабилна и здрава страна в еврозоната. Нашето желание е Гърция да е финансово силна, да има растеж, да преодолее безработицата особено младежката, да бъдат направени необходимите структурни реформи и страната да има функционираща администрация, допълнила Меркел, като изразила желание сътрудничеството с Гърция да продължи в дух на доверие.

В. "Нафтемборики" извежда в заглавие думите на германския канцлер, че икономическите данни на Гърция трябва да са ясни и че страната трябва да извърши реформи. "Нека търсим решения чрез консенсус и диалог, да променим политическите подходи", казал Ципрас, според в. "Та неа", но Меркел повторила, че отправна точка за рестартиране на гръцката икономика си остава решението на Еврогрупата в рамките на споразумението с Гърция от 20 февруари, въз основа на което текущата спасителна програма за страната бе удължена с още четири месеца.

В разговорите Ципрас поставил и въпроса за военните репарации във връзка с престъпленията на националсоциалистите в Гърция по време на Втората световна война. Меркел отговорила, че Германия знае, че гърците са пострадали от нацизма, но за страната й този въпрос е приключил.

В. "Етнос" помества реакция на Белия дом по повод на срещата Ципрас-Меркел. В интерес на САЩ и на американската икономика е да бъдат разрешени различията и да бъде сложен край на нестабилността в Европа, казал говорител на Белия дом.

"Първо позитивна оценка за икономиката на Гърция от страна на институциите и след това приемане на гръцки облигации", обявил според в. "Прото тема" президентът на Европейската централна банка. Цитирана от печата в челни заглавия агенция Ройтерс обявява, че "трънчетата" за Атина си остават осигурителната система и приватизациите.

От една страна, гръцкото правителство може да избира реформите, които ще приложи, за да постигне отблокиране на оставащите траншове, но от друга, то ще се затрудни да избегне приватизациите и реформирането на осигурителната система заради бюджетни последици, коментира Ройтерс, позовавайки се на европейски високопоставени представители.

"Нищо ново от срещата Ципрас-Меркел", смята главната опозиционна партия Нова демокрация. Неин представител казал, че ако се сравни казаното вчера в Берлин с писмото на гръцкия премиер до германския канцлер, в което описвал с драматичен тон безпътицата, в която се намира Гърция по отношение на своята ликвидност, можело да се каже, че няма нищо ново.

Партията "Потами" прави оценката, че премиерът Ципрас на срещата с Меркел е направил завой и се е приземил в реалността. "Миналата година по същото време Ципрас казваше на Меркел да отстъпи, в Берлин сега той предлага "да вървим заедно", отбелязват от "Потами".

Гръцките социалисти от ПАСОК пък определят поведението на Ципрас като "опит за умилостивяване" и че той бил направил големи отстъпки. За първи път Ципрас спомена като постижение финансовата консолидация от предишните години, като наред с това възприе основната теза на германската страна що се отнася до германските репарации, посочва в съобщение ПАСОК.

От своя страна правителственият говорител контрирал опозицията, като й препоръчал да не избързва със своите изводи.

Правителството не приема уроци за това как да се договаря с кредиторите, казал Сакеларидис и добавил, че управляващата коалиция е подела инициативи за да осигури не само ликвидност, но и да се даде глътка въздух на икономиката и обществото.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MERKEL RAZMAHVA PRAST,NOBOG IA NAKAZA SAS KATASTROFATA NA SAMOLETA.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 11"Липсата на пари прояснява разсъдъка и по лесното вземане на правилните решения и много помага за възпитанието..."Хммм, по твоята логика повечето хора в Бг са безкрайно възпитани и с прояснен разсъдък...
10
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 години
Хубаво е гърците да не получат не бонуси за Великден , а въобще заплати за празнника. Липсата на пари прояснява разсъдъка и по лесното вземане на правилните решения и вного помага за възпитанието.....и човек става един такъв уважителен към хора , които искат да ти помогнат....
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен #7Stana mi interesno tova za Siemens, zashtoto ne biah chuval, no tuk v Argentina, firmata e poharchila 420 miliona v podkupi
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na sreshtata Alexis pak e napomnil na Merkel che triabva da platiat tova koeto duljut ot Vtorata svetovna voina y spmenava za razstrelvaneto na 500 choveka nad 12 godishna vuzrast, na koeto Merkel sushto napomnila che gruckata resistencia e ubila 78 germanski voinici. Sushto taka Alexis dade kato primer edno semeistvo ot Germania koeto e posetilo Gurcia y otishli da platiat 875 evro, kato reparacia ot voinata.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече 100 години България плаща контрибуции на кого ли не, затова че е губеща във войните и се отнемат територии и ние кротко си мълчим. Виж германците могат да си позволят да не плащат на никого нищо. И не само че не плащат, но с плана Маршал Запада помогна на Германия да стъпи на крака след войната
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На пресконференцията на въпроси,зададени от журналисти за корупцията и за сътрудничеството на Германия за изясняване на скандала за Сименс,а така също и за десетките милиарди евро,спечелени от Германия от лихвите на заемите,които дава на Гърция,Меркел въобще не си направи труда да отговори.Но тя каза,че искат да си сътрудничат с Гърция,като постави директно въпроса за реформи /където натискът за 14-те регионални летища за контролирането им от държавна!!?? германска фирма е огромен/
5
3
 
7
 
! Отговори
Дженъри преди 9 години
От доста време в Европа се говори, че евроэоната няма да се СРУТИ, ако Гърция я НАПУСНЕ!!!
4
2
 
13
 
! Отговори
х преди 9 години
До Анонимен 2Като си решил да се връщаш назад във времетоПитам те *** поради какви причини моята баба е прокудена от северна Гърция в България?Понеже според тях целият свят им е длъжен, ние пък трябва да си искаме земите до Бяло море от тях
3
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сещате ли се какви гръмни думи използваше този човек, преди да го изберат.А сега виждате ли го какво прави?Волен е същият човек.
2
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Кистос на снимката голям мачо го раздаваше в предизборната кампания , сега като го гледам само дето баба Меркел не му е опънала ушите... типичен гърчин..мазно , лъжливо , крадливо мекотело!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бля-бля,бля-бля!Думи,тъпни, думи!Ако с приказки сеоправяха нещата,България щеше да еводеща в света!Единия казал,другия се съгласилкимайки с глава ихоп не е имало нацизъм и Втора световнавойна и милиони жертвии Освиенцим,Бухелвалд и унищожени държавии икономики барабар синфраструктурата и сградитеи няма репарации....,и хоп-Гърция върнА500млд. евро и икономикатаи е многооооо напреди .......дрън-дрън!Да,да ама не!