Гърция плаши да спре да обслужва дълга си

Правителството е подготвено за "разрив" с кредиторите
27 мар 2015 21:07, Александър Попов
55
Гърция плаши да спре да обслужва дълга си
Снимка: Reuters

Гърция обяви, че ще спре да обслужва дълга си, ако кредиторите веднага не пристъпят към отпускане на изостаналите траншове от финансовата помощ, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, като цитираха гръцки правителствен служител, пожелал анонимност.

Правителството даде да се разбере на всички равнища на еврозоната и Международния валутен фонд, че няма да продължи да обслужва дълга си, използвайки свои собствени ресурси, ако кредиторите не пристъпят незабавно към отпускането на нов транш от помощта, който е замразен още от 2014 г., заяви гръцкият правителствен представител, цитиран от ДПА и БТА.

Страната не е получавала транш от Европейската комисия и МВФ от август 2014 г., но все още продължава да изпълнява своите задължения, напомни правителственият източник.

Междувременно гръцкият втори министър за международните икономически отношения Евклидис Цакалотос заяви, че правителството е подготвено за "разрив" с кредиторите на страната, ако сегашните преговори не вървят добре, предаде Асошиейтед прес.

Цакалотос посочи пред частния телевизионен канал Стар ТВ, че правителството не би преговаряло успешно, ако не предвижда скъсване с партньорите.

Гърция води сега преговори със своите кредитори - ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да постигне деблокиране на спешно необходимите на страната оставащи средства от международните заеми.

Гръцкият народ разбра, че ние подкрепяме трудещите се, подкрепяме хората, които загубиха много в предишната ситуация и че сме готови за разрив, ако нещата не вървят добре, посочи Цакалотос.

Според него без да се предвижда възможността за сблъсък, кредиторите на Гърция просто биха наложили на страната строги мерки за икономии, които правителството, избрано през януари, обеща да отмени.

Гръцкият министър заяви, че правителството умишлено запазва неяснота за намеренията си в диалога с партньорите като тактика за преговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: дългГърциякредитори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
11
 
15
 
! Отговори
Баба Яга преди 9 години
Значи братята хамериканци могат да продължават да си теглят колкото си искат без да плащата - ето го чарта -en . wikipedia . org/wiki/National_debt_of_the_United_States#/media/File:USDebt.png, а балъците да се гърчат и да им връщат кинтата с лихвите!!!М? А?
20
6
 
12
 
! Отговори
Баба Пена преди 9 години
Значи братята хамериканци могат да си теглят колкото си искат дълг без да плащата - справка този чарт на дълга им: en.wikipedia.org/wiki/National_debt_of_the_United_States#/media/File:USDebt.png, а малките народи да (им) плащат?Много хитро, м? А?
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последните 250 лв изтеглих днес от пощенска банка. Вчера ме удариха за последно с 5 лв само за един подпис. Преди беше безплатно,сега сменили тарифата си на всички услуги. Като за последно, но със секира.Като има бунаци да си държат парите там. Който няма е свободен като мен.
18
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече 5-та година Гърция изпълнява един план, подобно на нашия план Ран-Ът...До момента около 300 хиляди са напуснали страната в търсене на работа, а безработицата сред младежта е над 50%
17
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция е изнудвана умишлено и е използвана,за да се спасят германските и френските банки.Много интересно как германска държавна!!!??? фирма се натиска да приватизира 14 регионални гръцки държавни летища...А Ципрас ще постигне своето, защото използва геополитическото разположение на страната, а обстановката в момента е една такава напечена...Ще видим какво ще постигне на срещата си с Путин на 8 април, а вноската, която трябва да плати Гърция на МВФ е на 9 април...
16
20
 
26
 
! Отговори
ципрас преди 9 години
гърците винаги са готови за стачка,не се мислят за втора ръка хора,даже напротив-мислят се за основоателите на много неща..преди стачкуваха срещу държавата и тя фалира,сега стачкуват срещу европейския съюз може и той да фалира
15
2
 
1
 
! Отговори
luft преди 9 години
e pone ne obestava v reklami iznenadi kato gemanski vazdushen transportior. a, ako se sluchat sluchaino iznenadi i si platiat, svetat ste pripadne ot kef i radost!
14
13
 
13
 
! Отговори
Браво на тях преди 9 години
Ще спре като трябва няма да затъват в дългове я! Само ние обслужваме къде що има за обслужване.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърка срещу безхаберния чиновникКой ще надделеее?Който папа баницата
12
5
 
32
 
! Отговори
Радослав (Рамазан) преди 9 години
Само *** сладко си чопли носа и люпи слънчогледа пред телевизора, като гледа поредния турски сериал и слуша новините на турски език.
11
7
 
29
 
! Отговори
BG. 2015 преди 9 години
Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум.
10
15
 
35
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Вие гърците не ги мислете! Гладни, гладни, ама запатте им 5 пъти по-големи от вашите. Да не би гъркините да идват в България да слугуват за по 200-300 евро? Когато това стане, тогава се смейте на гърците!Опростиха им стотина милиарда, а и останалите няма да ги платят. Какво ще им направят?
9
3
 
15
 
! Отговори
БулгарТатаромонгол преди 9 години
Като има ядеме, като няма неще ме.
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОКОГА С ТАЗИ ГРЪЦКА АГОНИЯ? АКО СИ БЯХА ВЪРНАЛИ ДРАХМАТА КРЕДИТОРИТЕ ЩЯХА ДА СЕ ХВАНАТ ЗА ПАЛЦИТЕ. А СЕГА ГЪРЦИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТА ДА СЕ ЗАБОРЧВАТ. РАНО ИЛИ КЪСНО ГЪРЦИТЕ ЩЕ СИ ВЪРНАТ ДРАХМАТА ПРОСТО ДРУГ ИЗХОД НЕ ИМ ОСТАНА. ЗАЩОТО НА ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА ЕДВА ЛИ ИМА КРЕДИТОР КОЙТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ИМ ДАВА ЗАЕМИ. КОЙ ЩЕ МИ ДАДЕ ЗАЕМ КОГАТО ОЩЕ НЕ СЪМ СИ ВЪРНАЛ СТАРИЯТ?
7
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да се опъват и да не се опъват ще плащат. Иначе ЕС могат да сринат още повече Гърция и то не военно а икономически, щото и Русия няма да се занимава с фалирала страна от която няма дивиденти.
6
13
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
Само така!ЕС, МВФ, ЦБ и ФР заслужават само едно...
5
5
 
28
 
! Отговори
бг франсе преди 9 години
Не знам защо европейците наливат пари в бездънна каца .....
4
7
 
33
 
! Отговори
Баба Мара-подробната преди 9 години
Нема ,бе ...ше постоят малко гладни --после щащ-не щат ше почнат да плащат!....ТО, НАЙ-ДОБРЕ СЕ МИСЛИ ....НА "ГЛАДНО СЪРЦЕ"....
3
6
 
29
 
! Отговори
Аууууу...ха,ха,хаааа преди 9 години
....тя Европата си е глътнала вече езика от страх...ха,ха,хааааааааааа...Само гдето за последно на Варуфакис , ...му скръцнаха със зъби!Тия гръцки мурафети --НЕМА ДА МИНАТ!!!Ама ИЗОБЩОО,О,О,ОООООООООО...
2
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
че те отдавна казаха че няма да го плащат , това не е новина , взеха квот можаха ,пиха мастика ,поиграха сертаки а сега пътища бол