Гърция плаши да спре да обслужва дълга си

Правителството е подготвено за "разрив" с кредиторите
27 мар 2015 21:07, Александър Попов
55
Гърция плаши да спре да обслужва дълга си
Снимка: Reuters

Гърция обяви, че ще спре да обслужва дълга си, ако кредиторите веднага не пристъпят към отпускане на изостаналите траншове от финансовата помощ, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, като цитираха гръцки правителствен служител, пожелал анонимност.

Правителството даде да се разбере на всички равнища на еврозоната и Международния валутен фонд, че няма да продължи да обслужва дълга си, използвайки свои собствени ресурси, ако кредиторите не пристъпят незабавно към отпускането на нов транш от помощта, който е замразен още от 2014 г., заяви гръцкият правителствен представител, цитиран от ДПА и БТА.

Страната не е получавала транш от Европейската комисия и МВФ от август 2014 г., но все още продължава да изпълнява своите задължения, напомни правителственият източник.

Междувременно гръцкият втори министър за международните икономически отношения Евклидис Цакалотос заяви, че правителството е подготвено за "разрив" с кредиторите на страната, ако сегашните преговори не вървят добре, предаде Асошиейтед прес.

Цакалотос посочи пред частния телевизионен канал Стар ТВ, че правителството не би преговаряло успешно, ако не предвижда скъсване с партньорите.

Гърция води сега преговори със своите кредитори - ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да постигне деблокиране на спешно необходимите на страната оставащи средства от международните заеми.

Гръцкият народ разбра, че ние подкрепяме трудещите се, подкрепяме хората, които загубиха много в предишната ситуация и че сме готови за разрив, ако нещата не вървят добре, посочи Цакалотос.

Според него без да се предвижда възможността за сблъсък, кредиторите на Гърция просто биха наложили на страната строги мерки за икономии, които правителството, избрано през януари, обеща да отмени.

Гръцкият министър заяви, че правителството умишлено запазва неяснота за намеренията си в диалога с партньорите като тактика за преговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: дългГърциякредитори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Niama kakvo da plashi. Kato niama pari niama da plashta y tolkova. Y na tiah li shte im svaliat niakoi samolet ?