Арабската лига създава военен орган срещу радикални групировки

Инициативата беше на Египет
29 мар 2015 17:05,
9
Арабската лига създава военен орган срещу радикални групировки
Снимка: Reuters, архив

Държавните глави от Арабската лига, събрани на среща в Египет, постигнаха принципно съгласие за създаване на обща военна сила, която да действа по-специално срещу "терористични групировки". Това заяви днес египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, предаде Франс прес.

Президентът не уточни характера на бъдещата военна сила, нейните цели и състав, отбелязва АФП. "В най-скоро време началниците на генералните щабове на армиите от страните членки на Лигата ще се съберат, за да обсъдят подробностите", посочи Ас Сиси, цитиран от ТАСС.

Изявлението бе направено в момент, когато коалиция от десетина арабски държави начело със Саудитска Арабия обстрелва от четвъртък в Йемен позициите на шиитското опълчение хуси, съюзено с Иран, което окупира голяма част от страната, след като прогони избраните власти. Арабските лидери виждат в тази военна операция "тест" за бъдещата си единна войска, посочва френската агенция.

Двайсет и един присъстващи или представени в Шарм ел Шейх държавни глави от общо 22 членуващи в Лигата, сред които е и палестинският водач Махмуд Абас, подкрепиха резолюция за създаването на новата военна сила.

Документът бе предложен от Египет, чийто президент вече от месеци пръв сред арабските лидери настояваше за формиране на съвместна войска. Столът на Сирия бе празен, пояснява АФП.

Арабската лига неведнъж е изтъквала "настоятелната необходимост" от такава сила "за борба срещу терористични  групировки", най-вече "Ислямска държава". 

"Генералният секретар на Арабската лига съгласувано с председателя на срещата на върха (Ал Сиси, бел. АФП)" ще възложи на група, наблюдавана от началниците на генералните щабове, да проучи за един месец "всички аспекти" на бъдещата съвместна войска и "да направи препоръки за процедурите, механизмите и бюджета й", се казва в резолюцията, цитирана от АФП.

Военната операция в Йемен ще продължи до пълна капитулация на бунтовниците шиити, заявяват още в заключителния си документ участниците в срещата, цитирани от ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
6
 
! Отговори
@#$% преди 9 години
10 Арабски държави, създават военен съюз,3-ти след ООН и НАТО!Но, основната ом цел са ирано-руските партизани в Йемен и Башар Асад в Сирия,а после и ИД!
5
0
 
4
 
! Отговори
бъчвов преди 9 години
още един съюз излиза на сцената,и той ще се въоражава,все иемен било стратигическо място
4
6
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
До Анонименне забравяй и Русия ,нали не искаш свят в който само *** си развява байрака?
3
0
 
9
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Няма лошо ,но какво ще предприемат срещу създателите и спонсорите на същите тези радикални групировки или както винаги накрая ще излезе ,че успешно са унищожили уродливия Франкенщайн и ни лук яли ни лук мирисали ще се наредят сред победителите.
2
3
 
15
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Бият се срещу едни, но финансират други.Ако не бяха залели с оръжие Сирия, досега правителствените сили да са се справили с бунтовниците. Сега в Сирия има 4 враждуващи страни - правителствени сили, бунтовници, АЛ Нусра(Ал Кайда) и ИД.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МНОГО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ОБЕДИНИТЕ И ДА УНИЩОЖИТЕ ТЕЗИ БАНДИТИ. ВЪПРЕКИ ЧЕ И СЕГА НЕЕ КЪСНО. НО НЕВИННИТЕ ЖЕРТВИ ЩЯХА ДА БЪДАТ ПО-МАЛКО.