Саудитска Арабия обвини Путин в двуличие

Причината: Москва подкрепя Башар Асад
29 мар 2015 18:32,
144
Саудитска Арабия обвини Путин в двуличие
Снимка: Reuters, архив

Саудитска Арабия обвини днес руския президент Владимир Путин в двуличие, като обърна внимание на арабската среща на върха в Шарм ел Шейх, че той не би трябвало да изразява подкрепа за Близкия изток, докато в същото време подклажда нестабилност чрез подкрепата си за сирийския лидер Башар Асад, предаде Ройтерс.

В необичаен ход вчера египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, който е домакин на срещата и близък приятел на Путин, обяви, че пред делегатите ще бъде прочетено писмо от руския президент. "Ние подкрепяме стремежите на арабите за бъдещ просперитет и за решаване на всички проблеми, пред които е изправен Арабският свят, чрез мирни средства, без каквато и да е външна намеса", подчерта Путин в писмото.

Думите му обаче предизвикаха остра ответна реакция от саудитския външен министър принц Сауд ал Фейсал. "Той говори за проблемите в Близкия изток, като че ли Русия не оказва влияние върху тези проблеми. Те (руснаците) говорят за трагедията в Сирия, а в същото време са съществена част от тази трагедия, стоварила са върху сирийския народ, като въоръжават сирийския режим, снабдявайки го с повече от онова, което той се нуждае, за да се бие срещу собствения си народ", каза ядосан принц Сауд, вземайки думата пред участниците в срещата на върха на Арабската лига в египетския курорт.

Отношенията между Саудитска Арабия и Русия са изострени заради подкрепата на Москва за режима на Асад, докато Рияд е негов противник и основен спонсор на въоръжената съпротива в Сирия.

Ройтерс отбелязва, че острата саудитска реакция е поставила в неловко положение домакина на срещата - Египет, който е силно зависим от многомилиардната подкрепа в долари от Рияд и от другите арабски страни от района на Персийския залив, но в същото време разчита и на подобрените си връзки с Москва.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10 Арабски държави създават военен съюз,3-ти след ООН и НАТО, а основната мишена са ирано-руските партизани в Йемен, Асад в Сирияи иранските партизани в Ирак, и чак накрая мижавата ИД!Лидерството на този Арабски военен съюз е на Саудитска Арабия!И сега *** като разбра, че каузата е загубена срещу арабите,се прави на 6 без 10, ТЪПО Е, НИКОЙ НЕ Е ***!
66
5
 
47
 
! Отговори
Голем смех преди 9 години
България съюзник на САЩ. Саудитска Арабия-най-близкия съюзник на САЩ в Близкия Изток. И понеже приятелите на нашите приятели са и наши приятели излиза , че сме съюзници или поне дружки с богатите саудитски терористи. Леле, с какви *** се събрахме.
65
6
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До Венелин--83;То и украйнците тогава ще бъдат въоръжени.
64
3
 
33
 
! Отговори
иван преди 9 години
а онези къде режат глави,ръце и бесят съудитите какви са ? ТЕ НЕ СА ДВУЛИЧНИ А С ТЯХНАТА АМЕРИКА И ИЗРЕЛ-МРЪСНИ ***
63
23
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До 111--75;Семейството на Б,Асад дойде на власт с Преврат.Вече 50 г. ТЕРОРИЗИРА собствения си народ.
62
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала на Саудитите,жужинко има да зяпа.
61
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жужко хич и не е джудже,той е най-велик-оооо жуже.Той не е диктатор,всички негови критици са в емиграция,в затвора и не на тоя свят,значи не е диктатор,а е командващ в сатрапия лили-кабайинска.
60
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оле мале, най-гоклемите *** на САЩ се обадиха!!!
59
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О точно пък саудитите да обвиняват в двуличиемоля ви се.Не сме чак такива зомбита.
58
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А режима в Саудистка Арабия кога ще бъде свален ? Няма проблем властта да се предава по наследство. Там правата на жените и гейовете не са важни нали така ? Все пак те са ни приятелчета!
57
8
 
26
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Саудитите да не дразнят Путин, че може да подкрепи и шиитите в Йемен. Колко му е да им изпрати оръжие? Тогава ще настъпи края на тяхното богатство, на управлението им, а може и на цялата им гнусна фамилия.
56
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
двуликия да си гледа войната в Украйна,която води в чужда държава,а невинните жертви и от двете страни са негова първостепенна задача.
55
4
 
33
 
! Отговори
Марин преди 9 години
А бунтовниците кой ги снабдява с оръжие? Саудитска арабия е една от най-големите диктатури, самата страна е кръстена на тези, които я управляват. Там хомосексуалните ги осъждат на смърт и това става с благословията на най-големите двуличници - САЩ, които в същото време критикуват Иран за същите закони.
54
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин не е терорист,само,че го наричат така-те-ро-ри-ст.Терористите в братска Украйна не са терористи,те са на въоръжение и заплата от Кадиров-не-путин.Ислямистите на Кадиров,прегърнал нежно путин на снимките,не са ислямисти,те са славяни и почитат православието,с което путин ги плени и те захласнати от ,,богоизбрания'' заминаха да се бият в Ирак за ИДИЛ,с пълното си бойно въоръжение.
53
3
 
19
 
! Отговори
Четинка преди 9 години
Тоя принц се има за голяма работа щото лиже не къв да е ами Американски зад*ник
52
5
 
41
 
! Отговори
111 преди 9 години
Б. Асад е законен президент, а бомбардирането на Сана е терористичен акт. Защо Путин трябва да подкрепя откровени терористи - САЩ и Саудитска арабия. САЩ разбъркаха целия арабски свят и превърнаха страните в територии на терористи. Признайте истината и не лицемерете.
51
5
 
32
 
! Отговори
Обзор преди 9 години
НАТО начело със САЩ представляват най-голямата заплаха за човечеството. Само Русия и Сирия и техните лидери Владимир Путин и Башар Асад продължават да пречат на осъществяването на имперските планове на Вашингтон, пише в People's Voice американският журналист Стивън Лендман.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато се чепкат арабите между сунити и шиити , запада пак ще си докопа своето. А инструмента или ключа към всичко това ще са ,, ислямска държава ,,.
49
5
 
28
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Толкова ли няма какво да пишете, та ни давате за пример вече и демократични страни, като Саудитска Арабия! К,во стана, нали воините щяха да се одобряват от ООН. Що братята американци със саудитците бомбардират Йемен! Пишете нещо по тези въпроси, за да сме информирани! Я, американците да си приберат на американска територия момчетата от Ал-Кайда, талибаните, ИГИЛ, всякакви там техни възпитаници, за да миряса света!
48
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПУТИН ПУТИН ЩОМ И АРАБЕСКИТЕ ТЕ НЯМАТ ЗА *** ЗА ЗЕЛЕ СПУКАНА ТИ Е РАБОТАТА. САМО ЗА ЕДНА СЕДМИЦА БРЕЖНЕВ ЩЕШЕ ДА ГИ ОПРАВИ ВСИЧКИ ЕВРОГЕЙЦИ ХАМЕРИКАНЦИ АРАБЕСКИ И ТЕМ ПОДОБНИ ЕКЗЕМПЛЯРИ. САМО ЧЕ ТИ СИ ВЪЗДУХ БАРАТО. С ИЗВИНЕНИЕ. ЩО НЕ МУ СЕ ОПЪВАХА НА ЛЕОНИД БРЕЖНЕВ И НЕ СЕ БЪЗИКАХА С НЕГО КАКТО СЕ БЪЗИКАТ С ТЕБ? ЗАЩОТО ЩЯХА ДА ЗАБРАВЯТ ДА ДИШАТ АКО СЕ БЯХА ИЗБЪЗИКАЛИ.