"Далний восток" потънал заради мрежа със 100-тонен улов

Вероятно са били нарушени правилата за риболов
2 апр 2015 08:53, Елка Василева
16
"Далний восток" потънал заради мрежа със 100-тонен улов
Снимка: архив, Reuters

Нарушаване на правилата за риболов вероятно е причината за корабокрушението на траулера "Далний восток" ("Далечен изток") край бреговете на Камчатка, съобщи вицепремиерът на Камчатския край Сергей Хабаров, цитиран от ТАСС.

Според предварителната информация корабокрушението е станало по време на прибиране на мрежа със 100-тонен улов, въпреки че все още не е известно какво точно се е случило, посочи Хабаров.

Капитанът и първият помощник-капитан са загинали.

Още по темата

Информацията, с която разполагаме, е получена от третия помощник-капитан, който е оцелял, допълни той.

Не е известно колко оцелели ще бъдат превозени на Камчатка, в Магадан и до Сахалин.

Капитаните на съдовете, на които са оцелелите, са предупредени, че вертолетът, който е излетял към зоната на корабокрушението, ще приема само хора в критично състояние. За района е излетял вертолет с допълнителни резервоари за гориво, които ще му дадат възможност да измине пътя от Петропавловск-Камчатски до мястото на корабокрушението (3,5 часа), още 1 час да остане във въздуха и за 2 часа да стигне до Магадан за дозареждане, за да се върне след това на Камчатка.

По последни данни са загинали 54 души, а още 15 са в неизвестност. 63 души са спасени. Всички те са получили силно преохлаждане, тъй като дълго време са били в студена вода, температурата на която не превишава 2 градуса по Целзий. Един човек е в крайно тежко състояние.

На борда на траулера е имало 76 граждани на Русия, 42 на Мианма, петима на Вануату, четирима на Украйна и трима на Латвия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
33
 
! Отговори
океански риболовец преди 9 години
Траулер НЕ може да се преобърне от вадене на мрежи. # Поради бавната си скорост НЕ може да поучи голяма пробойна от дрейфаш лед. # Тук "МИРИШЕ" на сблъсък с подводна лодка, но никой няма да узнае истината . . .
10
8
 
32
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
До ВутеТрябва да видиш кораб, ама го нема :(
9
9
 
32
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
Какво трябва да видя на снимката???
8
8
 
43
 
! Отговори
Алекси - продълж. преди 9 години
Ловували са крабове в Охотско море. Било весело... Моряците били мъжаги, за които водката била като сиропче за кашлица. Пробвай да изкараш на кучешкия студ и ледения мокър вятър без благословеното питие! Дано хората, които са оцелели, се оправят по-бързо от хипотермията, която взима жертви и после, в болницата!
7
8
 
42
 
! Отговори
Алекси преди 9 години
До РазбиращПо National Geographic вървеше поредица от филмчета за американски моряци, които ловят камчатски крабове в Берингово море. Впечатляваща гледка - огромни вълни, тъмнина, метални въжета, които могат да те срежат, жертви. Същото е било и с руските моряци - тежък, опасен труд! И ми е смешно, когато разни мекотели нашенски, които мислят, че ребните пръчици се ловят с кутиите от фризера на супермаркета, се опитват да ехидничат с онези свръххора. Познавам една, която е гостувала на траулер
6
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иван Костов е виновен!
5
22
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цар алкохол не прощава. Да са зиви и здрави!
4
9
 
36
 
! Отговори
Разбиращ преди 9 години
Една подводница е МНОГО по-тежка от този улов. Честно казано, на мястото на капитана и аз не бих отрязал трала. Минтаят върви много добре на международния пазар.
3
11
 
34
 
! Отговори
КЪНА преди 9 години
МАККейн казва- Путин е виновен че възстановява руската ИМПЕРИЯ РУСИЯ НА USA!
2
13
 
46
 
! Отговори
до zeus преди 9 години
Руската подводница, "хваната" наскоро в мрежата на шотландски траулер се оказа изключително вежлива и само разходи на буксир по повърхността шотландската гемия, докато американската се прояви като крайно злобна и така силно дръпна "Далний восток", че направо го преобърна.
1
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една подводница е по-тежка от този траулер.