Гърция планира пускане на паралелна валута

Страната не разполага с милионите, които дължи на МВФ до 9 април
3 апр 2015 10:34,
44
Гърция планира пускане на паралелна валута
Снимка: Reuters, архив

Гърция подготвя радикални планове да национализира банковата система на страната и да въведе паралелна валута за плащане на сметки, пише The Telegraph.

Източници, близки до управляващата партия "СИРИЗА" заявиха, че правителството е решено да запази функциониращи публичните услуги и да плати пенсиите, макар средствата в хазната да са на критично ниско ниво.

Гърция вече не разполага с достатъчно пари, за да плати на Международния валутен фонд 458 милиона евро на 9 април и да покрие плащанията си за заплати и осигуровки, освен ако еврозаната не се съгласи да отпусне поредния си транш.

Радикалното лявото правителство на СИРИЗА предпочита да ограничи споровете с кредиторите от Евросъюза, но първите плащания, които са крайно належащи, са към МВФ.

"Ние сме ляво правителство. Ако трябва да изберем неизпълнение на ангажиментите ни пред МВФ и неизпълнение на ангажиментите ни пред народа, но това няма да е трудно решение", каза високопоставен представител в Атина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези имат голем коли.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати и нищожеството.
28
0
 
3
 
! Отговори
mi ko nosi преди 9 години
mda...novata valuta se kazva lev v raki :-) yamas, file! :-)
27
2
 
4
 
! Отговори
Ноа преди 9 години
Колко са зависими всички малки и към момента бедни държави от Русия. И България и Гърция пък особено където с пясък , маслини и "изкуствена" икономика не става. Такива заплати няма.Гърците сами си го набиха, ние също. Отделно ни го набиха и Русия и ЕС. Никаква мисъл не се влага в управлението и само мъчат хората.
26
5
 
13
 
! Отговори
Р.Плювняалиев преди 9 години
Яваш,яваш рая. Аз, вашия башбакан на *** ви уверявам, че моя авер Джон Маккейн обеща да ни изпрати 100 тона GMO кукуруз на пазарни цени да забъркаме мамалига за Великден.
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не беше трагично. щеше да е смешно.Най бедната държава в Европа, да прави санкции на Русия. После се чудим, защо плащаме най скъпия газ и защо руските туристи не идват. А пропо президента, българин ли е?
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TAKA DEISTVAT TVARDO GARZITE.BRAVO.
23
1
 
13
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Какво ще е името на паралелната валута:Гръцка рубла?
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До роу"Без война загубихме всеки трети българин..стопиха ни..."Глупости. Да кажеш "стопиха ни" е все едно да кажеш "сраха ни в гащите".Нарича се естествен подбор.Неспособните да се адаптират изчезват.Алкохола менте и чалгата не прощават.
21
1
 
12
 
! Отговори
агата преди 9 години
Със нетърпение чакам какво ще стане с Гърция относно постоянното и хленчене на пари.Не вярвам вече държавите от ЕС да отпускат пари може би са осъзнали че така или иначе гърците няма да върнат заема.Как ще се справи ЕС с Гърция просто ми става чудно от една страна запада няма намерение да дава заеми от друга страна има вероятност да изгубят нея и така губят стратегическото място на една държава.Тази държава с тва правителство не вярвам да се разберат с ЕС,най-вече германците
20
0
 
26
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Стига комплексарщина!Гърците ЩЕЛИ да закъсат. Е, още не са закъсали. Не идват гъркини да слугуват в България за по 200-300 евро на месец. Хайде, когато това стане, тогава се радвайте! (за сега става обратното)
19
1
 
13
 
! Отговори
Грък преди 9 години
Като има ядеме, като няма нещеме.
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, , ЕС ще издържи.. ама вие няма да издържите още дълго да ви плащат на бкп-то им свършват парите
17
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как може да ни лъжат в ЕС,какви са тези двойни стандарти.Сега ще фалират млекопроизводители и други селскостопански производители защото....на запад фермерите получават пъти по големи субсидии и нямат квоти.Зариди това ще ни залеят с евтина /субсидирана/ продукция ,а нас ни лъжат ,че не бачкаме ефективно...КОШМАРА НАРЕЧЕН ЕВРОПЕЙСКИ ,,СЪЮЗ''.За това и гърците са зле и не само те.Турция и Исландия се отказаха от ЕС.Интересно дали ще издържи този,,СЪЮЗ'' още 3-5 години.Дано да видим краха му
16
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очаквам, че Германия ще прежали Гърция и милиардите, които гърците ѝ дължат... От там нататък обаче Гърция тръгва по пързалката надолу, нещо подобно като в България през 1996г. когато фалирахме при ***. Като цяло обаче това ще отрезви малко хората в другите закъсали държави като Испания и разни такива като Подемос и модемос ще бъдат отсвирени, понеже никой няма да иска да последва гръцкия сценарий..
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е пенсията на старите моми да се плаща навреме...
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бай груйоНай ме кефи дето пОртОгалия ще въведе драхмата....
13
7
 
24
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Гърците си избраха комунист и сега ще се насладят на живот под комунистическо управление. :)))
12
18
 
37
 
! Отговори
роу преди 9 години
Чета глупостите на разни ,,специалисти'' който твърдят ,че ако гърците не платят и...Не виждате ли ,че който се е докоснал до МВФ И ЕС е изгорял/фалирал/.Прочетете малко за Еквадор,Исландия и ще разберете ,че тези страни са се освободили от икономическо РОБСТВО,БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕМАХВАНЕТО НА ТЯХНИЯ ДИКТАТ. Ще се оправят гърците САМО АКО ИЗГОНЯТ МФ и ЕС .И ако сме разумни трябва да последваме техния пример.ИНЧЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕМ КАТО НАЦИЯ.Без война загубихме всеки трети българин..стопиха ни...
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде стига лежакис, требе и малко работакис. Брат ми живя 7 години в Гърция /до 2007г./, и спомените му са само за това кой от гърците с които е работил , къде е спял, къде е ял, ама нещо не си спомня къде са работили.