Русия няма да ползва Гърция за "троянски кон" в ЕС

Ципрас осъди санкциите срещу Русия пред Путин
296
Русия няма да ползва Гърция за "троянски кон" в ЕС
Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес след среща с руския президент Владимир Путин в Москва, че пътят на санкциите е порочен и трябва да се изостави, предаде ТАСС.

"За да се преодолее тази дълбока криза в Украйна, трябва да се изостави порочният кръг на санкции", каза Ципрас.

По думите на гръцкия премиер, важно е да се осигури мир и стабилност в Украйна и всички страни да подкрепят изпълнението на споразуменията от Минск.

Гърция не се е обръщала към Руската федерация с искане за финансова помощ, но кредити в рамките на сътрудничеството между двете страни са възможни, заяви от своя страна руският президент Владимир Путин.

"Ако ние, например, осъществим някой голям проект, който ще донесе приходи на Гърция, това означава, че с тези приходи може да се извърши и погасяване на тези кредити, за които днес споменахме. Значи става дума не за помощ, а за сътрудничество, в това число и във финансовата сфера, във връзка с конкретни крупни проекти", отбеляза Путин.

Путин каза също, че Русия проявява интерес към участие в търгове по приватизация, ако Гърция проведе такива, и се надява, че руските компании няма да бъдат пренебрегнати в надпреварата с други възможни купувачи, предаде Ройтерс.

Руският президент посочи, че Москва проявява интерес към инвестиции в Гърция, преди всичко в инфраструктурата - пристанища, летища, тръбопроводи. По думите му Русия е готова да продължи да работи и по-нататък в сферата на енергетиката, доставката на енергийни ресурси и промишлеността.

Путин и Ципрас подписаха днес и съвместен план за действие на Русия и Гърция за периода 2015-2016 г., допълва БТА.

Русия няма да използва Гърция като "троянски кон" за уреждане на отношенията си с Европейския съюз, увери Путин и допълни, че този въпрос щеше да бъде уместен, ако той е отишъл в Атина, а не Ципрас в Москва.

Путин изтъкна, че всяка страна има право да решава с кого да сътрудничи в зависимост от националните си интереси, и изрази недоумение, че посещението на гръцкия премиер "кой знае защо се разглежда като необичайно събитие".

"Никого за нищо не уговаряме и не принуждаваме. Ние просто сме открити за съвместна работа, насочена към положителни резултати в интерес на нашите хора и нашите икономики", добави президентът.

Путин подчерта, че Русия иска да работи с цяла обединена Европа, да работи открито, с доверие и в рамките на дългосрочни стратегии.

Той припомни, че Европа като цяло споделя целите на създаването на "единно икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Владивосток".

"Не виждам нищо необичайно в това, което прави в това направление действащият премиер на Гърция. Ние ще подкрепим тези усилия", каза руският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
4
 
6
 
! Отговори
внимание! преди 9 години
Гърците са най-обичащите Русия народ, както Поляците са най-обичащите САЩ. И има защо. Като започнем с Мегалиидеа. Това обаче не може да се отнася за нас, защото ние сме най-мразения от Руснаците народ. Или както те се изразяват - трън в петата. Така че статията трябва да се чете внимателно и да имаме едно наум. Например след приватизация на тръбопроводите доколко независима ще бъде България с връзката си през Гърция!
141
7
 
6
 
! Отговори
търтей преди 9 години
Видяли Ципрас едно ме домарзява сигурно е заразно
140
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4е как ще ги ползва за троянски кон то и това е РАБОТА ще вземат рублите и ще ги профукат после ще искат КОМПЕНСАЦИЙ за варяшките нахлувания
139
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо добро не я чака Гърция с тоя пубер на чело
138
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин добрелие как може да говори за РАБОТА в присъствието на Грък
137
5
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Колко бащински го гледа... - мисли си, че вече го е купил, но той не познава гърците...
136
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
другарите онемяха Кутев трябва да затегне редовете
135
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТАВАРИШ ПУТИНЬна практика вкарват 4ужда армия на своя територия ако това което казваш е вярно тогава що ревете 4е и ние правим така а тавариш ***
134
8
 
3
 
! Отговори
ТАВАРИШ ПУТИНЬ преди 9 години
Вече са договорени няколко неща..Едно летище до Александруполис става съвместно Руско-Гръцко. И не говоря за Гражданското, което които е ходил го е виждал--казва се ''ДЕМОКРИТ''.Една линия от 2 км до Кавала--става Руски морски коридор.В Кипар на Пафос, и в Крит ще има Руски войски също.
133
6
 
3
 
! Отговори
рибу преди 9 години
Няма да е ползва Гърция. Я къде е европа с армията. Русия ли плашат или себе си тези скапаняци.Гърция ни е комшийка а Русия може да ухапе всеки посегател на приятелски народ
132
3
 
1
 
! Отговори
Асен преди 9 години
До Анонимен220в бизнеса няма корени има интереси и вси4ки сме с корисни цели с какво руския корен е по добър от друг да кажем в АЕЦ защо да е руски реактор защо не Японски или друг Примерно Немските са около 10 процента по мощни при равен размер с руските Впро4ем няма нужда да се маха вси4ко руско някой неща нека да останат а защо не и нови трябва да се размеси блатото и да не бъде САМО руско и да се с4итат за ве4ен корен а да играят на равно с другите
131
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципраки малаки много гръцко дупе ще има да пати на Путин марзелаки не варваки ще трябва работи кат китай лаки а в ЕС има да даваш евраки
130
8
 
10
 
! Отговори
Асен преди 9 години
и защо да бягаме при русия какво може да предложи тя Дайте нещо конкретно не общи фрази да поспорим с факти
129
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Cipras si gleda interesa...a nie vse poveche sme v poza parter.otkak BB doide samo tragedii.vseki den umirat hora ili gi strelat
128
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Dobre pravi Tsipras a nie v Bulgaria drememe. Spriaha South Streem da go napraviat v Turcia. Nashite pensioneri vzimat pensii kolkoto nemcite vzimat za edin raboten den. S kakvo izobshto ni pomagat, kakuv e EU ... Kakto kaza dnes Tsimpras, vsichki sme na bord, kakvo e tova edni da putuvat v purva clasa y drugi vuv vtora, a niakoi dori se opitvat da gi hvurlat zad borda
127
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nie?
126
9
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
Да пребъде това приятелство!Чекаме Сърбия да се включи... Чехия, Унгария...
125
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
волен Сидеров съм и искам рубли дрогата е скъпа
124
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТА, Ти да не си продажника Иво Инджев бе?
123
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като процент от избирателите за ББ гласуват пове4е вишисти отколкото за БСП атака е дори по зле с неиното Последно място като вишисти от процента избиратели