Русия няма да ползва Гърция за "троянски кон" в ЕС

Ципрас осъди санкциите срещу Русия пред Путин
296
Русия няма да ползва Гърция за "троянски кон" в ЕС
Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес след среща с руския президент Владимир Путин в Москва, че пътят на санкциите е порочен и трябва да се изостави, предаде ТАСС.

"За да се преодолее тази дълбока криза в Украйна, трябва да се изостави порочният кръг на санкции", каза Ципрас.

По думите на гръцкия премиер, важно е да се осигури мир и стабилност в Украйна и всички страни да подкрепят изпълнението на споразуменията от Минск.

Гърция не се е обръщала към Руската федерация с искане за финансова помощ, но кредити в рамките на сътрудничеството между двете страни са възможни, заяви от своя страна руският президент Владимир Путин.

"Ако ние, например, осъществим някой голям проект, който ще донесе приходи на Гърция, това означава, че с тези приходи може да се извърши и погасяване на тези кредити, за които днес споменахме. Значи става дума не за помощ, а за сътрудничество, в това число и във финансовата сфера, във връзка с конкретни крупни проекти", отбеляза Путин.

Путин каза също, че Русия проявява интерес към участие в търгове по приватизация, ако Гърция проведе такива, и се надява, че руските компании няма да бъдат пренебрегнати в надпреварата с други възможни купувачи, предаде Ройтерс.

Руският президент посочи, че Москва проявява интерес към инвестиции в Гърция, преди всичко в инфраструктурата - пристанища, летища, тръбопроводи. По думите му Русия е готова да продължи да работи и по-нататък в сферата на енергетиката, доставката на енергийни ресурси и промишлеността.

Путин и Ципрас подписаха днес и съвместен план за действие на Русия и Гърция за периода 2015-2016 г., допълва БТА.

Русия няма да използва Гърция като "троянски кон" за уреждане на отношенията си с Европейския съюз, увери Путин и допълни, че този въпрос щеше да бъде уместен, ако той е отишъл в Атина, а не Ципрас в Москва.

Путин изтъкна, че всяка страна има право да решава с кого да сътрудничи в зависимост от националните си интереси, и изрази недоумение, че посещението на гръцкия премиер "кой знае защо се разглежда като необичайно събитие".

"Никого за нищо не уговаряме и не принуждаваме. Ние просто сме открити за съвместна работа, насочена към положителни резултати в интерес на нашите хора и нашите икономики", добави президентът.

Путин подчерта, че Русия иска да работи с цяла обединена Европа, да работи открито, с доверие и в рамките на дългосрочни стратегии.

Той припомни, че Европа като цяло споделя целите на създаването на "единно икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Владивосток".

"Не виждам нищо необичайно в това, което прави в това направление действащият премиер на Гърция. Ние ще подкрепим тези усилия", каза руският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция определено ще се разпадне
1
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Русия освен скъпо гориво друго не идва , а от ЕС идват млрд. по европрограми.