Русия няма да ползва Гърция за "троянски кон" в ЕС

Ципрас осъди санкциите срещу Русия пред Путин
296
Русия няма да ползва Гърция за "троянски кон" в ЕС
Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес след среща с руския президент Владимир Путин в Москва, че пътят на санкциите е порочен и трябва да се изостави, предаде ТАСС.

"За да се преодолее тази дълбока криза в Украйна, трябва да се изостави порочният кръг на санкции", каза Ципрас.

По думите на гръцкия премиер, важно е да се осигури мир и стабилност в Украйна и всички страни да подкрепят изпълнението на споразуменията от Минск.

Гърция не се е обръщала към Руската федерация с искане за финансова помощ, но кредити в рамките на сътрудничеството между двете страни са възможни, заяви от своя страна руският президент Владимир Путин.

"Ако ние, например, осъществим някой голям проект, който ще донесе приходи на Гърция, това означава, че с тези приходи може да се извърши и погасяване на тези кредити, за които днес споменахме. Значи става дума не за помощ, а за сътрудничество, в това число и във финансовата сфера, във връзка с конкретни крупни проекти", отбеляза Путин.

Путин каза също, че Русия проявява интерес към участие в търгове по приватизация, ако Гърция проведе такива, и се надява, че руските компании няма да бъдат пренебрегнати в надпреварата с други възможни купувачи, предаде Ройтерс.

Руският президент посочи, че Москва проявява интерес към инвестиции в Гърция, преди всичко в инфраструктурата - пристанища, летища, тръбопроводи. По думите му Русия е готова да продължи да работи и по-нататък в сферата на енергетиката, доставката на енергийни ресурси и промишлеността.

Путин и Ципрас подписаха днес и съвместен план за действие на Русия и Гърция за периода 2015-2016 г., допълва БТА.

Русия няма да използва Гърция като "троянски кон" за уреждане на отношенията си с Европейския съюз, увери Путин и допълни, че този въпрос щеше да бъде уместен, ако той е отишъл в Атина, а не Ципрас в Москва.

Путин изтъкна, че всяка страна има право да решава с кого да сътрудничи в зависимост от националните си интереси, и изрази недоумение, че посещението на гръцкия премиер "кой знае защо се разглежда като необичайно събитие".

"Никого за нищо не уговаряме и не принуждаваме. Ние просто сме открити за съвместна работа, насочена към положителни резултати в интерес на нашите хора и нашите икономики", добави президентът.

Путин подчерта, че Русия иска да работи с цяла обединена Европа, да работи открито, с доверие и в рамките на дългосрочни стратегии.

Той припомни, че Европа като цяло споделя целите на създаването на "единно икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Владивосток".

"Не виждам нищо необичайно в това, което прави в това направление действащият премиер на Гърция. Ние ще подкрепим тези усилия", каза руският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
3
 
! Отговори
NACO преди 9 години
Тя вече я ползва,ако това което се пише е вярно!
161
2
 
0
 
! Отговори
вервайте ни! преди 9 години
Русия няма да ползва Гърция за "троянски кон" в ЕС
160
5
 
2
 
! Отговори
Шок преди 9 години
Ципурата е Н-тия социалист, дошъл на власт с празна трудова книжка.
159
5
 
4
 
! Отговори
Мурзи преди 9 години
Путин вика ще ви дадем рубли Ципурата вика искаме истински пари
158
7
 
6
 
! Отговори
Меркел преди 9 години
Защо ли не много, много не им вярвам и на двамата?
157
8
 
9
 
! Отговори
Опаа! преди 9 години
Тоя Ципрас се прави на голямата работа, а всъщност е един льольо дошъл на власт със сладки обещания! Сега обикаля целия свят да проси подаяния! А иначе гърците се мислят за нещо повече от руснаците, както и от българите!
156
7
 
10
 
! Отговори
РУМЕН преди 9 години
До внимание!: ЕЙ ,ТОВА ДА СИ ДУПЕДАВЕЦ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ УБИЙЦИ / САЩ / Е БОЛЕСТ ,КАТО РАКА -НЯМА ОТЪРВАНЕ ! ВИЖТЕ ТОЗИ ПОРЕДЕН СИНЬО-ГЕРБЕРСКИ ДУПЕДАВЕЦ ,КОЛКО ОТДАЛЕЧ ЗАПОЧВА И ПАК ЗАВЪРШВА С ТОВА ,ДА НЕ ПРИЕМАМЕ ГАЗ ОТ РУСИЯ ,НЕЗАВИСИМО ОТ КЪДЕ ЩЕ ДОЙДЕ ! *** ,ГАЗ ОТ АМЕРИКАДА НЯМА ДА ИМА ,АКО ЩЕТЕ СИ СЪДЕРЕТЕ НАСРАНИТЕ *** - ТОВА ГО ЗАПОМНЕТЕ !
155
6
 
11
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 9 години
Ципрас защитава интересите на страната си открито ипрямо а 25 години някои да езащитавал интересите на Българският народ определено не затова ще сме наи бедната страна засега вЕвропа а вблизко бъдеще ако така продължават нещата ина последно място в света затова преди да плюете ципрас погледнете нашите управляващи какво са направили за народа си
154
4
 
1
 
! Отговори
RUSSIA преди 9 години
До Анонимен 228почакайте и ще видите
153
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До търтейпогледай на тиквоний
152
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АЕЦ"Реактори и ядрено гориво от САЩ?" - НИСКО КАЧЕСТВО!
151
7
 
7
 
! Отговори
RUSSIA преди 9 години
До Анонимен 236Русия е велика страна!
150
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До sirizaЛЪЖА
149
5
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ПРОМЕНИХ СИ МНЕНИЕТО ЗА ГЪРЦИТЕ,НАЙ ПОСЛЕ ЕДИН ИСТИНСКИ МЪЖ,БЕЗ ДА Е *** НА КОГОТО И ДА Е.САМ РЕШАВА КЪДЕ ДА ОТИДЕ И ГО ИЗВЪРШВА,БЕЗ ДА Е КОЛОНИЯ НА НЯКОГО.ВИЖТЕ НАШИТЕ КАК СА СЕ СВИЛИ,КАКВИ МИЖИТУРКИ СА,НЕ СА ОСМИХНАТИ,КАТО ЧЕ ЛИ ИМА ЕДИН ТОН НА ГЪРБА ИМ.ТОЗИ СЛЪНЧЕВ ЧОВЕК МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ГЪРЦИЯ СТИГА,КАТО АЛИЕНДЕ ДА НЕ МУ СКРОЯТ НЯКАКЪВ НОМЕР.РАЗУЗНАВАНЕТО НЕ СПИ,ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ,С ПОСЕЩЕНИЕТО СИ ДОКАЗВА ЧЕ НЕ ИСКАТ ДА СА РОБИ НА "ес".НАШИТЕ МРЪНКАЛА КЪДЕ ДА ВИДЯТ КАК СЕ ПРАВИ САМ.ПОЛИТИКА
148
5
 
6
 
! Отговори
siriza преди 9 години
Руснаците имат апетити,към приватизацията в Гърция,а Ципрас обещаваше,че няма да има такава.
147
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пази се Владимир Владимирович от византиеца пък бил той и комунист.Такъв номер ще се опита да ти спретне ,че гръцкия номер с източването на ЕСмилионите ще е като сън в лятна нощ.Потомците на ОДИСЕЙ клатуркаха ЕС толкова години и сега се пробват с Русия.
146
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...Ние просто сме открити за съвместна работа, насочена към положителни резултати в интерес на нашите хора и нашите икономики" - кога нашите продажни политици ще мислят по този начин, кога???
145
2
 
0
 
! Отговори
Po tochno преди 9 години
До внимание!kazano cionistite suzdavat obedinenie srechu Bulgarija za uskorjavane na genozida.
144
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как Гърция и Унгария могат да си позволят да водят независима политика, а България трябва да мъкне прангите на вечния слугинаж?България е изправена пред реалната опасност да бъде притисната в двойна вилка - от една страна, "Турски поток", който я заобикаля, а от друга страна, американските фирми, които приватизираха украинската газопреносна мрежа евроатлантически и съюзнически да ни сапунисват с все по-високи цени.И съдбата на България е ясен пример за това докъде води безпринципната политика.
143
9
 
1
 
! Отговори
АЕЦ преди 9 години
Аз оставам привърженик на идята че енергийната независимост на България преминава през Ядрената енергетика. Само че ядрени реактори и ядрено гориво от САЩ засега и друг когато се появи нужда. Възобновяеми източници с компенсаторно звено Ядрен реактор!