Ципрас ловко маневрира в Русия

Руска преса: Той обаче ще получи повече негативи, отколкото позитиви
9 апр 2015 10:30, Елка Василева
100
Ципрас ловко маневрира в Русия
Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин прие в Кремъл гръцкия премиер Алексис Ципрас и се разбра с него, че руското ембарго върху доставките на гръцки храни може да бъде заобиколено, без да се нарушават никакви правила, включително въведени от самата Русия, пише "Комерсант".

Освен това Путин намекна, че Русия е готова да кредитира нови големи проекти в Гърция (най-вече строеж на газопровод), а Гърция ще може да изплаща заемите от съответните бъдещи печалби.

Още по темата

При това Русия смята активно да се включи в евентуална приватизация в Гърция, обобщава вестникът темите на разговорите.

По време на срещата "гръцкият премиер маневрираше толкова ловко между интересите на Русия, на ЕС и на своята страна, че понякога май просто ми се завиваше свят", пише репортерът на "Комерсант", останал с "впечатлението, че Алексис Ципрас е пристигнал в Москва, за да повоюва с Евросъюза".

"Сензацията, тъй очаквана от Запада и с толкова страх, не се случи: Алексис Ципрас не поиска от Владимир Путин финансова помощ, а Кремъл не вдигна хранителното ембарго за Гърция. При все това двамата лидери се разделиха, доста доволни един от друг", коментира "Московский комсомолец".

Ципрас е истинско "ужасно дете" за ЕС - отказва да изплаща дългове, настоява за военни репарации от Германия заради окупацията от 1941-1944 г. - почти 280 милиарда евро, и заплашва да напусне еврозоната, ако Брюксел не смекчи своите изисквания.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел вече са шокирани от мургавия южняк с белозъба самоуверена усмивка, но Владимир Путин обича такива "лоши момчета" - особено ако те публично симпатизират на Русия и на нейния президент, добавя всекидневникът.

Гръцкият премиер явно е възмутен от коментарите на европейски чиновници по повод желанието на страната му да подобри отношенията си с Русия, отбелязва "Росийская газета".

Визитата на Ципрас със сигурност "ще бъде разиграна като опит за натиск върху Брюксел чрез изграждане на отношения с Москва", смята руският политолог Владислав Белов, цитиран в "Независимая газета".

"И Гърция ще бъде подложена на обструкция, и самият Ципрас също. Гърция ще получи повече негативи, отколкото позитиви, най-малкото от страна на Брюксел", твърди експертът.

Русия има право да използва конкуренцията между отделните страни от ЕС за капитал, услуги, работна сила и стоки, изтъква той. "Русия има пълното право да използва това право и да напомни на Брюксел, че именно политическата и икономическата конкуренция съдържат възможност за напредък. А опитите за създаване на Енергиен съюз или други съюзи срещу Русия ще наподобяват Госплан (съветския държавен комитет за планиране) и ще вредят на ЕС не по-малко, отколкото на Русия", заявява аналитикът пред "Независимая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека си играят, колкото повече гърците се заиграват с кремльовците, толкова повече Беломорска Тракия се приближава до България
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Василевспоко бе Василев номера с православието тук не върви още Византия го ползва и веднага Уния с ПАПАТА Борис го прави Симеон Самуил Калоян Асеневци също нищо НОВО
27
5
 
8
 
! Отговори
Бок преди 9 години
"гръцкият премиер маневрираше толкова ловко между интересите на Русия, на ЕС и на своята страна, че понякога май просто ми се завиваше свят"----------------- Тоест: Гръцкият премиер-нарцис беше взел думата и плещеше такива глупости и взаимоизключващи се фантасмагории, че само етикета ни попречи да не си дигнем чуковете и да отидем на пиано-бар.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
наблюдателТи видя ли какво пише ,*** бункер ?!?!Или се изакваш по принцип ?
25
7
 
7
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
европа ни забранява на нас а на тях явно не ги спира това какво е НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ ЛИ ?НАТО И ЕС ВЪН ОТ България
24
2
 
7
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Няма нищо лошо да си търсиш нови пазари, ние руския го загубихме малко след 89-та и го "подарихме" на южните съседи - турците, които с немските инвестиции в производствени мощности заеха пазарната дупка. Така капиталите потекоха към евросъюза... същият този съюз си купи и новоизлюпените политици по това време ..а за можещите, знаещите не остана нищо освен да попълнят гладната за квалифицирана работна сила европейска икономика... та така е и до днес.
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина може и да е русофил ама ме4и номера не му минават да не си мислите 4е гн Колев и войниците му не са били русофили били са ама са били казака като ме4е на дирек
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ципрас е в москва за да си осигури местенце там , за всеки случай ...
21
8
 
5
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
До ВасилевЗабрави още да споменеш, че същите тези гърци искаха до вчера да ни сложат 26% процента данък за всяка българска стока, но за ПУТЛЕРАСИТЕ ПУТЮЛИЗЦИ ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, щом харесва ТЕХНИЯТ БОГ *** ВЕЛИКИЙ !!!!
20
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следващите ще са унгарците. И без това Русия ще им прави нова ядрена централа, и за газта от турски поток се разбраха вчера. А предателите българи, които заргробиха Южен поток, никой не ги вика за партньори. Така ще загинем в боковите ла*на!
19
1
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха-ха :))) преди 9 години
До 20Вярно ли си мислиш, че ще гледат само и нищо няма да правят? Ами виж сега, не се обиждай, но хора с твоя интелект е хубаво да коментират само спортните новини, не и политиката
18
9
 
7
 
! Отговори
междунар. журналист преди 9 години
Великия Ципрас до сега жъне небивали успехи навсякъде по света . Особено финансовите му успехи са видими . Пари имат още за няколко седмици , но той вече се прави на политик . Той не знае ,че който се е хванал с Путин добро не е видял . Но нищо нека опита .
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа вече няма да е същата. Защото Ципрас направи пробив в блокадата на Русия. Гърците ще си изнасят продукцията, заобикаляйки ембаргото, а останалите ще гледат и ще се хапят там, където не се стигат. И малко по малко ще направят пътека до Путин. Финландците вече си изнасят пълната гама млечни продукти.
16
10
 
10
 
! Отговори
д-р Спаски психиатър преди 9 години
Не се учудвам на това яко раздвояване на личността, наблюдавана при другаря ***. Все пак е болен от аутизъм и явно това определя действията му. Иначе няма обяснения защо такъв морален стожер на евразийското православие, дето ненавижда хомосексуализма, даже заклейми европейците като *** толерасти, сега изведнъж така драпа със зъби и нокти да им продава газта си на същите тези неморални *** толерасти. Ама недей така другарю ***, спазвай собствените си думи, иначе ставаш смешен
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Д. ДимитровТози газопровод Умря не разбрали бе 4ервен 4ервей Италия като ГЛАВЕН потребител от него СЕ НАМЕСТИ В ЛИБИЯ и се снабдява от там
14
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия така ще си прокара канализацията ,че гърците бял ден няма да видят.Далече от московските мафиотски схеми
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 11Леле, колко си ***. Европа си е една и съща и тоя *** Ципурас нищо не и е направил. Накрая ще му бият шута, той ще започне да реве на ***, ама нищо няма да получи и гърците ще му нашокат канчето. Само гледай
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас ако гледа интереса на Гърция ще се пазари с Китай Индия там може да пробута нещо не да се вре между шамарите и да лище на *** Д то
11
7
 
15
 
! Отговори
Д. Димитров преди 9 години
Е господа политици.... Русия ще си прокара газопровода и той ще стигне до европеиците... а ние като сме *** послушковци пак ще духаме супата! Писна ми от Вас гадни национални предатели!!! ДО КОГА???
10
1
 
9
 
! Отговори
NACO преди 9 години
За какви "маневри става дума,та там не можеш да влезеш,ако не те ПУСНАТ,та камо ли да МАНЕВРИРАШ?! Въпреки всичко,му пожелаваме УСПЕХ!