Ципрас ловко маневрира в Русия

Руска преса: Той обаче ще получи повече негативи, отколкото позитиви
9 апр 2015 10:30, Елка Василева
100
Ципрас ловко маневрира в Русия
Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин прие в Кремъл гръцкия премиер Алексис Ципрас и се разбра с него, че руското ембарго върху доставките на гръцки храни може да бъде заобиколено, без да се нарушават никакви правила, включително въведени от самата Русия, пише "Комерсант".

Освен това Путин намекна, че Русия е готова да кредитира нови големи проекти в Гърция (най-вече строеж на газопровод), а Гърция ще може да изплаща заемите от съответните бъдещи печалби.

Още по темата

При това Русия смята активно да се включи в евентуална приватизация в Гърция, обобщава вестникът темите на разговорите.

По време на срещата "гръцкият премиер маневрираше толкова ловко между интересите на Русия, на ЕС и на своята страна, че понякога май просто ми се завиваше свят", пише репортерът на "Комерсант", останал с "впечатлението, че Алексис Ципрас е пристигнал в Москва, за да повоюва с Евросъюза".

"Сензацията, тъй очаквана от Запада и с толкова страх, не се случи: Алексис Ципрас не поиска от Владимир Путин финансова помощ, а Кремъл не вдигна хранителното ембарго за Гърция. При все това двамата лидери се разделиха, доста доволни един от друг", коментира "Московский комсомолец".

Ципрас е истинско "ужасно дете" за ЕС - отказва да изплаща дългове, настоява за военни репарации от Германия заради окупацията от 1941-1944 г. - почти 280 милиарда евро, и заплашва да напусне еврозоната, ако Брюксел не смекчи своите изисквания.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел вече са шокирани от мургавия южняк с белозъба самоуверена усмивка, но Владимир Путин обича такива "лоши момчета" - особено ако те публично симпатизират на Русия и на нейния президент, добавя всекидневникът.

Гръцкият премиер явно е възмутен от коментарите на европейски чиновници по повод желанието на страната му да подобри отношенията си с Русия, отбелязва "Росийская газета".

Визитата на Ципрас със сигурност "ще бъде разиграна като опит за натиск върху Брюксел чрез изграждане на отношения с Москва", смята руският политолог Владислав Белов, цитиран в "Независимая газета".

"И Гърция ще бъде подложена на обструкция, и самият Ципрас също. Гърция ще получи повече негативи, отколкото позитиви, най-малкото от страна на Брюксел", твърди експертът.

Русия има право да използва конкуренцията между отделните страни от ЕС за капитал, услуги, работна сила и стоки, изтъква той. "Русия има пълното право да използва това право и да напомни на Брюксел, че именно политическата и икономическата конкуренция съдържат възможност за напредък. А опитите за създаване на Енергиен съюз или други съюзи срещу Русия ще наподобяват Госплан (съветския държавен комитет за планиране) и ще вредят на ЕС не по-малко, отколкото на Русия", заявява аналитикът пред "Независимая газета".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас като не разбира от мира ще има секира а и тиквата му не за 4аша ами за буре става
8
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас бръкна дълбоко в г*за на стара Европа! Затова *** са на бойния си пост. Ама само хабят прите и клавиатурите. Европа вече не е същата!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най-после! четем заглавия както в добрата стара БГ преса от доброто старо време (преди 1989)
6
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
балкано-сибирски преговори...СМЯХ !
5
20
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха-ха :))) преди 9 години
Глупав комунист, ще им докара на гърчолята повече неприятности отколкото ползи. Той да не мисли останалите европейски лидери за балъци, дето ще му търпят номерата?
4
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас взе да гледа интересите на Гърция, затова нищо хубаво няма да прочетем за него!
3
19
 
9
 
! Отговори
радио Ереван преди 9 години
Ципрас прави всичко възможно да фалира Гърция. Засега успява. Хвала на наивните гърци, които гласуваха за него.
2
19
 
7
 
! Отговори
гост преди 9 години
между два стола и на земята.... никой не обича предателите!
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас се придвижва по средния път. Добър сърфист.