Гърция ще работи за изглаждане на противоречията ЕС - Русия

Ципрас разговаря с председателя на Думата Наришкин
9 апр 2015 18:03, Елка Василева
12
Гърция ще работи за изглаждане на противоречията ЕС - Русия
Алексис Ципрас. Снимка: БТА

Гърция подкрепя споразуменията от Минск и е против ескалация на икономическата война, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на среща с председателя на Държавната дума Сергей Наришкин, предаде ТАСС.

Силно подкрепяме решенията от Минск; смятаме, че за да се решат проблемите, е необходим диалог, а не ескалация на икономическата война, каза гръцкият премиер.

Ципрас се надява да се появят нови европейски инициативи за преодоляване на противоречията с Русия и обеща, че Гърция ще даде своя принос в тази насока. Той отбеляза, че Атина е съдействала да се избегне налагането на допълнителни секторни санкции срещу Русия.

Още по темата
Отношенията между Русия и Гърция станаха заложник на влошаването на отношенията между Руската федерация и ЕС, а причината за това се корени в опитите на САЩ и техните "послушни сателити" от НАТО да начертаят нови разделителни линии в Европа, заяви от своя страна Сергей Наришкин, цитиран от ТАСС.

Наришкин подчерта, че за Русия Гърция е "традиционен и много важен партньор", отчитайки "исторически тесните културни, духовни и религиозни връзки" между двата народа.

"Нашето партньорство има голям потенциал, но, за съжаление, в последно време то стана заложник на влошаването на отношенията между Русия и ЕС", отбеляза председателят на долната камара на руския парламент.

По думите му "причината за това е очевидна: стремежът на САЩ и техните послушни сателити от НАТО да начертаят нови разделителни линии на европейския континент въпреки интересите на европейците да живеят в мир и съгласие, създавайки и формирайки единно икономическо и хуманитарно пространство, както и единно пространство на сигурност".

Външната политика на САЩ нанася вреди на различни държави, създавайки зона на хаос, посочи още Наришкин. Той даде за пример Северна Африка, Близкия и Средния изток, а на европейския континент - "братска Украйна".

Според председателя на Държавната дума "т.нар. антируски санкции на ЕС са били приети под натиска на официален Вашингтон". Наришкин изказа признателност на Гърция за откритата принципна позиция по въпроса за политиката на санкции.

Европа трябва да си сътрудничи с Русия в борбата с нарастващата заплаха на тероризма, заяви след срещата гръцкият премиер Алексис Ципрас.

"Някои наши партньори в Европа са свикнали да казват, че опасността идва само от северна страна. Но ние виждаме, че една несиметрична опасност идва от джихадистите", посочи Ципрас. Той подчерта, че борбата с тероризма не може да се води "без сътрудничество с Русия".

Гръцкият премиер посочи, че споразуменията между Русия и Гърция в редица сфери като енергетика, търговия, туризъм, култура, ще съдействат за създаване на стабилност.

Ципрас изрази увереност, че посещението му в Москва е "важен елемент за изграждане на отношения на доверие" между двете страни.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами нали притчата за "троянския кон" е написана от грък.
7
1
 
0
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Грък не работи, че гърците са сомалийски евреи. Но при нужда те ни превъзхождат в лакейството.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грък и работа магаре и космос
5
1
 
3
 
! Отговори
слави преди 9 години
меркел и оланд как ходиха при путин ципрас и тоий отиде,европейския съюз има нужда от млади лидери с свежи идеи
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както се и очакваше, Владимир Путин ясно подчерта, че не раздава подаръци и не иска да поема отговорност за застрашената от фалит Гърция. Тъй че пролетната екскурзия до Москва не донесе на гръцкия премиер нищо друго, освен мимолетния гъдел да бъде почетен гост в Кремъл и за половин час да се почувства важен. Ако перифразираме Талейран: Това е по-лошо от грешка, това е глупост!
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако гърците си мислят че ще преметнат руснаците ще кажа : хи,хи!Че кой може да преметне Великата Руска Империя свикнала да живее на гърба на цървуланите?Ако бедните узо мислят че могат да омаят Путин в лицето на Русия са страшно самонадеяни и наивни.*** луд умора нема!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
$1=52.5 рубли; 1 юро=56.5 рубли.
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Гърция ще работи ..."!!!??? Не вярвам!