Руски енергиен подарък за Гърция

Гръцката преса за посещението на Ципрас в Москва
9 апр 2015 13:35, Елка Василева
114
Руски енергиен подарък за Гърция
Алексис Ципрас и Владимир Путин. Снимка: БТА

"Историческо посещение на Ципрас в Кремъл с поглед към Европа", пише в заглавие в. "Вима", като подчертава, че на разговорите си в Москва Ципрас и Путин са подчертали европейската ориентация на Гърция.

На фона на европейския натиск и на прибързаните реакции и предупреждения двете страни се движиха в границите на предвидените рамки, не предприеха стъпки за срив с Брюксел и Берлин, и избегнаха в своите съобщения и изявления формулировки, които биха отворили фронтове с европейските централи за взимане на решения, коментира изданието.

Гръцкото правителство говори за "историческа значимост" на тази среща на Ципрас с Путин, белязала според него поставянето на нови основи и рестартирането на гръцко-руските отношения, пише още вестникът.

Още по темата

"Няма решение за Гърция извън Европа", се казва в редакционен коментар на "Вима".

От своя страна, като "руски подарък" определя в. "Имерисия" обсъжданата от Ципрас и Путин възможност Русия да участва във финансирането на проекта за изграждане на продължение на гръцка територия на планирания газопровод "Турски поток".

Изтъква се, че Москва е предложила на Атина да й предплати прогнозните печалби от съоръжението, а след това Гърция да върне парите на Русия, когато газопроводът бъде въведен в експлоатация през 2019 г. и донесе на Атина "милиони евро".

"Тръба" за печалби в размер на 500 млн. евро годишно, посочва "Имерисия". Във връзка с тръбопровода "Турски поток" правителствени източници в Атина цитират казаното от Путин, че "новото трасе ще задоволява нуждите на европейските страни от горива и ще позволи на Гърция да се превърне в един от основните разпределителни центрове на природен газ".

В. "Етнос" обобщава, че срещата на Ципрас с Путин е протекла в топла атмосфера и че тя е отворила нова страница в издигането на по-високо ниво на гръцко-руските отношения.

Отбелязва се, че на нея са били разисквани въпроси, свързани със строежа на продължението на "Турския газопровод" на гръцка територия, възможности за руски инвестиции в пристанища и транспортна инфраструктура в Гърция, както и въпроси на туристическото и културно сътрудничество.

Готови сме не само да кредитираме някакви проекти, които днес обсъждахме, но и "да решим финансово-кредитни въпроси", цитират вестниците думите на Путин.

Гръцки правителствени източници посочват, че по този начин руският президент "де факто е отговорил на онези, които се питали кой ще финансира изграждането на газопровода".

"Рестартиране на отношенията с Русия, без видими резултати в Москва", посочва в заглавие в. "Катимерини".

Русия чрез своя президент изрази воля да участва в инвестиции в Гърция, касаещи тръбопроводи, енергетика, пристанища и т.н., допълва електронното издание нюз.ин.

В. "Прото тема" пише, че на разговорите в Москва е било договорено двете страни да пристъпят към създаване на смесени дружества с цел заобикаляне на руското ембарго на хранителни стоки от Европейския съюз. Целта е гръцката земеделска продукция да може да достига до руския пазар, заяви гръцки правителствен говорител.

Отбелязва се, че гръцкият експорт на земеделска продукция и енергийни проекти са били две от основните теми на разговорите между Ципрас и Путин вчера. Днес посещението на гръцкия премиер в Москва продължава със среща с руския му колега Дмитрий Медведев.

В. "Нафтемборики" пише, че от Москва Ципрас е отправил послание към Брюксел във връзка с водените от Атина преговори за осигуряване на спасителен транш от международните кредитори.

Той казал, че Гърция е суверенна държава, която води външна политика в интерес на гръцкия народ. Гърция не е просяк, за да се моли на страните за решаване на икономическия си проблем, който ще се реши в рамките на ЕС, защото е европейски проблем, казал Ципрас.

Путин уверил, че на разговорите не е била отправяна молба от Гърция за руска финансова помощ.

Изданията отразяват също реакциите на опозицията в Гърция. Нова демокрация смята, че "националните интереси на страната не могат да бъдат вкарвани в игри за създаване на сензации. Представител на партията упреква Ципрас за това, че за първи път гръцки премиер е говорил в чужбина против предишни правителства на страната.

Формацията "Потами" в свое съобщение се застъпва за засилване на отношенията с Русия, но призовава да не се стига до срив в отношенията с европейските партньори на Гърция.

Социалистическата ПАСОК припомня, че издигането на отношенията с Русия на по-високо ниво винаги е било приоритет на всички гръцки правителства и оценява като значим факт визитата на Ципрас в Москва.

Комунистическата партия смята, че гръцкият народ щял да излезе ощетен от това посещение на Ципрас в Русия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Син поток има ли? Факт. Получава ли Турция по него газ? Факт. По-ниска ли е цената отколкото за България? Факт.Къде са сега ***, които тогава със същия патос ни обясняваха, че този проект няма как да стане? И че ще докарат газ от не знам си кой стан по набуко или накуку. Няма ли сега, когато фактите са яснинякой от тях да коментира дали България загуби и колко. Но тогава бяха много сигурни, че ще спечелим или най-малкото, че няма как да загубим. Е, загубихме. Факт. И пак така ще стане.
86
1
 
10
 
! Отговори
????????????? преди 9 години
Вие май не рабирате ?До Одрин - Турция, ще се съберат няколко потока :1. ТАНАП - Турция-Грузия-Азарбейджан(и Тюркменистан+Узбекистан +Казакистан) - строи се.2.Турски поток - Турция -Русия( и "Син Поток" - функционира).3. Газопровод с Ирак - договорен е - проектира се.4. Газопровод с Иран - ИТЕ ( в момента существува газопровод и функционира, но се планира увеличаване на капацитета )5. За в бъдеще е планира връзка с Египет и Израел!Всичко това се събира до Одрин и от там за Европа!
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GARZIA-PROSIAKAT NA EVROPA,VIGDA SAMO MIRAGI,MIRAGI.
84
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турски паток ще има кога цъфнат налъмите :)
83
1
 
7
 
! Отговори
Турчин_13 преди 9 години
СПОКОЙНО, и през България ше минава тръба :)Едната тръба ще се разклони към Гърция, другата за България :)Ще има газ за целия Европейски народ :)Ще има газ от Русия - Турски поток, от Азарбейджан и Тюркменистан,Узбекистан -***, от Ирак,и от ИРАН - ИТЕ :)
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пешкоедна чудесна фантазия от Пешко
81
1
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
"Разликата между Северен и Южен поток е много съществена. За Северен поток беше поискана и получена дерогация, която позволява Газпром да запълва 70 % от тръбата за определен период, в съответствие със срока, необходим за възстановяване на направените инвестиции. За Южен поток Русия не желае да получи дерогация, защото тогава винаги се оставя част от капацитета на тръбата за други доставчици (30 процента при Северен поток), докато за Южен поток Газпром държи да има сто процента
80
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе да недава господ руснак да ти помага финансово :) е Украйна щеше да взима по 130 млн$ наем за базата в Севастопол, така ги взеха,че си навлякоха окупация в Крим и война на изток....така че аз лично се радвам че няма да взимаме нищо от руснаците, щото току виж ни спретнат някоя "народна" република по морето, а гърчулята не са си научили уроците на историята, не друг, а точно руснаците им разпалиха гражданската война след ВСВ
79
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоЛЪЖА
78
13
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Мечешка услуга за византийски номера, каква ирония.Политиката на Путин е ясна - енергийна зависимост, разделяй и владей.Гърците е крайно време да разберат, че нямат ресурс да си позволят социализъм, а Европа няма намерение да им го плаща. Колкото повече се отлага във времето, толкова по-болезнена е цената.
77
5
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 84,"За тези които не знаят Северен поток е изграден съобразно европейските правила по Третия либерализационен пакет, като за морската част от проекта(до брега на Германия) е предоставена дерогация за 100 % от капацитета, а за сухоземната част - за 50% от капацитета. Е, за проекта Южен поток Газпром иска пълно освобождаване от задължения да спазва българското и европейскато законодателство във всичките му аспекти, не само по отношение на капацитета на газопровода."
76
0
 
7
 
! Отговори
RUSSIA преди 9 години
До Анонимен 86Има универсална формула по всички вътрешни проблеми - е виновен Путин.
75
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ще кажете г-да Орешарски, Станишев, Плевнелиев, Борисов? Който защитава собствените си държавни интереси го уважават.
74
2
 
5
 
! Отговори
RUSSIA преди 9 години
До Анизащо в България всичко е за пари,а където гражданска отговорност? Отново Путин е виновен?
73
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво спечелиха Украйна, Грузия и Молдова от транзита на руски газ, освен война и "народни" републики, това ги чака и гърчулята
72
4
 
6
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Както занете, аз съм радетел за увеличение ставката на троленето. Сега е момента! Путин е развързал кесията. Сега е момента да се постави въпроса за достойно заплащане на троленето. Призовавам всички *** да се обединят като един и да поискат увеличение на ставката! Так ще е добре и в личен и национален мащаб. Ще добавите по някой и друг сребърник към мизерните си надници и към България ще дойдат допълнително инфлационни рубли. Така и агнето ще бъде сито и вълка ще остане цял!
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Северен потоК" може, "Южен поток"-не. Кой лицемер или платен *** ще ми обясни защо е така?
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 81евтина реклама
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Манете ги гърците, те не са нация на която трябва да подръжаавме, ние трябва да се учим от добите примери, погледнете Румъния тихо мълком си проучва находищата, увеличава добива си и от следващата година започват износ
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Таня"халява" е свършило