В Куба Обама е много по-популярен от Кастро

58% от кубинците с лошо отношение към комунистическата партия
9 апр 2015 16:26, Елка Василева
94
В Куба Обама е много по-популярен от Кастро
Снимка: архив, Reuters

Американският президент Барак Обама е много по-популярен в Куба, отколкото двамата местни лидери - президентът Раул Кастро и брат му Фидел, разкри проучване на общественото мнение, проведено тайно на острова и цитирано от Франс прес. Резултатите от анкетата станаха известни вчера.

Около 80 на сто от запитаните казали, че имат положително мнение за Обама срещу само 17 на сто, за които той имал лош имидж. Раул Кастро събрал 47 на сто положителен рейтинг и 48 на сто - негативен. Брат му, бившият президент Фидел Кастро, събрал 47 процента положителни мнения и 50 процента негативни.

АФП припомня, че тази седмица предстои срещата на високо равнище на Америките в Панама, на която Барак Обама и Раул Кастро трябва да покажат взаимодействие като част от сближаването между Вашингтон и Хавана.

59 на сто от запитаните одобряват нормализацията на двустранните отношения, скъсани преди 50 години, 26 на сто са против и 15 на сто нямат мнение. В същото време около 97 на сто от запитаните смятат, че процесът на нормализация на отношенията между САЩ и Куба, започнал през декември м.г., ще бъде от полза за тяхната страна.

Сред испаноезичното население в САЩ подкрепата за кубинската политика на президента Обама е 56 на сто, а 25 на сто не я одобряват.

Проучването е извършено от фирмата "Бендиксен и Аманди интернешънъл" по поръчка на вестник "Вашингтон пост". То е било проведено през последните десет дни на март в Куба без знанието на местните власти. Анкетирани са 1200 души. Допустимата грешка е 2,8 процента.

Проучването показва също, че 96 процента от кубинците искат отмяна на търговското ембарго, наложено от САЩ на тяхната страна преди половин век. 53 процента отговарят, че са недоволни от съществуващата политическа система, срещу 38 процента, които я харесват.

Мнозинство - 58 на сто, имат негативно отношение към управляващата на острова комунистическа партия, срещу 32 процента, които намират имиджа й за добър.

Половината от анкетираните - 52 на сто - искат в страната да има повече от една партия. 79 на сто пък са недоволни от основаната на централно планиране кубинска икономика. 64 на сто обаче очакват системата да се промени в резултат на нормализацията на отношенията със САЩ.

Според Асошиейтед прес тези резултати показват, че усилията на кубинското правителство да понижи очакванията на кубинците за по-добър живот в резултат на обявената нормализация на отношенията със САЩ са постигнали само ограничен успех.

Повечето кубинци смятат, че правителството вече не може да се оправдава за стагниращата икономика и за повсеместните дефицити на основни стоки с наложената от САЩ икономическа изолация на острова. Властите в Куба бързо запълниха официалните медии с напомняния, че американското ембарго остава в сила, президентът Раул Кастро и други официални лица предупредиха Вашингтон да не очаква промени в кубинската еднопартийна система.

От правителството в Хавана засега няма отговор на исканията за коментар на резултатите от анкетата. АП посочва, че кубинските медии не извършват проучвания на общественото мнение с използване на международно признати стандарти, а неразрешени проучвания от чуждестранни медии и неправителствени организации са забранени и изключително необичайни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
ТОШО преди 9 години
До N 6Мисля и в България - също!
9
3
 
14
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Да се кандидатира за президент в Куба, без това в САЩ няма да спечели повече :)
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само като прочетох заглавието и се сетих,че го е писала ***,текста ще ви го разкажа,без да го чета.....ееееххх,***,***....
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да им покажат как във Варна , пред всеки варел за *** чака по един доволен от многопартийния капитализъм клошар някой да хвърли нещо ,и после пак да повторят изследването.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Днес се оляха с измислени анкети!
5
2
 
8
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
Това щото е цветен:-)
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тайно? Че то може въобще да не се е провеждало. Колко му е
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a zashto li?
2
1
 
9
 
! Отговори
знайко преди 9 години
а в джунглата да е номер 1
1
3
 
16
 
! Отговори
ноби преди 9 години
Проведено тайно, никой не разбрал, отговорили само тия дето провеждат анкетата. Хаха