Новата европейска ос на Путин тръгва от Атина към Прага

В. "Джорнале": Стратегията е насочена към страни в недобри отношения с Брюксел
Обновена: 11 апр 2015 07:36 | 10 апр 2015 20:34,
611
Новата европейска ос на Путин тръгва от Атина към Прага
Снимка: Reuters

Новата ос на руския президент Владимир Путин в Европа тръгва от Атина и е насочена към Прага, отбелязва италианският в. "Джорнале".

На украинския фронт ситуацията е в застой, украинският президент Петро Порошенко предлага да предостави повече правомощия на рускоговорящите украински области, които не удовлетворяват Москва, а икономическите санкции, наложени на Русия от САЩ и ЕС "хапят" всеки ден.

Но Владимир Путин вместо да направи крачка назад, възприе нова стратегия, за да излезе от ъгъла, в който беше изпратен за наказание. Тази стратегия се изразява в убеждаване на най-близките по култура и по традиции до Русия страни да разчупят противниковия фронт и да настояват за край на бойкота срещу Русия от страна на ЕС на срещата на върха на двадесет и осемте през юли.

Още по темата
Някои от страните, спрямо които Путин прилага новата си стратегия, са по различни причини в недобри отношения с Брюксел, посочва италианското издание. На мушката на Кремъл са засега Гърция, Кипър и Унгария. Възможно е офанзивата да се разпростре и към България и Чехия. Визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва беше най-видимият знак, че действията на "цар Владимир" започват да дават някакви плодове, допълва вестникът.

По време на визитата на Ципрас в Москва не беше отправено никакво искане за финансови помощи от страна на Атина. Но Москва даде да се разбере, че е склонна да кредитира големи общи проекти и да инвестира в Гърция. По време на визитата на Ципрас в Москва не беше направено никакво изключение за Гърция от руското ембарго върху хранителните и селскостопанските стоки от страни от ЕС, но се заговори за възможността за създаване на съвместни руско-гръцки компании в областта на селското стопанство.

Срещата между Путин и Ципрас продължи в сряда два часа и половина, като за Ципрас Путин разпъна голям червен килим в опит да превърне Гърция в нов хъб за Югоизточна Европа за руския природен газ, присъединявайки я към проекта за турско-руски газопровод, наречен Турски поток, посочва италианският вестник. Той припомня, че Турски поток ще замени Южен поток, блокиран от ЕС.

Ципрас заяви, че смята санкциите, наложени на Русия, за улица без изход и по време на срещата си в Москва с Путин поясни, че се стреми към ново начало на отношенията между Атина и Москва, посочва в. "Джорнале".

В обобщение трябва да се отбележи, че Ципрас се връща в Атина с добра печалба. Отстъпка в цената на метана, който Гърция купува от Газпром и може би устна подкрепа за гръцкото искане към Германия за изплащане на репарации за щетите, понесени през Втората световна война, отбелязва италианският вестник.

Самото присъствие на Ципрас в Москва обезпокои Брюксел и накара председателят на Европейския съвет Доналд Туск да признае, че става все по-трудно да се държи единен антируският фронт в Европа, отбелязва всекидневникът.

Руската офанзива се простира по-далеч. На кипърския президент Анастасиадис, който посети Москва също неотдавна, Путин поднови заем от 2,5 милиарда евро при много изгодни условия и обеща да засили вече значимите финансови връзки между Кипър и Русия. В замяна Путин получи обещание за отварянето на пристанището в Лимасол за руската флота.

На унгарския премиер Орбан, критикуван от ЕС заради своите авторитарни тенденции,
Путин предложи политическа подкрепа и изгодни договори в енергийната сфера.

Контактите с Прага засега не са толкова видими. Чешкият президент обаче ще посети Москва в периода 8-10 май, въпреки че днес обяви, че няма да присъства на парада по повод 70-ата годишнина от края на Втората световна война на 9 май.

Не бива да забравяме, че Москва установява връзки с различни европейски партии, като например Национален фронт на Льо Пен, на която отпусна голям заем. Така че може да се отбележи, че Путин действа с присъщата си ловкост и липса на скрупули.

В подходящия момент, когато слабите звена в европейската верига са добре обработени от него, то Путин може да поработи и върху друга ос, тази за по-активно сътрудничество в борбата срещу джихадисткия тероризъм, предупреждава вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


611
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
21
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Сега, като изхвърлим маляките от еврозоната, ще им се наложи да поживеят и малко в бедност.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
прочетохте ли новината че в Украйна забраниха комунистическата партия и пропаганда със закон ?
6
7
 
26
 
! Отговори
Александър преди 9 години
"Днес" продължава да се олива с препечатването на най-пошлата антируска пропаганда.Колко ли финанси са им дали от "Америка за някои от България", че да си рискуват рейтинга и авторитета с тези кални дезинформации?
5
4
 
8
 
! Отговори
Василев преди 9 години
От свръх секретният отдел на ЦРУ сме длъжни да заявим, че ако руската дипломация и пропаганда направят примамливи предложения спрямо българските производители и ако бъзикнат леко цената на газта надолу, то това ще бъде мощен импулс за русофилките движения и ще настрои общественото българско настроение позитивно към руската офанзива в ЕС!След стратегически амнализ стигаме до извода, че обстановката е много деликатна и трябва да се пипа много внимателно и нежно, ако искаме да се родят плодове!ЦРУ
4
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рублата поскъпва спрямо долара.Еврото поевтинява спрямо рублата и долара.Гърците,както добрите плъхове,надушиха опасността и предвидливо се ориентират към напускане на кораба.
3
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за гърците. Ако имаха за Президен нашия Плевнелиев и за премиер Борисов сега щяха да бъдат уважавани от партньорите като нас и гръцките пенсионери щяха да живеят с 70 евро на месец като в БГ. А те едвам преживяват с 700 евро на месец.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шшшшт, ТИХО, БЕ!СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ТАКИВА И СТИГА СТЕ КОМЕНТИРАЛИ!ОСТАВЕТЕ ПУТИН ДА СИ СЪБЕРЕ СЪЮЗНИЦИ ИЗ ЕВРОПА! КАТО СЕ ПИШАТ И КОМЕНТИРАТ ТИЯ НЕЩА, ОНИЯ ЩЕ СЕ УСЕТЯТ И ЩЕ ГИ ПРИТИСНАТ, КАКТО ПРИТИСНАХА ЧЕШКИЯ ПРЕЗИДЕНТ!ТИХО!НИКОЙ ДА НЕ КОМЕНТИРА!
1
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние естествено останахме с празни ръце заради безродните продажници!