Новата европейска ос на Путин тръгва от Атина към Прага

В. "Джорнале": Стратегията е насочена към страни в недобри отношения с Брюксел
Обновена: 11 апр 2015 07:36 | 10 апр 2015 20:34,
611
Новата европейска ос на Путин тръгва от Атина към Прага
Снимка: Reuters

Новата ос на руския президент Владимир Путин в Европа тръгва от Атина и е насочена към Прага, отбелязва италианският в. "Джорнале".

На украинския фронт ситуацията е в застой, украинският президент Петро Порошенко предлага да предостави повече правомощия на рускоговорящите украински области, които не удовлетворяват Москва, а икономическите санкции, наложени на Русия от САЩ и ЕС "хапят" всеки ден.

Но Владимир Путин вместо да направи крачка назад, възприе нова стратегия, за да излезе от ъгъла, в който беше изпратен за наказание. Тази стратегия се изразява в убеждаване на най-близките по култура и по традиции до Русия страни да разчупят противниковия фронт и да настояват за край на бойкота срещу Русия от страна на ЕС на срещата на върха на двадесет и осемте през юли.

Още по темата
Някои от страните, спрямо които Путин прилага новата си стратегия, са по различни причини в недобри отношения с Брюксел, посочва италианското издание. На мушката на Кремъл са засега Гърция, Кипър и Унгария. Възможно е офанзивата да се разпростре и към България и Чехия. Визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва беше най-видимият знак, че действията на "цар Владимир" започват да дават някакви плодове, допълва вестникът.

По време на визитата на Ципрас в Москва не беше отправено никакво искане за финансови помощи от страна на Атина. Но Москва даде да се разбере, че е склонна да кредитира големи общи проекти и да инвестира в Гърция. По време на визитата на Ципрас в Москва не беше направено никакво изключение за Гърция от руското ембарго върху хранителните и селскостопанските стоки от страни от ЕС, но се заговори за възможността за създаване на съвместни руско-гръцки компании в областта на селското стопанство.

Срещата между Путин и Ципрас продължи в сряда два часа и половина, като за Ципрас Путин разпъна голям червен килим в опит да превърне Гърция в нов хъб за Югоизточна Европа за руския природен газ, присъединявайки я към проекта за турско-руски газопровод, наречен Турски поток, посочва италианският вестник. Той припомня, че Турски поток ще замени Южен поток, блокиран от ЕС.

Ципрас заяви, че смята санкциите, наложени на Русия, за улица без изход и по време на срещата си в Москва с Путин поясни, че се стреми към ново начало на отношенията между Атина и Москва, посочва в. "Джорнале".

В обобщение трябва да се отбележи, че Ципрас се връща в Атина с добра печалба. Отстъпка в цената на метана, който Гърция купува от Газпром и може би устна подкрепа за гръцкото искане към Германия за изплащане на репарации за щетите, понесени през Втората световна война, отбелязва италианският вестник.

Самото присъствие на Ципрас в Москва обезпокои Брюксел и накара председателят на Европейския съвет Доналд Туск да признае, че става все по-трудно да се държи единен антируският фронт в Европа, отбелязва всекидневникът.

Руската офанзива се простира по-далеч. На кипърския президент Анастасиадис, който посети Москва също неотдавна, Путин поднови заем от 2,5 милиарда евро при много изгодни условия и обеща да засили вече значимите финансови връзки между Кипър и Русия. В замяна Путин получи обещание за отварянето на пристанището в Лимасол за руската флота.

На унгарския премиер Орбан, критикуван от ЕС заради своите авторитарни тенденции,
Путин предложи политическа подкрепа и изгодни договори в енергийната сфера.

Контактите с Прага засега не са толкова видими. Чешкият президент обаче ще посети Москва в периода 8-10 май, въпреки че днес обяви, че няма да присъства на парада по повод 70-ата годишнина от края на Втората световна война на 9 май.

Не бива да забравяме, че Москва установява връзки с различни европейски партии, като например Национален фронт на Льо Пен, на която отпусна голям заем. Така че може да се отбележи, че Путин действа с присъщата си ловкост и липса на скрупули.

В подходящия момент, когато слабите звена в европейската верига са добре обработени от него, то Путин може да поработи и върху друга ос, тази за по-активно сътрудничество в борбата срещу джихадисткия тероризъм, предупреждава вестникът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


611
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
.....И КАКВО СПЕЧЕЛИ А.ЦИПРАС ОТ ПУТИН В КРАЙНА СМЕТКА ......ХА,ХА,ХАААААААААА???НЕКОЙ НЕЩО ВИДЯ ЛИ ......РАЗБРА ЛИ....!!!????ТИПИЧНИ ЛЕВИЧАРСКИ НАДУВКИ И ПРОСТОТИЙ!!!!
207
14
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ... преди 9 години
....ЧЕ НА БЪЛГАРИТЕ НЕ ИМ СЕ ХОДИ ОТНОВО В АЗИЯ ....."ДА СТРОЯТ ПУТИНОВ КОМУНИЗЪМ"!Атакистите го рекламират ....ама си стоят у България!....И ТЕ НЕ СА БАЛАМИ...ХА,ХА,ХАААААААААААА....
206
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идва пролет , голямата мечка се събужда и излиза от бърлогата .Цяла зима с половин ухо слушаше квичащите и пред бърлогата хамерикански чакали и *** *** и сега ще им разпори задниците !!!
205
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо пък само цар,а не фараон,някой му предсказа за седемте крави,а той взе че си ги угои и зърно му остана,и сега си е добре като за местото си,и за главен оракул може да кандидатства и съвети да дава,що не, но местото е както казват на делфинския залив,а то май е някъде там наоколо,около,по оста
204
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оси ,валове..глупости в главите на ***-компетентни по световните геополитически въпроси...,аре нали щяхте да оправяте държавата,бе???
203
11
 
27
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
ИСТИНАТА е,че и 80% от българите искат да са в тази ос...и са прави.Само платените американси *** не го признават това.
202
4
 
5
 
! Отговори
взгляд преди 9 години
така запачва евро оста продължава през южна към северна америка и цялата планета в бг започва от бургас
201
13
 
9
 
! Отговори
оп точка преди 9 години
Най-много германия ги е страх от мечо,че последното им турне изби 27 000 000 руснаци. Още един път и ще настанят китай там зорлем.Русия е непобедима и БСП спечелиха изборите.
200
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато умниците тук в *** мъдруват на север от Дунав нашите съседи творят чудеса...
199
6
 
22
 
! Отговори
минерва преди 9 години
Путин ли а къде нашия премиер? Да си размърда дебелото дупе и да ходи в Москва и да договаря и той. нищо не се случва в България . ще отлета за Белгия и хич не ми е кеф вече
198
2
 
17
 
! Отговори
до сибирска преди 9 години
Този комбинат беше съсипан от костовото правителство. Изгониха кадърните хора и назначиха послушковци. Тежко машининостроене работеше изключително за външни пазари. Целта беше да се ликвидира и разграби.
197
6
 
16
 
! Отговори
rustam преди 9 години
До 415 страх не ами даже и се *** тръгнали с мечката мед да ядът. Колкото до санкциите колкото губи русия другите сигурно два пъти повече губят сега остава и пушка *** срещу русия и само на герой ще станат -посмъртно де европа и щатите дърпат дявола за опашката а накрая и ние ще го отнесем
196
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой питал ли ме е 45 години дали искам бивши офчари или терористи да съставляват управляващия орган на Държавата? За Кремъл беше удобно на власт да са ***, за да се мачка и самочувствието на българина, не само държавата.
195
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сибирска Аха... Я обясни кога този комбинат е бил на печалба, кога се планирало да излезе на печалба (ако изобщо)? Щото аз си мисля, че никакъв план за тези неща не е имало, а е имало хрумване в главата на някой остарял партизанин, взели са заеми от името на БГ народ и са го построили. И без никаква перспектива, защото ако имаха някаква способност да усещат перспективи, щяха да надушат вятъра на промяната, нали? Да си политик и да не виждаш поне 5 години напред означава, че си обикновен
194
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Номер 424 е отговорил на 513.А СЕГА Е НОМЕР ....?Жалки сте.
193
4
 
19
 
! Отговори
**** преди 9 години
Ей голям страх изпитват от този Путин,с него лягат с него стават,само за него и Русия пишат,а за щебека ни дума.
192
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе *** защо триете коментарите бе? Отговорете ми ако можете.
191
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Материалната база си стои. Мини покрай Радомир, да видиш огромните халета, които строиха комунистите, и които никога не са били на печалба, даже по комунистическо време.
190
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пол Крейг Робъртс е един сенилен старец на 77 години. При това не е политик, а икономист. Така че да ми цитирете глупостите на един превъртял гей е меко казано смешно. За мнението на Пол Крейг Робъртс ме боли каиша колкото и за мнението на филанкишията.
189
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Горбачов И на мене не ми пука, че руският народ е беден и гладен. Значи ли, че съм ***?