Гърция и Русия подписват за тръбопровода за руски газ

Газопроводът ще бъде от границата с Турция до границата с Македония
11 апр 2015 17:57, Елка Василева
153
Гърция и Русия подписват за тръбопровода за руски газ
Снимка: архив, Reuters

Гърция и Русия до няколко дни ще подпишат меморандум за  сътрудничество за строителството на гръцки участък от нов газопровод, по който ще се доставя руски газ за Европа, съобщи гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис за руския информационен портал Спутник.

Още по темата

В сряда по време на посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва руският президент Владимир Путин каза, че газопроводът "Турски поток" може да помогне на Гърция да се превърне в един от главните енергийни разпределителни центрове в Европа. В отговор Ципрас каза, че Атина проявява интерес към строителство на гръцки участък от газопровода.

Лафазанис, който придружаваше Ципрас в Москва, каза, че гръцкият сегмент на новия газопровод ще започва от границата с Турция и ще свършва на границата с Македония.

 "Този газопровод е изключително важен за енергийната сигурност и сътрудничеството в Европа", подчерта гръцкият министър.

През декември миналата година президентът на руския енергиен гигант Газпром Алексей Милер обяви, че ще бъде построен нов газопровод към Турция "Турски поток" с годишен капацитет 63 милиарда кубични метра газ, от които около 14 милиарда ще бъдат  предназначени за Турция, а останалото количество ще се отвежда към хъб на турско-гръцката граница за потребители в Европа.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе важното е, че се строи метро в София и магистрали за софиянци към Гърция за почивка. Шопите друго не искат.
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова ни презират всички на Балканите и в Европа,включително Германия. Защото винаги сме играли ролята на най голяма балканска *** и си въртим дирника като фурнаджийска лопата в зависимост от къде духа вятъра.
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ - "Граждани за Енергийно Разбиване на България".
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформаторският и герберският *** ще ни доставя газ от Гърция. Сбъдна се мечтата на всеки реформатор. Вече ще можем да получаваме газ от Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Албания, но не и от Русия. Свободни сме. Ураааааа. Искат да ни освободят и от руската ядрена енергетика, да я заменят с турска. Ураааа. Хъб няма да има, а ще се строи "По-южен поток", чрез общи дружества. Европейският съюз няма да строи газопроводът след Турция, както си мислеха тиквогерберите.
97
2
 
10
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 117След време, като се повдигне вапроса от ЕС ще отговорят - "ама ние не сме спирали Южен поток" и в доста голяма степен ще бъдат прави. Всичко го свършиха българските политици, за да се натегнат на този или онзи, най-вече на американците.
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както и казаха от Газпром до към 2019 тръбопровода през Украйна ще бъде Затворен и потока на Газ за Европа ще минава през Турция и Гърция Но до 2019 има време Украйна за това време ще подпише куп съвмесни Руско-Украйнски договори ако не иска да Загуби и Малкото което и е Останало в момента Колкото до Порошенко той е избран на Мандат така че има точно един мандат време за промяна на свойте вътрешни и външни политики Ако не иска да бъде в Изолация от Руските Инвестиций както България в момента
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС води една отвратително демагогска политика. Те ни заставиха да спрем Южен поток, а сега ще потребяват пак руски газ!!! Всеки си гледа интереса и говори едно -върши друго. Само нашите политици -верни слуги на лъжливи заповеди, ни закопаха.
94
2
 
11
 
! Отговори
бай гей преди 9 години
Абе, ние сме най-преебаваната нация бе! Браво! Браво! Евалла!
93
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде Боко, почвайте вашия газов хъб край Варна. Хайде няма време да се дреме, че американски кораб чака да стовари варелите газ с пръднята на Обама.
92
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин доказа на политиците в България , че са кръгла нула ! Действията на Гърция , Македония , Сърбия и Унгария доказват и ще доказват , че освен Русия ние нямаме други съюзници. Путин се обърна срещу нас за Южен поток и ние останахме изолирани и губещи ! Нека сегашните ни политици да вземат пример от Цар Борис III , как да защитават националните интереси на България !
91
2
 
11
 
! Отговори
Райчев преди 9 години
Ха ха ха, Боко...тикво...за гърците няма ли "трети енергиен пакет " от ЕС, и защо те не го спазват...??? Но те си гледат интереса, за разлика от нашите марионетки.
90
1
 
14
 
! Отговори
Тикволенд преди 9 години
Нали вие гласувахте за хан тикван, а сега виете на умряло. Раята си е рая и след сто години.
89
0
 
0
 
! Отговори
Запад преди 9 години
Да, патока ке доди изотзат от макеленд:-)
88
0
 
1
 
! Отговори
знайко преди 9 години
не разбрах на макетата ша пуснат ли една тръбица?!?!?
87
4
 
8
 
! Отговори
муспи преди 9 години
А все още има начин! Тиквата да се убие, преврат и Волен Сидеров на власт, излизане от ЕС и НАГО и влизане в Евроазия, рублевата зона и предоставяне на България за руска военна бяза непосредствено до натовите мекерета Гърция и турция!
86
5
 
13
 
! Отговори
ме преди 9 години
И моля, забележете, единствените прецакани в цялата история сме ние. Всички останали получават каквото са искали, само ние, понеже сме отрядните председатели на ЕС, ще останем с пръст в уста (примерно). Щото никой не обича натегачите и предателите. Ама никой никой. Дори в ЕК ни презират, щото сме жалки. Когато човек не уважава себе си, никой не го уважава. Жалко, че ще ни се наложи да научим този урок по трудния начин.
85
4
 
14
 
! Отговори
me преди 9 години
Брееей, аз пък си мислих, че в България ще има хъб и ще сме газов център на галактиката. Пък то в Гърция щяло да бъде. Е, нищо, другият път. Значи руснаците тоя път толкова як шамар ни набиха, че според мен ще ни се вие свят много дълго време. Щото се мислим за центъра на света, съюзници, приятели, ала бала. Няма приятели в международната политика, има само бизнес. И като прецакваш бизнеса на другарчето, то ще прецака твоя. Особено ако е Русия.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз писах, че нямам нищо против да съм грък в криза но имаше против и сега щ е видите каква е реалността
83
3
 
16
 
! Отговори
нхфрк преди 9 години
Нашите правителства защитават правата на всички, защитават евроценности, защитават украинци, само не и български интереси! Ще сме бедни,но от Европа ще ни хвалят! Турция и Гърция ще живеят добре и богато но от Европа ще им размахват пръст! Между другото за всички скептици, тръбата в Македония до Сърбия вече се строи!
82
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От "руския информационен портал" сПУТИНик става ясно, че "Турсият паток" е построен до македонската граница, а Цилрас казва, че Атина проявява интерес към газопровода !!!...само наивници могат вярват на сънищата на гладните кокошки в Кремъл.