Папата обяви избиването на арменците за геноцид

Навършват се 100 години от клането, извършено от Османската империя
Обновена: 12 апр 2015 11:32 | 12 апр 2015 11:21,
94
Папата обяви избиването на арменците за геноцид
Снимка: архив Reuters

Папа Франциск нарече избиването на арменците от Османската империя преди 100 години "първия геноцид на 20-и век", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изявлението му със сигурност ще разгневи Турция, която отдавна отрича, че кланетата представляват геноцид.

Франциск изрече думите в началото на меса по арменски католически обред в базиликата "Свети Петър", отслужена по повод годишнината.

Вчера папата обяви предстоящата Света година за година на милосърдието. Франциск призова католиците по света да прегърнат  бедните и потиснатите.

Светата година на милосърдието дава на католиците специален повод да отидат на поклонение и да потърсят прошка за греховете си. Обикновено тя се отбелязва на всеки 25 години, но ако счете за подходящо, папата може да обяви извънредна година, посветена на конкретни теми.

Предстоящата извънредна Света година на милосърдието ще продължи от 8 декември 2015 г. до 20 ноември 2016 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
voi преди 8 години
Na papata f ostata
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе кви турци са тия бе, нали имат по- малко от 20% тюркска кръв в себе си. Излъгал ги някой, че били турци. Ако на този народ му се смени религията с Християнство и се спре с убийствата на честта и се научат най- накрая да се трият с тоалетна хартия ще видите, че ще започнат и да крадат и са си чисти тракийски българи! Турци, вятър и мъгла.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми като са турци азербайджанците тогава ще си поделите вината,значи правилно са ви клали арменците,би ли обяснил всъщност какво значи турчин и откога има такъв народ,да не вземеш да ми обясняваш сега че всички тюрки са турци,защото ще те попитам а какви са тия т.н. бели и синеоки русокоси турци мм???като се клали сте пеяли,сега като ви сочат с пръст ви е криво,а че се изживяват азерите като турци го знам много добре умнико
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
три дена без експорт към Европа и ще видиш колко е силна турската икономика и що за цинизъм,безобразие
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така,така,тук помаци са клали християните през април 1876г.ФАКТ,там кюрдите клали арменците А КЪДЕ БЕШЕ "ТАКТИЧНИЯ ОСМАНСКИ АСКЕР" да попречи на изтреблението,а кой кла гърците в Мала Азия или "колете кардашлар"и после си измивате ръцете,не става така бей ага,йок олмаз КАЖЕТЕ ЕДНО АФЕДЕРСЪН на народите от Арабистан до Будапеща та да ви кажат АШКОЛСУН..
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..а кадрите с нещастните арменци гледал ли си ги и после,ти ако си азер що те бОли за обвиненията към турците и то османските,и нали ако арменците са ви клали задай въпроса кой пръв започна...по една НЕнародна но смятана за такава песен,алооо това е 1,5млн.бе и само преди 100години,имало е преки свидетели живи до скоро и стига вече с това "а вие защо биете ***",всеки отговаря за себе си
48
4
 
8
 
! Отговори
Hasan Guven преди 9 години
защо ми истривате коментара?????? Не е ли вярно геноцида направен от арменците върху Азарбеджанските Тюрки????? има даже заснети кадри как арменски войници ритат с крака отрязаните от тях глави на мирното население в Карабах и най вече в град Ходжали!!! тоя дърт поп къкво иска да прави???? ако така върви рим ще падне съвсем скоро
47
5
 
7
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Защо не пише че Кюрди които по време на Османско са участвали в войската са убили Арменците , това са сегашните Кюрди които живеят в Сирия , Ирак и.т.н , не е ясно защо Манипулативно се прикрива това , Османската тогавашна войска била силна и тактична и затова е имало така наречени кюрдски башибозуци за поръчкови убиства нещо като да свършат черната работа
46
3
 
5
 
! Отговори
даа преди 9 години
Интересното е,че турция не се навежда на никой,гледа си интереса.Имат си икономика,строят заводи,фабрики,значи има на кого да продават,отдавна са завладели пазарите на ес.на кого дасе навеждат имат еднс от най силнитеармии в света,а една страна има ли армия,самочувствието е друго
45
5
 
10
 
! Отговори
калдъръм преди 9 години
Представител на ватикана е привикан в анкара да му дърпат ушите
44
9
 
10
 
! Отговори
хоф преди 9 години
Явно 200 години под византийско робство сте били по добре,османците са ви спасили от византийците.Затова руският войник като влиза в България се чуди кого от кого ще спасява,дали българина или турчина
43
7
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
До Гневен българин,гневния,какъв българин си,като пишеш за 500години,смяташ ли ,че поне един *** е останал,или предполагаш,че бил прапра дядо ти,но прапра баба ти не мисли така.
42
6
 
10
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Папата е Терорист иска сега пък война
41
7
 
12
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Турция отдавна отрича,че кланетата представляват геноцид.А какво са?Създаване не живот ли?Двуличнието,наглостта и агресията са достигнали връхната си точка и това се вижда всеки ден.Те гнусните турци по този начин мълчат и за 500 години,по време на които "само са присъствали" тук,но истината я знаем и помним.
40
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До брей жертвите теТи сигурно си се запознал с историята от учебниците в турските училища. Там си го пишат както си е било нали? Дошли са османците, за да ни спасят, да не изчезнем. Благодарение на тях живеем, иначе сме щели да измрем. Те са ни спасили от нашата аристокрация, свещеници и книжовници, като са избили повечето от тях. Точно на тази история трябва да се вярва. Браво, типично в новото време. Ако има как такива като тебе да се върнат 200г. назад пък после да приказват.
39
11
 
10
 
! Отговори
pa6ata преди 9 години
papata kakvo si kazva Turciq i e na onaq rabota.kolko mu e edin Muslumanski propovednik da kaje ne6to drugo.kolkoto do Batak az kazvam samo :da bi mirno sedqlo ne bi 4udo vidqlo.
38
11
 
14
 
! Отговори
hukis преди 9 години
До Попа с картечницатаARMENIYA DA IMA DA CHAKA...TURCIYA NYAMA DA PRIZNAE ARMENSKIYA GENOCID!!
37
27
 
18
 
! Отговори
брей жертвите те преди 9 години
Стига сте преувеличавали с този български геноцид, да имало е клане от османците, което е ужасно и варварско, но изказвания клали ли са ни, като овце, изтрепали са целия ни народ са прекалени. Ако ви бяха клали, като овце днес нямаше да има България. Всеки да представя фактите в реално!
36
1
 
11
 
! Отговори
човек преди 9 години
годината на милосърдието ще започне когато всички от папата надолу започнат да се покаятда предоставят библиотеката на всички за да научат истинатада раздадат имоти те си на ближниядостатъчно е да си божи човек и Бог ще те пазине са нужни бронирани коли и апартаментине са нужни специални дреги покрити със златозлатото не те прави човекХристос Воскресе
35
6
 
19
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
А бе папата откри "Америка"... срамна работа... това трябваше да се заяви официално от Европа още преди 30 години...