Какво се обърка в Гърция

Истинският проблем на южната ни съседка - слабостта на държавните институции
13 апр 2015 09:35, Бойчо Попов
100
Какво се обърка в Гърция
Снимка: Reuters

В четвъртък Европа успя да си поеме дух. Поне засега. Според официални данни гръцкото правителство е превело навреме 450 милиона евро към Международния валутен фонд (МВФ). По този начин поне засега  страховитият фалит на този член на еврозоната засега изглежда избегнат. Всички засегнати обаче знаят, че най-трудната задача тепърва предстои. Членовете на еврогрупата и правителството на Алексис Ципрас трябва да се споразумеят за програма за помощ при спазването на строги условия. В противен случай най-късно през лятото Атина може да изпадне в несъстоятелност и да бъде принудена да се оттегли от еврозоната.

И все по-наложително се повдига въпросът защо възстановяването на Гърция е толкова сгрешено? Другите изпаднали в криза през 2010 г. страни - Испания, Португалия и Ирландия – вече постигнаха обрат. Икономиките им отново растат, данните от бюджетите се подобряват. Само в Гърция ситуацията е по-различна. Въпреки че доскоро прогнозите на МВФ бяха за икономически ръст за Гърция от 2,9 на сто, експерти смятат, че това очакване вече е твърде оптимистично. В действителност и през 2015 г. Гърция ще е в рецесия, при това пет години след избухването на дълговата криза в ЕС, пише в свой анализ Die Welt.

В останалата част на Европа, особено в Германия, цари впечатлението, че гръцкото правителство обещава реформи – намаляване на бюрокрацията, по-ефективна данъчна система, борба с корупцията, но не постига почти нищо. Все пак това впечатление не е съвсем правилно. Всъщност Атина вече е извършила невероятни неща, особено в областта на спестяването на разходи.

До 2009 г. благодарение на евтините кредити в евро страната живя отвъд възможностите си, пише още Die Welt. Когато кризата избухна обаче, в гръцкия държавен бюджет изведнъж се показа дефицит от не по-малко от 15,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Под натиск от страна на институциите на МВФ, Европейската централна банка и Европейската комисия правителството стартира курс на сериозни спестявания на разходите. Наистина, не всички изисквания на т.нар. доскоро Тройка бяха осъществени, но правителството сви разходите толкова силно, които нито една друга индустриализирана нация не го е правила в мирно време.

Решаващият фактор за това е първичното салдо на държавния бюджет. Той представлява съотношението между текущите приходи и разходи от една държава, но без лихвените разходи по обслужването на вътрешния и външния дълг (например разходи за рекапитализация на банките). При балансирано или положително първично салдо правителството не трябва да приема никакви нови кредити, за да изпълнява своите  основни задачи. Ето защо този показател е толкова важен.

През 2009 г. този баланс е дълбоко в зоната на загубата - 9,6% от икономическото производство. До 2013 г. дефицитът се превърна в излишък, като обаче експертите не са единни на колко точно възлиза той.

Това е впечатляващо постижение, което обаче има своята цена. Икономиката се свива, доходите намаляват, държавата получава по-малко данъци. БВП отчита спад в продължение на не по-малко от 18 тримесечия. И накрая, през миналата година, изглежда се задава положителната промяна. Икономиката отново се разраства малко, според оценка на МВФ с 0,6%. В края на годината леко се увеличава и индустриалната продукция. Броят на заетите е нараснал през третото тримесечие на 2014 г. и дори заплатите се увеличават леко. През есента Атина успя да пласира и нови облигации.

"Преди да се появи рискът СИРИЗА, т.е. до ноември 2014 г., Гърция бе на прав път", казва Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg Bank. "Но сега страната се управлява от популисти от левия и десния сектор. С една подобна коалиция дори и страна като Германия, след кратко време ще бъде изправена до стената". С тази разлика, че Гърция след дългата криза (2010-2013 г.) все още показва доста колебливо развитие и последиците от некомпетентното в икономически и политически план правителството се проявяват по-бързо.

"Истинският проблем в Гърция е слабостта на държавните институции", казва вътрешен източник, който е запознат с дейността на Тройката за спасяването на Гърция. Това е довело до това, че правителствата наистина спестяват средства, но реформите, които трябва да стартират възстановяването на страната, не са били извършени. Факторите в Брюксел, Франкфурт и Ню Йорк са се настроили за това, че след поемането на властта СИРИЗА наистина може да преустанови някои мерки за строги икономии, но и че това ще се компенсира от факта, че новите ще действат решително срещу корупцията и непотизма. "Това обаче се оказва  горчиво разочарование", казва запознатият със случващото се източник.

Това се доказва и от спора около създаването на звено за  борба с корупцията. Тройката призова по-рано консервативния премиер Андонис Самарас да създаде независим орган за  борба с корупцията в публичната администрация, който да изгради „защитна стена“ за потенциалните нарушители. Новият ръководител на правителството Ципрас обаче набързо вкара тази институция във финансовото министерство. И сега подобна стена не съществува.

И да вземем за пример имотния данък. Правителството на Самарас въведе данъка по настояване на Тройката, за да въвлече по-заможните гърци във финансирането на държавния бюджет. Тази ставка обаче бе непопулярна, отчасти и защото след пет години в криза много имоти вече имат само фиктивна стойност. По време на предизборната си кампания обаче СИРИЗА обеща облекчаване, без да се погрижи за някакво заместване на този източник на постъпления. Като резултат още преди изборите приходите от данъка се сриват -  самите гърци възприемат победата на СИРИЗА за сигурна. Това вероятно превърна първичния излишък отново в дефицит. Точни цифри в момента все още няма.

Друг пример е спорът за отсрочването на данъчните задължения. Дори и правителството на Самарас отказва да събира последователно просрочените данъчни задължения. A законодателството на страната позволява, за голямо неудоволствие на кредиторите на Гърция,  данъчни задължения да се изплащат в до 100 месечни вноски. СИРИЗА допълнително улесни условията за длъжниците. Според становището на Тройката по този начин  допълнително се подкопава данъчния морал. В момента има до 7000 гърци с данъчни задължения от повече от един милион евро. Това едва ли са бедни хора.

За пример може да послужи и законът за възбраните. Привидно за защита на бедните хора от възможността да бъдат изхвърлени от домовете им, на банките е забранено да възбраняват имотите на недобросъвестни длъжници. Правителството на Алексис Ципрас сега ограничи не само  защитата на най-нуждаещите се, а напротив, недвижими активи със стойност до  500 000 евро. От гледна точка на банките това означава, че гаранциите за заемите тук не струват нищо и самите банки не са защитени срещу измами. Така че те предприемат най-логичното нещо и прекратяват кредитирането, което не позволява изграждането на нови къщи и възстановяването на гръцката строителна индустрия.

И както казва един банкер "Не познавам друго правителство, което да е навредило на собствения си народ толкова много за такъв кратък период от време, както го направи кабинетът на СИРИЗА“.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: Гърцияессириза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
6
 
! Отговори
до 85 преди 9 години
Стига глупости. Това е удобно, за да не виждат хората е истинския проблем на БГ е КОРУПЦИЯТАНЕ МОЖЕ ДА ДАВАШ НА КОНЦЕСИЯ ПРИСТАНИЩЕ В НЕСЕБЪР ЗА ПРИМЕРНО 20 000 ЕВРО----И ТО НА ЯВЕН МОШЕНИК, ИГНОРИРАЙКИ ОБЩИНА НЕСЕБЪР, КАТО ПРЕДИ ТОВА - ДА ОБЯВИШ КОНЦЕСИЯТА - НАЛИВАШ 4 МИЛИОНА...ИМА ПРИСТАНИЩЕТО НА ДОМУСЧИЕВ- СЪЩАТА РАБОТА...ЗА 20 000 ЕВРО, А САМО ОТ ТРЪБИТЕ НА СКЛАД ПЕЧЕЛИ 6 МИЛИОНА ЕВРО НА ГОДИНА. ЗАЩО ТЕЗИ ПАРИ ДА НЕ ГИ ВЗЕМЕ ДЪРЖАВАТА---ЗАЩОТО ГИ ВЗЕМА БОЙКО , СТАНИШЕВ, ДОГАН И СИЕ.
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България ще стане много по-добро място за живеене с три прости стъпки на първо време1 - икономика ориентирана към експорта2- задържане на младите и стимулиране на вътрешната икономика - държавно субсидиране за българския земеделец за да може да си продаде далеч по-качествените домати на по-добра цена от турските боклуци3- спиране на помощи и субсидии за семейства без основно образование..Когато спрат ромите да се развъждат за политически цели, мн неща ще се променят.. дори самата политик
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 82 Анонимен:...и направи българите чужденци в родината си, а за гладомора (гладния геноцид) да не говорим.
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Христос анести на всички вярващи българи , не е проблем дългът на гърците , проблем е че хората на германците от пасок и потами ,останаха извън правителстото и немогат да командват в Гърция както искат те ,това е истенският проблем ,молят ги да има дадат 50 милиарда евра ,с лихва 0,65 ако изгонят Камено ,той е десен и луд по Родината си така че не е изключено да има избори ,останете си със здраве
62
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 79:Жалко. Валутния борд направи от българите крепостни селяни.
61
0
 
12
 
! Отговори
еми преди 9 години
Гърците след сегашните трябва да изберат Симеон Сакскобургота той за 800 дена ще ги оправи, с Миленчо ще им преформатират дълга (няколко пъти), междувременно ще се окаже че дядо му Фердинанд е построил Акропола (или най малкото основно го е преустроил) и ще трябва да му го върнат и маслинови гори на Олимп ще има да му връщат, както се казва кесаревото - кесаря (серя, серя, серя, ..., 800 пъти)
60
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Испания, Португалия и Ирландия не са се оправили а трупат нови дългове от печатницата на ЕЦБ и просто отлагат фалита. Фалит на Гърция ще повлече и тях.
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много бежанци, ром и емигранти навлязоха и банковите фалити в САЩ и Кипър фалираха доста гръцки фирми.
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако утре/хипотетично/се изравни стандарта на живот в България с този на Гърция-равни заплати и равни пенсии -моментално ще лъсне истината че ние отдавна сме фалирали.Но от братския европейски съюз---нито дума за това положение.
57
3
 
11
 
! Отговори
antiES преди 9 години
гърците ще излязат от ЕС,обаче няма да върнат и лев
56
1
 
13
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Единственият шанс на Гърция е да си изберат симеон мадридски и след 800000 дни ще се "оправят" :))) Истината е, че популизмът на сириса няма нищо общо с реалността - ако спрат да изплащат дълговете на Гърция, сириса ще трябва да напуснат еврозоната, ако си плащат дълговете, няма да са популисти, а това ги доведе на власт !!! сириса беше ГРЕШНО РЕШЕНИЕ, както и тегленето на заеми, които не отидоха за смислени неща , а за сметки в швейцарски банки !!!
55
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aбе Гърция със сигурност не върви към оправяне, още повече след като на власт дойдоха комунистите и още повече след като демонстрират близост с Русия в последно време. Та даже върви все по-зле заради това. Но пък да питаме какво се е объркало в Гърция не е много удачно, понеже хората там все още си взимат по 2000-3000 евро заплата, гръция пенсионер все още взима 1500 евра пенсия. Цените в някои магазини са им по-добри от нашите.Всъщност какво се обърка в България?
54
11
 
12
 
! Отговори
Един от народа преди 9 години
Какво точно се е объркало в Гърция не знам, но че върви към оправяне това е видно.Също като България бе ограбена от европейските олигарси и ако успее да им затвори кранчето, скоро ще преплува към истината.Дерзайте комшии, дано и ние се осъзнаем навреме и да Ви догоним.
53
3
 
27
 
! Отговори
гошо тъпото преди 9 години
не може страна която има влогове от бедния народ 300 милиарда евро в банките да проси 30 милиарда. Да се научат да си плащат данъците най напред ...
52
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Какво се обърка в Гърция?"Нищо не се е объркало в Гърция, просто келнера дойде и им поиска да си платят сметката.
51
0
 
28
 
! Отговори
ivo преди 9 години
"В четвъртък Европа успя да си поеме дух. Поне засега. Според официални данни гръцкото правителство е превело навреме 450 милиона евро към Международния валутен фонд (МВФ)."Стига сте писали глупости : истината е,че им дадоха заем за да погасяват друг.Ако Европа спасява държавите така,здраве му кажи на ЕС
50
0
 
18
 
! Отговори
Очиргубоила Мостич преди 9 години
До 36 Щ.Младши:Не мога да разбера, защо моите сънародници българите се срамуват от произхода си.
49
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Защо?Защо да имаме Плевнята, Боко и надут чиновнически апарат, след като така или иначе всички решения се взимат в американското посолство.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом в Испания и Гърция местните пак са почнали да искат да се цанят за берачи на портокали, значи определено са дръпнали ръчната :D
47
8
 
16
 
! Отговори
Бай Ганьо- Нане : преди 9 години
Браво Нане! Разсъждаваш напълно правилно.Единственото, което може да загуби роба това са оковите, но затова са нужни истински мъже с топки между краката като гърците, а не като нашите плашливи и женствени тракийски гейчета, които празнуват на Гей парада и практикуват орфическите ритуали.