Скок на военните разходи в Китай, Русия и страните от Източна Европа

САЩ продължават да са страната с най-големи разходи за отбрана
13 апр 2015 07:38, Красимир Ангелов
67
Скок на военните разходи в Китай, Русия и страните от Източна Европа
Снимка: Reuters

Военните разходи през 2014 г. са нараснали сериозно в Китай и Русия, както и в страните от Източна Европа поради украинската криза, сочи годишният доклад на Шведския институт за изследване на мира (СИПРИ), съобщава Франс прес.

САЩ пък продължават да са страната с най-големи разходи за отбрана, макар че през 2014 г. те са се свили с 6,5 процента до 610 милиарда долара. Военните разходи на САЩ все още обаче са с 45 процента по-големи от равнището им отпреди 11 септември 2001 година.

Руските военни разходи са нараснали с 8,1 процента през миналата година, в рамките на модернизацията на въоръжените сили. В бюджета за 2015 г. е предвидено увеличение на разходите с 15 процента, но цифрата може да се окаже по-малко поради икономическата конюнктура.

Украинският конфликт накара много страни от централна Европа, балтийските и северните държави, да преразгледат политиката си в областта на отбраната. "Кризата в Украйна дълбоко промени обстановката в областта на сигурността в Европа, но досега това отражението върху военните разходи се проявяваше най-вече в граничещите с Русия страни", обясни в комюнике експертът от СИПРИ Сам Перло-Фрийман, цитиран от БТА.

В Украйна военните разходи са скочили с 23 процента през 2014 г., до 4 милиарда долара и се очаква да се удвоят тази година. Полша е увеличила бюджета си за отбрана с 13 процента през 2014 година. Варшава предвижда увеличаване с 38 процента тази година и ще надхвърли целта от 2 процента от БВП, фиксиран от НАТО.

В света като цяло военните разходи бележат спад за трета поредна година, с 0,4 процента годишно, достигайки 1 776 милиарда долара, посочва СИПРИ в доклада си.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
уточнение преди 7 години
В САЩ са разходи за нападение, не за отбрана!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БАЧКАТОРBachko, cheti podzaglavieto na statijata - tam ima neshto nevjarno! USA pravjat razhodi ne za OTBRANA a za NAPADENIJA, za agresija. Ot KAKVO SE "OTBRANJAVAT" USA?! Ta te nikoga ne vojuvat na svoja teritorija! Vinagi napadat drugi kontinenti i strani. Te sa AGRESORI, a ne NAPADNATI, za da se otbranjavat. Prisvoili sa si pravoto da napadat, a geografskoto im polozjenie gi oblagodetelstva da ne se otbranjavat. TE NIKOGA NE VOJUVAT NA SVOJA TERITORIJA! Tova oznachava neshto!
36
0
 
10
 
! Отговори
интересно преди 7 години
САЩ няма разходи за отбрана. Никой не е нападал САЩ. Има за друго, вие решете как да го наречете! А "перото" 5 млрд за Украйна води ли се разход за отбрана?
35
1
 
11
 
! Отговори
до 49 преди 7 години
Соросоиде, защо твоите хора - американците имат най-голям военен бюджет? Те миролюбиви ли са? Защо нападат други страни? Защо правят демонстративни военни учения до границите на други страни? Защо ги възхваляваш? Ти поддържаш агресията им! Глупав ли си, продажник ли си или безгръбначно същество?
34
10
 
3
 
! Отговори
Кратун преди 7 години
До Анонимник 47: Нещо не сте в час с историята. Икономиката на България преди 9.IX.1944 е била в много добро състояние. Имало е земеделие и индустрия. През 1939 златният български лев е бил конвертируема валута! Възпроизвеждате социалистическата пропаганда, с която ни пълнеха главите след 9.IX.1944.
33
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
браво на *** - възроди НАТО и погреба руската икономика !
32
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пенсиите днес не могат да са високи, по една проста причина - няма икономика.Всичко е внос, дори чесънът идва от китайските комунисти.Така е било и преди 9-те септември.Мизерна икономика с примитивно селско ктопанство.Внос дори на пирони и сърпове . Нещо невиждано - едни от най-древните метални сърпове са открити край Варна преди 6 000 години.Такава е съдбата на неоколиналните ратаи - глад и мизерия.
31
15
 
5
 
! Отговори
До РБ 47 преди 7 години
На теб ти е писнало, но като потропат ушанките със черните ботушки на вратата ще е късно да вземаш мерки. Такива охлюви като тебе дето пееха на ЗКПЧ и деморализираха БА са отговорни за безпаметното разграбване което ни устроиха същите *** след 1989.
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На къде отива света? Вместо да търгуваме и да си гледаме икономиката всички сме принудени да си увеличаваме военните разходи..
29
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Военни разходи на САЩ - 610 млрд. долара. Голям гювеч пада там, във Фашингтоун.Пример - Конгресът отделя 5 млрд за климатизация на американските военни учреждения и болници в Ирак. Фирма поема поръчката, после следва подизпълнител, под-под-изпълнители и т.н.Насрая вместо климатична инсталация в болницата - по един вентилатор на стая.
28
0
 
17
 
! Отговори
РБ преди 7 години
Направо ми писна от военщини!
27
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
41, пенсиите в Русия се увеличават на тримесечие, защото има хиперинфлация, но ако погледнеш пенсиите в евро или долари те падат!97-*** година в България също всеки месец увеличаваха пенсиите, но едва ли някой иска да се върнат тези времена!
26
2
 
15
 
! Отговори
37 преди 7 години
39, т 1950 до 1996 са 46 години и бяха натрупани пари в пенсионния фонд, но през измислената криза ги занулиха, тъй като вече бяха раздадени и дори още не са ги превъртели. Знаеш ли колко български капитали се въртят в новоизлщпени банки по света. А Костов според мен бе първия политик избран от отчаянието, Втори бе Симеон
25
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иван Костов възстанови осигурителнят фонд...Иланкоолу, какви възстановмявания. Пенсионният фонд преди 9 септември е осигурявал не повече от 2% от населението. 120 000 са били пенсионерите при 6 милиона население - от които 90 процента селяни. Не е имало земеделски пенсии и възрастните на село са мрели от глад или са се бесили. Едва при Вълко Червенков се въвеждат пенсии за селяните.Днес постепенно се връща царската система - глад и мизерия за старите хора.
24
4
 
13
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
Пенсиите в Русия се увеличават два път от началото на 2015г.Януари-11,9% и април-11%.....това по повод за"фалита" на Русия.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та с други думи Запада направи неоценима услуга на Путин със скъпия курс на долара спрямо рублата за десетина месеца...Набрания финансов ресурс спомогна на Путин за изплащане на заплати пенсии и други плащания в Крим с други думи за финансовото стабилизиране на полуострова.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам дали се повишиха или увеличиха военните разходи, но защо занулиха пенсионните фондове през 1996 г. и сега повтарят ли повтарят, че няма пенсионни фондове. Това с колко процента от БВП е задължение и къде отидоха тези капитали.
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30 рубли за долар беше курса преди присъединяването на Крим към Русия...Обаче трябваха милиарди свежи рубли за новите стари територии на Русия...От къде да се набавят това беше въпроса така че да няма вътрешни сътресения в руската икономика...Ами как от къде-от западните абдали с тяхните прословути санкции...Превъртя си Путин скъпите вече евра и долари от износа...даде рублите на Крим и готово...Гениално...Сега чака новите санкции на западните ***...
20
14
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Швеция и Финландия също драпат за членство в НАТО... - въпреки, че 40-та година финланците разказаха играта на ***...
19
2
 
3
 
! Отговори
Нещо подобно преди 7 години
До 23 от 19Мн. Просто!!! Един от с направление Север-Юг другия от Юг-Север и дивизията ще върши санитарна сеч!!! Та може и през средата да я разцепи от към Изток Им. В пр. От Варна посока София... Та кой ще ги спре?