Китайското икономическо чудо го чака крах

Страната се отдръпва от ролята на "работилницата на света"
15 апр 2015 21:15, Елка Василева
188
Китайското икономическо чудо го чака крах
Снимка: архив, Reuters

Голямото китайско икономическо чудо изглежда се приближава към своя залез. Последните данни на националното статистическо бюро на Китай сочат, че през март износът на стоки от Китай се е сринал с 14,6% в сравнение със същия месец на предходната година, пише Утро.ru.

Силното намаляване на износа не е единствената рязка икономическа промяна през изминалия март. Заедно с това се срина и износът – с 12,3%. В резултат външнотърговският излишък се оказа няколко пъти по-малък от очакваното – само $3,08 милиарда. Тези промени сочат, че в недалечно бъдеще Китай може да се превърне от нетен износител в нетен вносител.

Общият фон на тези промени е продължаващото отслабване на икономическия ръст в страната. Така през миналата година икономиката на Китай е нараснала със 7,4%, което е най-слабият темп на ръст за последните 24 години. Падането на темповете на ръста продължава и през тази година, правителството на Китай прогнозира икономически ръст в района от само 7%.

Впрочем, под въпрос могат да се окажат и тези 7%. Днес Пекин ще публикува статистическите данни за първото тримесечие на 2015 г. Според редица експерти резултатите ще се окажат по-лоши от прогнозираните, което се обосновава с намаляването на експорта и импорта.

Трябва да се отбележи, че настоящият спад на износа и вноса на Китай е не толкова критичен в сравнение със спада през февруари, когато износът намаля с 48,3%, а вносът с 20,5%.

Една от основните причини за намаляването на износа според експертите е засилването на юана. Намаляването на вноса е обусловено от проблемите на строителния пазар, довели до намаляване на закупените суровини и материали. Отделна тема са нарастващите проблеми с дълговете на физическите и юридическите лица.

Що се отнася до основните причини за случващото се в китайската икономика, то те имат класически характер. Да припомним, че основната причина за „китайското чудо“ беше невисоката цена на работната ръка в Китай. Хората от китайските села, които отидоха в заводите и бяха готови да работят за малки пари, направиха от страната това, което е тя днес. Това преливане продължи десетилетия, което осигури продължителността на „чудото“.

Днес обаче значителна част от тези, които някога се преместиха от селото в завода, вече са успели да достигнат съществен ръст на заплатата си, в редица случаи дори до ниво, близко до европейското. Това от една страна стимулира вътрешното потребление, но от друга страна сведе почти до нула основното предимство на производството в Китай. Днес дори в глухото село е трудно да се намери човек, който е готов да работи в производството за малко пари, както това беше преди няколко десетилетия.

Разбирайки това, властите в страната и Комунистическата партия коригираха стратегическото развитие на страната. Беше поет курс към постепенно отдръпване на Китай от ролята на „работилницата на света“. Производствата, изградени на принципа на използване на евтина работна ръка, е решено да бъдат прехвърлени в други страни, на първо място – африкански страни.

В самия Китай според лидерите на Китайската комунистическа партия акцентът трябва да се постави върху развитието на високотехнологичните производства, както и разработването и производството на продукция с висока добавена стойност. Значителна част от населението при подобен подход е предначертано да се върне от градовете в селата.

Подобни промени не може да не се отразят на темповете на икономически ръст на страната. Прогнозираното намаляване на мащабите на производството на стоки вече доведе до значителен спад на китайския износ на евтина потребителска продукция.

В същото време много съмнения предизвиква и самата възможност за успех на Китай на пазарите на създаване на високи технологии и идеи. Възможността човек да твори и да прави открития до голяма степен се определя от понятия като наличие на обществени свободи и демократични институции. В това отношение Китай има големи проблеми предвид комунистическото устройство на държавата.

В резултат хиляди млади, перспективни и талантливи китайци, получили добро образование в САЩ и ЕС, не бързат да се върнат в родината си, предпочитайки да останат да работят на Запад. Днес тази тенденция е близо до това да придобие необратим характер.

Ситуацията може да бъде променена, само отказвайки се или отслабвайки идеологическия компонент. Това обаче е невъзможно, тъй като провокира конфликт между прогреса и основите на държавното устройство на съвременен Китай.

В резултат това противоречие ще се отразява все по-силно на темповете на икономически ръст в Китай, забавяйки го постепенно. В тази връзка настоящите проблеми на Китай може да се окажат само първите симптоми на голям крах, пише руското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
10
 
! Отговори
балканджи Йово преди 9 години
То бива антипропаганда и лъжи,бива,бива , ама тази журналистка направо, с извинение, се усра.*** ли си,блейка ли си,не знам, само мразя,когато някои,като Ваше преподобие искат най-нагло да ме заблуждават.Аз такива ги разпознавам по вонята на лъжите им.Хайде моля ви се скрийте се.Не ядеме марули!Приберете си,нечестно спечелените парички,и си кютайте.Китайците не са за вашата уста лъжица.Отидете да заблуждавате такива,като "бат Бойко-Тиквата". Брей ,много се навъдихте,това невежите лъжци.
37
7
 
7
 
! Отговори
до 56 преди 9 години
"Сигурно ще изпаднат като нас, а???"Те винаги са били под нас - заплатите им са 2 пъти по-ниски, и по-зле отиват.И кой е "пуйка" - руското списание-автор ли?Иначе статията е абсолютно вярна: само с ръкоделия (Китай) и бензинджийски услуги (Русия) няма как да конкурираш могъщия Запад !!!
36
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китай не е комунизъм, нито социализъм. Китай не е дори капитализъм, там е робовладелски строй.
35
1
 
5
 
! Отговори
балканджи Йово преди 9 години
До extremist -:...или в България. /трябваше да ти завърша мисълта/
34
8
 
8
 
! Отговори
Покойник преди 9 години
Никой не е стигнал далече с 'made in china"
33
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера цвиленето на зомбираните русофили. Китай прилага геноцид спрямо собствения си народ. Почти скотобойна е. Ако това ви е идеалът за общество, вие сте незаслужаващи да живеят ***. Вие сте едни нещастници в живота жадуващи да видат успелите унижени и бити. Но сте толкова ***, че не разбирате, че ако останат само такива като вас и бронзовата ера ще е недостижима.
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китайците се усетиха на време и изкупиха мноооого външен дълг на редица "напреднали" държави. Китай е крупен кредитор, не ги подценявайте. Плюс това тамошният "комунизъм" не е като съветския.
31
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблемът на Китай, е че въпреки икономическия си напредък остана вносител на технологии и дори базови знания. Остана просто работилница. Получи се парадоксалната ситуация Тайван, непризнат от Китай да използва китайските фабрики за евтино производство и големи печалби. Най-голямата трагедия на Китай е, че няма традиция в създаване на инженери (а добрите емигрират в САЩ), няма и висока бизнес култура. Всичко се движи от инвеститорите. Нормално е този балон да се спука. Икономиката се променя.
30
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен40 Те и краварите са още по големи смешници .С дълг от над 18 трилиона долара си вярват че са номер едно .Все едно да дължиш пари на някого и да му казваш че си повече от него . Нещо подобно е и кръгът Расим Плевнелиев и съдружника му Прокопиев у нас.
29
3
 
12
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Мен дори ме очудва нещо друго - как позволяват на Китай да постига нещата толкова лесно. Тука играта ще да е по-голяма...
28
4
 
35
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Всъщност, Китай има още, какво да покаже... Според статията Китай изостава спрямо...Китай. Там е номерът. После са взели предвид остарели параметри - вноса и износа, а Китай в момента преформатира цялата финансова система. Той вече разполага с нови инструменти, които ще променят не само търговията, но и геополитиката. Русия също е в играта и помага (не само с ракети) , а има и неочаквани играчи. Само гледайте мача...
27
10
 
28
 
! Отговори
КИТАЙ преди 9 години
може да го чака крах, може и да НЕ, ама нас ни натикаха ПОД ДЪНОТО ЛИБЕРАЛНИТЕ ГЕНИИ - ИКОНОМИСТИ от СОРОСОИДНАТА ШКОЛА, дето не излизат от сутрешните блокове
26
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чуйте се просто колко сте жалки! Какво сте седнали, мишоци, да обсъждате как САЩ или Китай или ЕС ще фалира? Вие нямате и ни най-малка представа как работи света, как работи икономика и как работят фирмите на Запад и от там в Китай! Със смешните си коментари показвате, че дори не знаете какво означава свободен пазар, пазарна икономика и какво означава БИЗНЕС! Единственият който ще фалира са смешни държави като България, ако не излезнат от културната си изолация!
25
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китайските университети са нивото на запада , аз разгледал повечето програми на университети много имат съвместни програми с китайски университети , примерно Регенсбург има двойна програма иженерство сензори , в шотландия по електронно и електроинженрство.. сигурно има пще които не ги не знам.. Но никой уважаваш себе си университет няма да направи двойна програма с изостанал университет..
24
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Китайските инженери взимат по 2000 долара и никой не остава в Германия след като завърши..
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕ как да си имаме. Виж какво писане пада тук. А да работи който иска. Българите само акъл дават, не и да работят.
22
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много им се иска на проамериканските мекерета да се срине Китай, ама не. Всяка икономика си има цикли на развитие.Големи ръстове не могат да се поддържат непрекъснато.
21
9
 
5
 
! Отговори
Дън Сяо Пин преди 9 години
Никой не мисли от бледоликите варвари. Никой не ни пита защо отиваме в Африка а не наблизо - в Русия. А това е защото руснакът не го бива за постоянна работа - не може да бълва продукция - дай му нещо уникално - я бълха да подкове, я да хване още двама за на троих. Афроафриканците ще ги научим обаче.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КукуркуркИзобщо не си на ясно. Нямаш представа какво струват в Китай основните ,важни неща в живота, жилище и кола. Заинтересувай се.
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Селяните слезли от планините и работят за 100$ на месец.