Китайското икономическо чудо го чака крах

Страната се отдръпва от ролята на "работилницата на света"
15 апр 2015 21:15, Елка Василева
188
Китайското икономическо чудо го чака крах
Снимка: архив, Reuters

Голямото китайско икономическо чудо изглежда се приближава към своя залез. Последните данни на националното статистическо бюро на Китай сочат, че през март износът на стоки от Китай се е сринал с 14,6% в сравнение със същия месец на предходната година, пише Утро.ru.

Силното намаляване на износа не е единствената рязка икономическа промяна през изминалия март. Заедно с това се срина и износът – с 12,3%. В резултат външнотърговският излишък се оказа няколко пъти по-малък от очакваното – само $3,08 милиарда. Тези промени сочат, че в недалечно бъдеще Китай може да се превърне от нетен износител в нетен вносител.

Общият фон на тези промени е продължаващото отслабване на икономическия ръст в страната. Така през миналата година икономиката на Китай е нараснала със 7,4%, което е най-слабият темп на ръст за последните 24 години. Падането на темповете на ръста продължава и през тази година, правителството на Китай прогнозира икономически ръст в района от само 7%.

Впрочем, под въпрос могат да се окажат и тези 7%. Днес Пекин ще публикува статистическите данни за първото тримесечие на 2015 г. Според редица експерти резултатите ще се окажат по-лоши от прогнозираните, което се обосновава с намаляването на експорта и импорта.

Трябва да се отбележи, че настоящият спад на износа и вноса на Китай е не толкова критичен в сравнение със спада през февруари, когато износът намаля с 48,3%, а вносът с 20,5%.

Една от основните причини за намаляването на износа според експертите е засилването на юана. Намаляването на вноса е обусловено от проблемите на строителния пазар, довели до намаляване на закупените суровини и материали. Отделна тема са нарастващите проблеми с дълговете на физическите и юридическите лица.

Що се отнася до основните причини за случващото се в китайската икономика, то те имат класически характер. Да припомним, че основната причина за „китайското чудо“ беше невисоката цена на работната ръка в Китай. Хората от китайските села, които отидоха в заводите и бяха готови да работят за малки пари, направиха от страната това, което е тя днес. Това преливане продължи десетилетия, което осигури продължителността на „чудото“.

Днес обаче значителна част от тези, които някога се преместиха от селото в завода, вече са успели да достигнат съществен ръст на заплатата си, в редица случаи дори до ниво, близко до европейското. Това от една страна стимулира вътрешното потребление, но от друга страна сведе почти до нула основното предимство на производството в Китай. Днес дори в глухото село е трудно да се намери човек, който е готов да работи в производството за малко пари, както това беше преди няколко десетилетия.

Разбирайки това, властите в страната и Комунистическата партия коригираха стратегическото развитие на страната. Беше поет курс към постепенно отдръпване на Китай от ролята на „работилницата на света“. Производствата, изградени на принципа на използване на евтина работна ръка, е решено да бъдат прехвърлени в други страни, на първо място – африкански страни.

В самия Китай според лидерите на Китайската комунистическа партия акцентът трябва да се постави върху развитието на високотехнологичните производства, както и разработването и производството на продукция с висока добавена стойност. Значителна част от населението при подобен подход е предначертано да се върне от градовете в селата.

Подобни промени не може да не се отразят на темповете на икономически ръст на страната. Прогнозираното намаляване на мащабите на производството на стоки вече доведе до значителен спад на китайския износ на евтина потребителска продукция.

В същото време много съмнения предизвиква и самата възможност за успех на Китай на пазарите на създаване на високи технологии и идеи. Възможността човек да твори и да прави открития до голяма степен се определя от понятия като наличие на обществени свободи и демократични институции. В това отношение Китай има големи проблеми предвид комунистическото устройство на държавата.

В резултат хиляди млади, перспективни и талантливи китайци, получили добро образование в САЩ и ЕС, не бързат да се върнат в родината си, предпочитайки да останат да работят на Запад. Днес тази тенденция е близо до това да придобие необратим характер.

Ситуацията може да бъде променена, само отказвайки се или отслабвайки идеологическия компонент. Това обаче е невъзможно, тъй като провокира конфликт между прогреса и основите на държавното устройство на съвременен Китай.

В резултат това противоречие ще се отразява все по-силно на темповете на икономически ръст в Китай, забавяйки го постепенно. В тази връзка настоящите проблеми на Китай може да се окажат само първите симптоми на голям крах, пише руското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
2
 
! Отговори
до 137 преди 8 години
лек..мога ва хвана бас че 95%от нещата покрай теб са китайски !!! ДОри и да си мислиш че не са! Да не мислиш че дрехите на големите марки (ако в БГ има големи марки) магазини не са от китай...да не говорим за всичко останало особенно техника. Това че си купил ТВ с 500% надценка от реалната му цена незначи че не е правен в китай от китайци с минимална заплата ;)
97
2
 
6
 
! Отговори
Козмо преди 9 години
Какво го грее китаеца ръста на икономиката, след като 80% от населението живее в пълна нищета
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 119 Повече от 76 000 китайски милионери са се изселили от страната в периода 2003-2013 година, съобщи Блумбърг, позовавайки се на информация от Knight Frank LLP. Най-много от тях са избрали за свой дом Австралия, където китайци са 90% от подалите искания за визи инвеститори.
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз нямам нищо против "алчните" бизнесмени да се върнат в Америка, хем ще има работа за нас а за китайците по купичка ориз на ден...
94
1
 
4
 
! Отговори
istinata преди 9 години
Shte se okaje che im e servirano samo purvo
93
3
 
4
 
! Отговори
do 129 преди 9 години
Икономисте дай линк,инфо откъде черпиш тази статистика за 17 трл. корпоративен дълг в Китай.
92
3
 
9
 
! Отговори
до 113 преди 9 години
Не вярвам да стане, защото Китай има още мно-о-о-го да расте, след като останалите спрат. Заради голямото население и територия. В европейските стоки и сега има евтина китайска част при ценообразуването. Това значи ако купуваш чисто европейско производство почти всичко рязко да поскъпне.
91
5
 
23
 
! Отговори
do 119 преди 9 години
Не знам на какво ЕС и САЩ са "отворили" китайците, освен на правене на пари, за да изкарат и ЕС и САЩ някой "лев" от това. Китайците са умни хора. Много добри в точните науки ио дисциплинирани. В Европа китайските студенти правят западните да изглеждат смешни. В Китай разбраха, че дали една партия като в Китай или две като в САЩ няма никакво значение. Който може го може.
90
2
 
10
 
! Отговори
андроид преди 9 години
Не се чува западните компаний и Япония да се изтеглят от Китай. За технологиите -то това са такива за шир употреба- електроника,дрехи,играчки...итн. Китай сам си развива високите такива и затова са 3-та сила в космоса с бюджет за който ЕС мечтае. 1$ инвестиран в космоса носи поне 100$ -те това го знаят и са се хвърлили като бясни натам
89
4
 
17
 
! Отговори
белият заек преди 9 години
Тук някои още си настъпват тасмите на цървулите, тръгнали да коментират китайската икономика...
88
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бла, бла, бла ...Катастрофално сриване, при ръст на икономиката на Китай 7%.Икономиката на Европейския съюз е получила ръст за миналата година в размер на 0,6% и бюрократите в Брюксел не могат да се нарадват.А какво да кажем ние, с нашата стъкмистика? Будалкат ни, че ще стигнем ръст 1,2% и това щяло да стане само и благодарение на ГЕРБ и било епохален успех, ако изобщо стане.А Прибалтийските републики, които са памперс на САЩ и ЕС и шампиони по демокрация и антикомунизъм са цъфнали и вързали
87
2
 
30
 
! Отговори
взгляд преди 9 години
уникално фалирахте виртуално супер държава щото имала само 7%ръст тук скачат до небето от радост при0.3%в китаи крадците ги разстрелват публично на стадионите у нас са министри примиери депутати и тнт
86
2
 
18
 
! Отговори
И преди 9 години
...ами идете в Китай, Вижте и после коментирайте да видя какво ще пишете тогава!!!!!
85
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*postavia na kolene pro ruskite trolove
84
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V momenta Ivo Indjev postavia na kolene po Nova TV kato kazva istinite za informacionnata voina na Rusia.
83
4
 
18
 
! Отговори
Икономист преди 9 години
Имам теория, че ако китайската икономика се забатачи, което почти сигурно ще стане в близкото бъдеще, то много капитали ще се насочат към Европа, а и ще се стимулита местното производство, след като китайците спират да ни заливат с евтини ***. Вярно, пак ще купуваме ***, но поне ще са местни и ще си изработваме сами срешу съответното заплащане.
82
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Elka po tradicia s edna statia postavia na kolene trolovete na Ataka muhahaha bravo Elke!
81
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До абе вари там да те нау4ат да работиш без да ядеш що сидиш тук в гнилия капитализъм бе 4ервен мързел
80
6
 
25
 
! Отговори
гой преди 9 години
Зелке, нали Русия трябваше вече да се срине ! И Китай ли загива ?! Много ви се ще на вас *** да е така, но няма да го видите, няма !
79
8
 
14
 
! Отговори
абе преди 9 години
дай Боже всекиму да е бананова държава с ТРИЛИОНИ доларови и еврови резерви. Ти си банан, а китайците са супербогати(каквито винаги са били).